OHJEITA KIUSATULLE


- Älä mene kouluun. Ei koulua – ei koulukiusaamista. Sinulla on laissa määritelty oikeus käydä koulua ilman väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Jos koulu ei pysty turvaamaan oikeuksiasi, ei kouluun tarvitse mennä. On täysin järjetöntä mennä paikkaan, jossa olet ehkä jo vuosikausia joutunut toistuvasti väkivallan uhriksi. On täysin järjetöntä uhrata mielenterveys ja samalla koko loppuelämä koulun takia.

- Älä vähättele kokemuksiasi. Sinä olet väkivallan uhri, vaikka muut vähättelevät tapahtunutta. Vain sinä tiedät mitä kokemasi väkivalta on.

- Ole aktiivinen ja taistele. Koulun mielestä sinun pitäisi vain olla hiljaa ja odottaa, että koulun henkilökunta ja muut lapset ratkaisevat ongelmat puolestasi. Älä ulkoista omaa elämääsi muille.

- Laki ei edellytä oppivelvollisuuden suorittamista koululaitoksessa. Vaadi pääsyä Feeniks-kouluun. Vaadi etäopetusta tai yksityisopetusta. Vaadi kotikoulua.

 - Iso joukko ihmisiä antaa sinulle ohjeita. Älä usko heitä, koska suurin osa ihmisistä on täysin vihjeettömiä koulukiusaamisen edessä, koskien kaikenlaisia ihmisiä tavallisista kansalaisista korkea-arvoisimpiin asiantuntijoihin. Heidän ohjeensa ovat hyvässä tapauksessa hyödyttömiä, mutta huonossa tapauksessa ne aiheuttavat sinulle vielä enemmän haittaa. Nettikeskustelut ovat täynnä huonoja ohjeita. Kuuntele vain todellisten asiantuntijoiden ohjeita.

- Lue muiden kiusattujen kokemuksista. Ks. myös LINKIT -sivu.

- Vanhempasi eivät ole tarpeeksi vahvoja selvittelemään tapaustasi koulun henkilökunnan ja viranomaisten kanssa. Asianajajasta tai koulukiusaamiseen perehtyneestä asiantuntijasta saattaa olla apua. Ottakaa yhteyttä Valopilkku-projektin työntekijöihin. He tietävät mitä pitää tehdä.
  
- Tallenna kaikki tapauksesi käsittelyyn liittyvät keskustelut, puhelut, viestit ja kirjalliset dokumentit. Vaadi itsellesi kopioita koulun keräämistä todisteista ja kaikista koulun tekemistä tapaustasi koskevista dokumenteista. Neuvotteluihin, kokouksiin ja myös epävirallisiin tapaamisiin on otettava mukaan nauhuri, jolla keskustelut tallennetaan. Näin on mahdollista myöhemmin tarkistaa, kuka sanoi ja mitä. Lisäksi pöydälle nostettu tallennin saattaa herättää koulun henkilökunnassa pelkoa edesvastuuseen joutumisesta, ja pakottaa heidät toimimaan tapauksen ratkaisemiseksi.

- Kerää todistusaineistoa. Kanna mukanasi piilotettua tallenninta tai videokameraa, jotta saat todisteita kiusaamisesta. Hyväksy kuitenkin tosiasia, että keräämäsi todisteet eivät todennäköisesti riitä edes poliisitutkinnan aloittamiseen, puhumattakaan oikeuskäsittelystä. Viranomaisia ei "lasten väliset vähäiset pikkujutut" kiinnosta.

- Kerro opettajille jokaisesta tapauksesta ja pidä päiväkirjaa, johon merkitset kiusaamistapausten lisäksi yhteydenottosi koulun henkilökuntaan. Siten koulun piittaamattomuus voidaan osoittaa myöhemmin.

- Tallenna sinulle lähetetyt loukkaavat viestit. Seuraa, mitä sinusta kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä, ja mitä kuvia ja videoita sinusta julkaistaan. Tallenna kaikki loukkaava materiaali ennenkuin kiusaajat poistavat ne. Älä vastaa cyberkiusaajien viesteihin. Viesteihin vastaaminen, varsinkin antamalla takaisin samalla mitalla, vain pahentaa tilannettasi, koska silloin sinä itse näytät ulkopuolisten silmissä kiusaajalta. Lähetä cyberkiusaajien viestit nettipoliisin arvioitavaksi. Poliisi ja oikeuslaitos eivät luultavasti tee keräämilläsi todisteilla mitään, mutta enemmistö kansalaisista vihaa kiusaajia, joten voit käyttää todisteita kiusaajia vastaan myöhemmin.

- Liittoudu muiden kiusattujen kanssa. Yksin olet altavastaaja, mutta yhdessä teillä on joukkovoimaa. Liittoutumalla koulusi muiden kiusattujen ja heidän vanhempiensa kanssa sinä ja vanhempasi ette joudu yksin selvittelemään kiusaamista, vaan voitte isolla joukolla asettua koulun henkilökuntaa ja viranomaisia vastaan.

- Älä koeta miellyttää muita muuttamalla itseäsi. Jos muutat yhden asian itsessäsi, kiusaajat iskevät johonkin toiseen ominaisuuteen. Kouluväkivallan syynä eivät ole sinun henkilökohtaiset ominaisuutesi, vaan syy on vain ja ainoastaan väkivallan tekijöiden itsekkäissä motiiveissa. He haluavat satuttaa jotakuta, koska se on hauskaa ja sillä nousee koulunpihan hierarkiassa, ja sinä olet heille vain helppo uhri.

- Älä uhkaile. Uhkailusta sinä joudut vaikeuksiin. Kiusaamisesta on harvoin riittäviä todisteita, mutta uhkailun takia sinua kohdellaan rikollisena.

- Älä edes yritä käyttää mitään verbaalisia nokkeluuksia kiusaajia vastaan. Ei sellainen mitään auta. Et sinä voi voittaa, sanoit mitä tahansa. Kaikki sanomasi käännetään sinua vastaan. Ja tietysti keksit jotain tarpeeksi nokkelaa vasta, kun tilanne on auttamattomasti ohitse, yleensä seuraavana yönä.

 - Ole varovainen mitä tietoja jaat itsestäsi. Kaikkea joskus jakamaasi tietoa voidaan käyttää sinua vastaan.

- Luottamuksellisiksi luulemasi keskustelut koulun henkilökunnan, esimerkiksi kuraattorin, kanssa eivät ole luottamuksellisia. Koulun henkilökunnalla on oikeus jakaa tarpeellisiksi katsomiaan tietoja oppilaista muun henkilökunnan kanssa.

- Tuntemasi viha on normaalia, mutta älä vahingoita itseäsi, läheisiäsi tai sivullisia. Älä riko omaa tai läheistesi omaisuutta. Kohdista vihasi sen aiheuttajiin.

- Älä anna anteeksi. Tuskin kukaan sitä edes pyytää, ja jos pyytää, niin tekee sen vain, koska aikuiset pakottavat. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tyhjää sanahelinää, jonka ainoa tarkoitus on antaa asiaa sivusta seuranneille aikuisille mielenrauha.

- Älä sovittele kiusaajien kanssa. Sinä olet uhri, eikä sinulla ole mitään syytä sovitella. Älä kättele kiusaajaa sovinnon merkiksi, koska ei ole mitään sovintoa mitä sinun pitäisi tehdä. Sovinto tarkoittaa, että sinä olit yhtä paljon osallisena kuin kiusaajat ja sinä kannat puolet vastuusta.

- Älä alistu ja tee itsestäsi helppoa uhria. Puolusta itseäsi, jos se on mahdollista. Sinulla on oikeus puolustautua, vaikka joudut siitä vaikeuksiin. Itsepuolustustilanteessa sinulla on oikeus käyttää kaikkia saatavilla olevia keinoja ja välineitä hyökkäyksen torjumiseksi. Vasta oikeuslaitos tulkitsee, olivatko käytetyt keinot lain mukaan oikeutettuja.

- Paranna itsepuolustuskykyäsi. Harrasta kamppailulajeja ja kuntosaliharjoittelua. Vältä lajeja, joissa monimutkaisten liikesarjojen oppiminen vie vuosia ennenkuin niistä on hyötyä itsepuolustuksessa. Opettele käyttämään aseita. Taistelutaitojen osaaminen lisää itseluottamusta.

- Älä vaikene. Kirjoita tilanteestasi netin keskustelupalstoille, mieluiten anonyymisti, mutta koulun nimen ja maineen voit vapaasti tärvellä. Kirjoita tapauksestasi myösmedialle. Paikallislehdet, aikakauslehdet, iltapäivälehdet, television ajankohtaisohjelmat ja muut isot toimijat saattavat kiinnostua tapauksestasi. Ikävän julkisuuden pelko saa viranomaiset toimimaan.

- Älä luota viranomaisiin ja oikeusjärjestelmään. Viranomaiset rikkovat lakeja ja vääristelevät totuutta.

- Koulun henkilökunta ja viranomaiset yrittävät kääntää tilanteen sinun ja vanhempiesi syyksi. Tiedostakaa, että se on viranomaisten normaali menettelytapa tilanteissa, joissa viranomainen on itse toiminut laittomasti.

- Tee rikosilmoitus joka kerta, kun joudut fyysisen tai henkisen väkivallan uhriksi. Vaadi oikeutta kaikista mahdollisista viranomaistahoista. Paitsi ettei se ehkä kannata. Viranomaiset eivät piittaa "vähäisistä pikkujutuista." Vaikka kirjoittaisit kuinka hienoja selvityspyyntöjä ja valituksia tahansa, ja vaikka uskot lain olevan puolellasi, viranomaisten kanssa tappelussa tulee seinä vastaan ennemmin tai myöhemmin.

- Varokaa lastensuojeluviranomaisia. Älkää päästäkö tilannetta niin pitkälle, että juttu siirtyy lastensuojeluviranomaisille. Heidän väliintulosta ei ikinä seuraa mitään hyvää. Päinvastoin, edessä voi olla vaikkapa huostaanotto ja vuosikausien helvetillinen taistelu viranomaisten mielivaltaa vastaan. Nauhoittakaa kaikki keskustelut, ja jos mahdollista, älkää asioiko lastensuojeluviranomaisten kanssa ilman asianajajan läsnäoloa.

- Koulusi ehdottaa sinulle koulun vaihtamista. He vain koettavat päästä sinusta helposti eroon ja siirtävät tapauksesi jonkun muun harmiksi. Ota huomioon, että voit helposti joutua kiusatuksi myös uudessa koulussa. Mutta harkitse tarkkaan. Koulun vaihtaminen saattaa auttaa. Useissa tapauksissa kiusattu on päässyt rauhaan vaihdettuaan koulua. Periaatteessa on väärin, että uhri joutuu lähtemään, mutta lapsen hyvinvointi on periaatetta tärkeämpää.

- Älä polta itseäsi loppuun peruskoulussa. Peruskoulumenestyksellä ei ole paljoakaan merkitystä tulevaisuutesi kannalta.

- Mielenterveytesi kannalta on tärkeää, että et ole yksin kokemustesi kanssa. Etsi vertaistukea.

- Väkivallan uhriksi joutuminen aiheuttaa valtavaa kuormitusta psyykelle. Hae sairauslomaa ennenkuin sairastut psyykkisesti. Pyydä lääkäriltä todistus, jossa sairausloman syyksi on mainittu koulukiusaamisen aiheuttama ahdistus. Tarpeellisen hengähdystauon lisäksi sinulla on todistus, jossa on mustaa valkoisella todisteena kiusaamisesta ja sen aiheuttamista seurauksista.

- Sinä et ole mielisairas, koska sinua kiusataan. Tarpeeton ja huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Sinut lähetetään terapiaan, koska koulu ei muutakaan keksi, tapauksesi on haitallinen koulun maineelle, koulu yrittää vaientaa sinut ja tehdä sinusta syyllisen. ”Ei meidän koulussa kiusata, mutta sinä olet mielisairas.”

- Jos kärsit mielenterveysongelmista, hae apua vain parhailta lääkäreiltä. Yksityissektorilta on paremmat mahdollisuudet löytää hyvää hoitoa. Huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Kiusaamisen aiheuttamia mielenterveysongelmia diagnosoidaan ja hoidetaan väärin. On hyvin yleistä, että kiusaamisen aiheuttamat traumat jäävät kokonaan huomioimatta ja hoitamatta. Hoito keskittyy pelkästään oireisiin ja lääkitykseen. Traumaoireet voidaan tulkita jopa skitsofreniaksi. Irtaudu toimimattomasta hoitosuhteesta mahdollisimman nopeasti ja etsi parempi hoitosuhde. Suhtaudu kriittisesti psykiatriaan ja psyykenlääkkeisiin, koska suuri osa potilaista ei saa niistä apua ongelmiinsa. Toimiva apu voi löytyä esimerkiksi ystävistä, sukulaisista tai järjestöjen vertaistukiryhmistä. Vaihtoehtoja on, mutta virallinen järjestelmä vaikenee niistä.

- Lyö takaisin ! Tämä ohje on todistetusti lopettanut tuhansia kiusaamistapauksia ja säästänyt tuhansia lapsia vuosikausien piinalta. Ohje on jätetty tarkoituksella pois tältä listalta, koska ohje on erittäin ongelmallinen ja suurella todennäköisyydellä erittäin haitallinen osalle kiusatuista. Vastuu kuuluu aikuisille. Lapsi on väärässä paikassa, jos lapsi joutuu alttiiksi fyysiselle tai henkiselle väkivallalle tai väkivallan uhalle. Lapsi ei saa joutua tilanteeseen, jossa hän joutuu itse kantamaan vastuun turvallisuudestaan. Lapsen ei kuulu alistua tai lyödä takaisin. Ennaltaehkäisy on tärkeintä. Jos aikuinen ei muuten pysty suojelemaan lastaan, on lapsi pidettävä poissa väkivaltaisesta ympäristöstä.

- Jos päätät jatkaa koulussa, varaudu pahimpaan. Lue muiden kiusattujen kokemuksia, jotta tiedät miten koulunpihan maailma toimii ja mikä sinussa vetää puoleensa kiusaajia. Älä tee itsestäsi enää helppoa uhria. Tajua tosiasiat, että taistelet yksin, kukaan ei auta sinua, ja sinä joudut lopulta vaikeuksiin, ehkä sairastut psyykkisesti. Varaudu käyttämään väkivaltaa ja voimankäyttövälineitä, koska väkivalta on ainoa kieli, jota kiusaajat ymmärtävät.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sivu päivitetty 7.10.2014