Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen on tehty satoja ilmoituksia uhkatilanteista kouluissa. Poliisi suhtautuu näihin kaikella vakavuudella, kuten sen kuuluukin. Mutta ovatko nämä kaikki epäilykset ja ilmiannot perusteltuja, vai onko joissain tapauksissa kyse siitä, että koulukiusaamista jatketaan raa'alla tavalla?
Ruoveteläisen Samulin tarina:
"Kiusaaminen alkoi jo seitsemännellä luokalla. Alettiin nimittelemään mm. läskiksi, sitä jatkui koko yläasteaika aina abiturienttivuoteen saakka. Alettiin sanomaan myös kouluampujaksi."
Samuli Saarinen täytti 18 vuotta 7.11. Hän oli vapaalla koulusta, päivästä oli tarkoitus tulla ikimuistoinen. Samuli kävi mummolassa kahvilla ja ostamassa isänpäivälahjaa. Kotiin tultuaan poliisit soittivat ja kysyivät missä Samuli menee ja kertoivat, että koululla on paniikki ja Samuli on ollut siellä kuulemma aseen kanssa riehumassa. Samuli ja vanhemmat olivat ihmeissään. Äiti tuumasi, että "eikö kiusaamiselta saa olla rauhassa". Samuli oltiin nähty kulkemassa koulun ohitse nahkatakissa ja taakse kammatuissa hiuksissa, joten oppilaat olivat yhdistäneet hänet Jokelan koulusurmaajaan. Samuli ei kuitenkaan missään nimessä tekisi mitään tällaista, minkäänlaisessa mielentilassa. Hätäkeskukseen oli soitettu, että "Samuli lähestyy koulua aseen kanssa".
Samuli lähetettiin mielentilatutkimuksiin. Samulin isä lähti mukaan terveyskeskukseen. Vastassa oli sairaanhoitaja, mielenterveyshoitaja ja lääkäri. Kysyttiin, miksi Samuli oli piirittänyt koulua. Samuli selitti, ettei ollut edes käynyt koulun alueella vaan kulkenut jalkakäytävää koulun ohi. Samuli alkoi jo itsekin miettimään, että mihin tässä oikein mennään. Samuli käskettiin huoneesta ulos ja hänelle kirjoitettiin lähete Pitkänniemen mielisairaalaan tarkkailuun. Lähetteessä hänet todettiin mielisairaaksi ja olevansa hoidon tarpeessa. Vanhemmat olivat asiasta järkyttyneitä.
Odottelun jälkeen päästiin lääkärin puheille. Lääkäri päätyi siihen, ettei havainnut Samulissa mitään lähetteessä olevaa ja päästi Samulin kotiin. "Lisätutkimuksiin ei ollut syytä." Lääkäri oli heti ymmärtänyt, mistä on kyse.
Mukana oli saattava poliisi. "Jos ei oteta sisään Pitkäänniemeen, niin on vietävä Tampereen poliisiasemalle lisätutkimuksia varten. Pidätettävä." Samulia kuulusteltiin, mutta hekään eivät ottaneet Samulia sisään. Samuli pääsi kotiin illalla, mutta hänen tietokoneensa otettiin haltuun.
Tällaisella asialla pilattiin nopeasti Samulin maine, mutta sitä ei ole haluttu korjata.
Lähetteessä todetaan mm., että "Samuli on puhunut jatkuvasti itsemurhasta ja ammuskeluun liittyvistä asioista". Samuli ei kuitenkaan ole kuitenkaan puhunut tällaista. Nämä ovat keksittyjä juttuja. Samuli ei ymmärrä, millä perusteella nämä on kirjoitettu.
Samuli sopi koulun kanssa, että opiskelu muutetaan itsenäiseksi, ja kokeet järjestetään erikseen koulun tiloissa. "Varastossa, kuulutuskopissa, niin että oven takana on aina vahti. Välillä tuntuu, että kuinka paha ihminen tässä onkaan, kun joutuu tällaisia järjestämään. Vähän on katkera. Ei sille mahda mitään"
Tällä hetkellä Samuli työskentelee autonkuljettajana. Hän aikoo iltalukioon. Samulia kiinnostaa oikeustieteet, pankkiala, sijoitustoiminta. "Sen sitten näkee, ei tulevaisuutta pysty ennakoimaan, kuten ei tätäkään olisi pystynyt aamulla aavistamaan".
Maan korkeimman poliisiviranomaisen Mikko Paateron kommentti asiaan:
Koska noudatetaan ns. nollatoleranssia, jolloin kaikki tietoon tulevat tapaukset johtavat esitutkintaan, niin "siihen liittyy ongelmia. Joukossa on tietysti tapauksia jotka eivät johda pitkälle. Alkuvaihe otetaan aina tosissaan"
Puolentoista vuoden aikana koulu-uhkauksia on ollut liki 300, kuinka suuri osa näistä on ollut vääriä hälytyksiä? "Suuri osa on vääriä hälytyksiä. Käytännössä erilaisia leikkiuhkauksia ja vastaavia, jotka ovat vaarallisia tai kiusallisia asioita."
Miten yleistä tällaiset Saarisen tarinan kaltaiset väärät syytteet ovat? "Kyllä niitä varmasti tulee, kuten kaikessa esitutkinnassa tapahtuu. Se kuuluu luonteeseen. Kaikki jutut täytyy tutkia tiettyyn pisteeseen saakka. Tärkeintä olisi, että nuoret ymmärtäisivät, ettei näiden asioiden kanssa voi leikkiä."
Ja rangaistus tulee myös siitä, jos levittää tällaisia huhuja, eikö niin? "Kyllä, jos aiheetta levittää huhua." Ja yhtä lailla on rangaistava teko, jos jättää ilmoittamatta tällaisen rikoksen, jos sen valmistelu on tiedossa. Minkälainen ristiriita tässä on? "En tiedä onko siinä ristiriitaa, kaikkia huhuja ei tarvitse poliisille kertoa, mutta jos kokee vakavan tapahtuman olevan teon alla, niin sillon siitä pitäisi poliisille kertoa. Tämä on tärkeä aihe sinänsä kaiken kaikkiaan, että millä voitaisiin estää turhat prosessit. Kun tällainen nollatoleranssilinja valitaan, joka mielestäni on oikea linja, niin silloin väkisin tulee tapauksia joiden ei olisi tarvinnut mennä niin pitkälle. Toinen vaihtoehto on että jos poliisi ei puuttuisi ja jotain tapahtuisi, sitä riskiä poliisi ei voi ottaa."
(Referaatissa olevat lainaukset eivät ole sanasta sanaan kirjoitettuja ja joitakin kommentteja on lyhennelty.)
Kirje Samuli Saarisen koulusta, josta luettiin osia myös Ajankohtaisen kakkosen jutussa:
Oppilaiden huoltajille tiedoksi
Koulussamme on kuluneen viikon aikana levinnyt huhu, että perjantaina 7.11. eli Jokelan kouluammuskelun vuosipäivänä koulussamme "tapahtuu jotakin". Monet oppilaat ja oppilaiden huoltajat ovat ilmaisseet asiasta huolestuneisuutensa.
Asia tuli tietooni keskiviikkoaamuna 5.11. Heti tiedon saatuani kutsuin useita koulun oppilaita kertomaan asiasta sen, mitä he ovat itse omakohtaisest kuulleet. Minulle esitettyjen samansisältöisten kertomusten mukaan eräs koulun oppilas oli puhellut koulun käytävällä maanantaina 3.11. välitunnin aikana kouluammuskelusta, erilaisista aseista ja tulevasta perjantaista sanoen siihen tyyliin, että tilanteessa paikalla olleet olivat huolestuneet siitä, että 7.11. mahdollisesti "tapahtuisi jotakin". Paikalla olleet oppilaat olivat kertomansa mukaan myös saaneet sellaisen käsityksen, että asiasta puhunut henilö olisi itse suunnitellut jotain "tapahtuvaksi".
Kuultuani oppilaita olin yhteydessä Poliisiin. Poliisi totesi, että asia pitää ottaa vakavasti ja selvittää kiireellisesti. Poliisi tutki tapauksen ja kuuli asianosaisia. Tutkinnanjohtaja komisario Timo Välimäki totesi, että asiassa ei ole tapahtunut mitään rikosta tai rikokseen viittaavaa, eikä asia anna aihetta poliisitoimiin.
Näin ollen asia on koulun ja poliisin toimesta selvitetty loppuun ja koulutyö jatkuu normaalisti.
Ruovedellä 6.11.2008
OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !
3 kommenttia:
Aika säälittävää, että joku pelkää ammutuksi tulemista noin pahasti.
Eräästä tuntemastani ihmisestä, joka opiskelee korkeakoulussa, tehtiin väärä koulu-uhkausilmianto, jonka seurauksena poliisi haki hänet kuulusteluihin täysissä mellakkavarusteissa. Tekijä ei käsittääkseni selvinnyt. Ko. ihminen ei ole kiusattu tai epäsuosittu, joten ilmeisesti kyseessä oli jonkun näkemys hauskasta pilasta.
Olisi kiva tietää paljonko tuollaisia tapauksia on. Kuinka laaja ongelma on kyseessä ?
HS uutisoi, että uhkauksista kannattaisi tehdä tutkimus:
STT ”Jokelan ja Kauhajoen jälkeen tulleista koulu-uhkauksista kannattaisi asiantuntijan mukaan tehdä tutkimusta. Kouluampumisten jälkeen on tehty lähes 200 koulu-uhkausta, joista osa on poliisin mukaan ollut hyvinkin varteenotettavia. Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Tommi Hoikkala uskoo, että aineisto olisi kiinnostavaa väkivaltatutkimuksen kannalta. Hän esitti näkemyksensä rikostorjuntaneuvoston seminaarissa Helsingissä.”
Olisi myös kiva tietää, onko koulu-uhkauksien tekijöitä kiusattu koulussa, vai ovatko uhkaajat olleet itse kiusaajia.
Lähetä kommentti