OHJEITA KIUSATULLE


- Älä mene kouluun. Ei koulua – ei kouluväkivaltaa. Sinulla on laissa määritelty oikeus käydä koulua ilman väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Jos ammattilaiset eivät pysty turvaamaan oikeuksiasi, ei kouluun tarvitse mennä. On täysin järjetöntä mennä paikkaan, jossa olet ehkä jo vuosikausia joutunut toistuvasti väkivallan uhriksi. On täysin järjetöntä uhrata mielenterveys ja samalla koko loppuelämä koulun takia.

- Älä vähättele kokemuksiasi. Sinä olet väkivallan uhri, vaikka muut vähättelevät tapahtunutta. Vain sinä tiedät, mitä kokemasi väkivalta on. Älä käytä sanaa koulukiusaaminen, vaan käytä sanoja kouluväkivalta tai kiusaamisväkivalta.

- Ole aktiivinen ja taistele. Koulun mielestä sinun pitäisi vain olla hiljaa ja odottaa, että ammattilaiset ja koulun muut lapset ratkaisevat ongelmat puolestasi. Älä ulkoista omaa elämääsi muille.

- Älä polta itseäsi loppuun peruskoulussa. Peruskoulumenestyksellä ei ole paljoakaan merkitystä tulevaisuutesi kannalta. Arvosanoja voi korottaa peruskoulun jälkeen, jos opiskelun jatkaminen sitä vaatii. Opiskelusi ehkä viivästyvät, mutta se on pieni hinta mielenterveyden säilyttämisestä.

- Laki ei edellytä oppivelvollisuuden suorittamista koululaitoksessa. Suomessa on vain oppivelvollisuus, ei koulupakkoa. Suorita oppivelvollisuutesi kotikoulussa, nettikoulussa, feenikskoulussa, kristillisessä koulussa, etäopetuksessa, yksityisopetuksessa tai aikuisopetuksessa. Tutki vaihtoehtoja ja valitse niistä itsellesi sopivin. Huomioi, että ammattilaiset voivat vastustaa rajustikin pyrkimyksiäsi opiskella muualla kuin tavallisessa peruskoulussa. Lisäkustannuksista joudut vastaamaan itse.

- Huoltajasi eivät välttämättä tajua, että jotain on pielessä. Kerro heille mitä koulussa tapahtuu ja miten sinä suhtaudut siihen. Vaikka kertoisit asioistasi heille, voi olla etteivät huoltajasi tule tajuamaan tilanteesi vakavuutta, ei vaikka itkisit ja huutaisit joka aamu ettet halua mennä kouluun.

- Huoltajillasi ei ole tietotaitoa, eivätkä he ole tarpeeksi vahvoja selvittelemään tapaustasi ammattilaisten kanssa. Asianajajasta tai kouluväkivaltaan perehtyneestä asiantuntijasta saattaa olla apua.

- Ota yhteyttä Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkkuun. He tietävät mitä pitää tehdä.

- Lue kouluväkivallasta kertovaa tietokirjallisuutta. Kun tiedät mistä kouluväkivallassa on kyse, ei sinua voida johtaa harhaan väärillä ja valheellisilla väitteillä. Hyviä kirjoja ovat kirjoittaneet mm. Päivi Hamarus ja Gunnar Höistad.

- Lue ja opi muiden kouluväkivallan uhrien kokemuksista. Useimpia keinoja on jo yritetty tuhansia kertoja. Selvitä muiden kokemuksista, mikä on toiminut ja mikä ei.

- Suhtaudu kriittisesti uhreille tarkoitettuihin ohjeisiin, myös esimerkiksi KiVa Koulun ja MLL:n tarjoamiin. Valtaosa ihmisistä on täysin vihjeettömiä kouluväkivallan edessä. Tavallisilta ihmisiltä on turha odottaa hyviä ohjeita, mutta edes kaikki asiantuntijatkaan eivät ymmärrä uhrin kokemusta. Heidän ohjeensa ovat hyvässä tapauksessa hyödyttömiä, mutta huonossa tapauksessa ne aiheuttavat sinulle vielä enemmän haittaa.

- Liittoudu kouluväkivallan uhrien kanssa. Yksin olet altavastaaja, mutta yhdessä teillä on joukkovoimaa. Liittoutumalla koulusi muiden uhrien ja heidän vanhempiensa kanssa sinä ja vanhempasi ette joudu yksin selvittelemään kouluväkivaltaa, vaan voitte isolla joukolla painostaa ammattilaisia.

- Koulusta saa kavereita. Tai sitten ei. Yksinäisyys aiheuttaa suurta kärsimystä. Miksi rankaiset itseäsi seisomalla yksin koulun pihalla ja katselemalla kun muilla on hauskaa? Kavereita voi olla helpompi löytää muiden samanhenkisten joukosta, esim. harrastuksista, järjestöistä ja netistä.

- Koulussa turhautuu ja tylsistyy. Koulu on optimoitu pienelle osalle oppilaista, eli niinsanotuille kympin oppilaille. Muille ei sovi hiljaa paikallaan istuminen, passiivinen kuuntelu ja nippelitiedon pänttääminen, kun joku aikuinen paasaa turhaa tietoa luokan edessä. Koulu on pakkolaitos, jossa lapset ja nuoret eivät voi valita yhteisöään. Kouluun kerätään asuinpaikan määräämä läpileikkaus yhteiskunnasta huippuosaajineen ja ammattirikollisineen. Eipä ole ihme, että häiriökäyttäytyminen ja väkivalta rehottaa sellaisessa yhteisössä. Koulu on tehty aikuisten ehdoilla. Koulu toimii lähinnä lasten ja nuorten säilytyspaikkana, kun huoltajat ovat töissä.

- Et ole laiska tai tyhmä, jos koulunkäynti ei kiinnosta, tai yrittämisestä huolimatta oppimistulokset jäävät kauas tavoitteistasi. Motivaatiota ja oppimista heikentää yllä mainitun turhautumisen lisäksi mm. kouluväkivallan uhriksi joutuminen, oppimisvaikeudet, adhd, erityisherkkyys, krooninen väsymys, tai kannustuksen ja onnistumisten puute ja negatiivinen palaute. Lapset myös kehittyvät eri tahdissa. Ensimmäisellä luokalla olevien lasten välinen ero kehityksessä voi olla useita vuosia, eikä eroa ole helppoa kaventaa ylemmilläkään luokilla, kun on jo koulun alaluokilla jäänyt muista jälkeen. Kouluissa mennään enemmistön ehdoilla. Vaikeuksista kärsivien oppilaiden ongelmia ei välttämättä osata tunnistaa ja ratkaista.

- Kouluväkivalta tapahtuu suurimmaksi osaksi piilossa aikuisilta. He eivät yksinkertaisesti voi nähdä ja kuulla kaikkea mitä sinulle tapahtuu. Jos he näkevät yksittäisen tilanteen, he voivat pitää sitä ihan normaalina oppilaiden välisenä kanssakäymisenä, tai jopa ystävällisenä eleenä. Edes muut oppilaat eivät näe kaikkea, vaikka oppilaat hyvin tietävät kuka on väkivallan uhri ja kuka on tekijä. On turha odottaa, että joku muu paljastaa todellisuuden kuin sinä itse.

- Kouluväkivallan tekijänä voi olla myös aikuinen, kuten opettaja tai muu ammattilainen. Sellaisessa tilanteessa lapsi tai nuori on erityisen haavoittuvassa asemassa. Auktoriteettiasemaansa väärinkäyttävää aikuista vastaan ei lapsen sanalla ole yhtään painoarvoa.

- Älä vaikene. Kirjoita tilanteestasi sosiaaliseen mediaan ja netin keskustelupalstoille anonyymisti Tor-verkon kautta. Koulun nimen ja maineen voit vapaasti tärvellä, eikä sinun tarvitse vaieta ammattilaisistakaan. Kokemusten ja nimien julkaiseminen auttaa muita varomaan kyseisiä ammattilaisia. Mediaa tuskin sinun tapauksesi kiinnostaa, mutta voit yrittää, koska ikävän julkisuuden pelko voi pakottaa ammattilaisia toimimaan oikein.

- Väkivallan tekijät vaativat, ettet kerro heistä aikuisille. He pelottelevat sinua kostolla. Luulet ehkä, että sinun on parempi vaieta, koska aikuisilta tuskin saa apua ja tilanne vain pahenee, jos aikuiset tulevat väliin. Ajattelet, että säästät myös huoltajiasi huolestumiselta ja kärsimykseltä, jota tilanne heissäkin aiheuttaa. Väkivallasta ei pidä koskaan vaieta. Sinulla ei ole velvollisuutta alistua. Yhteiskunta toimii yksillä säännöillä, eikä ole oikein, että sinä alistut väkivaltarikollisten luomiin rinnakkaissääntöihin. Rikolliset teot pitää paljastaa, koska rikolliset pelkäävät paljastuvansa.

- Älä koeta miellyttää muita muuttamalla itseäsi. Jos muutat yhden asian itsestäsi, väkivallan tekijät löytävät sinusta jonkin toisen asian, todellisen tai keksityn, johon iskeä.

- Kerro itsestäsi mahdollisimman vähän niin koulussa kuin sosiaalisessa mediassa. Ole erittäin varovainen mitä tietoja jaat itsestäsi. Kaikkea joskus jakamaasi tietoa voidaan käyttää sinua vastaan.

- Kouluväkivallan syynä eivät ole sinun henkilökohtaiset ominaisuutesi, vaan syy on vain ja ainoastaan väkivallan tekijöiden itsekkäissä motiiveissa. He haluavat vahingoittaa jotakuta, koska väkivalta on hauskaa, väkivalta nostaa asemaa koululaisten välisessä hierarkiassa, väkivalta tarjoaa yhteisöllisen kokemuksen tekijöille ja kannustajille, ja he valitsevat sinut vain siksi, että sinä olet heille helppo uhri.

- Pidä kiinni rajoistasi. Älä anna kenenkään rikkoa niitä. Sinulla ei ole velvollisuutta sietää minkäänlaista itseesi tai muihin kohdistuvaa väkivaltaa tai huonoa käytöstä. Pidä kiinni myös arvoistasi. Älä likaa itseäsi taisteluissa, joissa joudut käyttäytymään moraalisi vastaisesti.

- Blogissa ja tällä ohjesivulla on vain vähän ohjeita puolustautumiseen ja taistelemiseen väkivallan tekijöitä vastaan. Syy on yksinkertainen. Kouluväkivallassa on kyse vallan väärinkäytöstä. Tekijöillä on ylivoima ja uhri on alistettu. Näinollen uhrin keinot ja mahdollisuudet taistelussa niin fyysistä kuin henkistä väkivaltaa vastaan ovat vähissä. Suomen laki sallii itsepuolustuksen ja varsin suuren keinovalikoiman sen toteuttamiseen. Sinulla on oikeus puolustaa itseäsi, mutta se ei ole oleellista. Oleellista on vain se, että poistut väkivaltaisesta yhteisöstä etkä mene sinne takaisin ennenkuin väkivalta on kokonaan kitketty pois.

- Älä edes yritä käyttää mitään verbaalisia nokkeluuksia väkivallan tekijöitä vastaan. Et sinä voi voittaa, sanoit mitä tahansa. Kaikki sanomasi käännetään sinua vastaan. Ja tietysti keksit jotain tarpeeksi nokkelaa, kun tilanne on auttamattomasti ohitse, yleensä kun valvot ja mietit tapahtunutta seuraavana yönä. Testausvaiheessa, kun väkivallan tekijät vielä etsivät helppoa uhria, jämäkästi sanottu Ei! tai Lopeta! ehkä saa tekijät perääntymään.

- Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen kohdistuva väkivalta, niin fyysinen kuin henkinen, on osa kouluväkivaltaa. Se kattaa kaikki ei-toivottavat teot huuteluista, homotteluista, nolaamisesta ja mitätöinnistä fyysiseen kosketteluun ja raiskauksiin asti.

- Sateenkaarinuori, sinut revitään koulussa kappaleiksi. Sinua ei tulla näkemään omana itsenäsi ja sinua ei tulla hyväksymään joukkoon. Et todellakaan tarvitse ympärillesi kouluhelvettiä, koska joudut todennäköisesti kamppailemaan niin itsesi kuin koko yhteiskunnan kanssa oikeudestasi olla oma itsesi. Koulu pitää käydä muulla tavalla kuin tavallisessa peruskoulussa. Älä jää yksin miettimään tilannettasi, vaan kysy heiltä, jotka ovat kokeneet saman.

- Kerro koulun henkilökunnalle jokaisesta väkivaltatapauksesta ja pidä päiväkirjaa, johon merkitset tapausten lisäksi yhteydenottosi ammattilaisiin. Päiväkirjasta voidaan myöhemmin tarkistaa, että mitä on tapahtunut ja milloin, ja miten usein sinä olet kertonut tapauksista koululle, ja miten koulu on niihin reagoinut.

- Ymmärrä, että kertomaasi pidetään liioitteluna tai sitä ei uskota ollenkaan. Usein on vain uhrin sana tekijöiden sanaa vastaan. Vaikka sinulla olisi todisteita, ne eivät riitä. Verille potkittu naama ehkä riittäisi todisteeksi väkivallasta, tai sitten ei. Todisteiden puuttuessa aikuisten on helpompi uskoa mukavampi selitys esimerkiksi vitsailusta tai leikistä kuin systemaattisesta väkivallasta puolustuskyvytöntä uhria kohtaan.

- Kerää todistusaineistoa. Käytä mobiililaitteesi äänitallenninta ja videokameraa, tai kanna mukanasi piilotettua nauhuria tai videokameraa, jotta saat todisteita kouluväkivallasta. Liikkeellä on väärää tietoa, että salaa tallentaminen olisi rikos ja ettei koulussa saisi tallentaa, mutta sinulla on oikeus tehdä tallenteita omaan käyttöösi. Vasta tallenteiden julkaisu saattaa joissain tapauksissa olla laitonta.

- Tallenna sinulle lähetetyt loukkaavat viestit. Seuraa, mitä sinusta kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä, ja mitä kuvia ja videoita sinusta julkaistaan. Tallenna kaikki loukkaava materiaali ennenkuin kouluväkivallan tekijät poistavat ne. Useilla ruutukaappausohjelmilla ja webbiselaimen lisäosilla voi tallentaa kerralla koko nettisivun. Älä vastaa väkivallan tekijöiden viesteihin. Viesteihin vastaaminen, varsinkin antamalla samalla mitalla takaisin, vain pahentaa tilannettasi, koska silloin sinä itse näytät ulkopuolisten silmissä väkivallan tekijältä. Lähetä loukkaava materiaali nettipoliisin arvioitavaksi. Poliisi ja oikeuslaitos eivät luultavasti tee keräämilläsi todisteilla mitään, mutta enemmistö kansalaisista vihaa kouluväkivallan tekijöitä, joten voit käyttää todisteita väkivallan tekijöitä vastaan myöhemmin.

- Omaisuudellasi ei ole suojaa koulussa. Tavaroitasi voidaan varastaa ja rikkoa, eikä koulu vastaa niistä. Koulu ei vastaa esimerkiksi vaatteistasi, jotka koulun sääntöjen mukaan pitää jättää vartioimatta eteisen naulakkoon. Tee rikosilmoitus, jos tavaroitasi on varastettu tai rikottu.

- Väärinkäytöksiä tapahtuu aina asioitaessa ammattilaisten ja viranomaisten kanssa. Ammattilaiset joko suoraan rikkovat lakia tai tulkitsevat pykäliä omaksi edukseen.

- Hanki asianajaja ja ota hänet mukaan aina, kun asioit ammattilaisten kanssa. Sinun ei tarvitse olla henkilökohtaisesti yhteydessä kouluun, vaan voit pitää yhteyttä sinne asianajajasi välityksellä.

- Luottamuksellisiksi luulemasi keskustelut ammattilaisten kanssa eivät ole luottamuksellisia. Tietojasi voidaan jakaa muille ammattilaisille. Ammattilaisilla on velvollisuus ilmoittaa huolestuneisuutensa eteenpäin muille ammattilaisille.

- Tallenna kaikki tapauksesi käsittelyyn liittyvät keskustelut, puhelut, viestit ja kirjalliset dokumentit. Älypuhelimiin on saatavissa useita sovelluksia puheluiden tallentamiseen. Vaadi itsellesi kopioita ammattilaisten keräämistä todisteista ja kaikista ammattilaisten tekemistä tapaustasi koskevista kirjauksista. Neuvottelut, kokoukset ja myös epäviralliset tapaamiset on tallennettava alusta loppuun asti. Näin on mahdollista myöhemmin tarkistaa, kuka sanoi ja mitä. Lisäksi pöydälle nostettu tallennin saattaa herättää ammattilaisissa pelkoa edesvastuuseen joutumisesta, mikä pakottaa heidät toimimaan lain mukaan tapauksen ratkaisemiseksi.

- Yhteistyö koulun kanssa saattaa onnistua. Koulun henkilökunta voi onnistua väkivallan lopettamisessa. Pyri yhteistyöhön ammattilaisten kanssa. Hyvällä tuurilla kohtaat ammattilaisia, jotka todella välittävät sinusta ja tekevät kaikkensa hyväksesi. Älä kuitenkaan ole naiivi. Usein vastassa on välinpitämättömiä ja vihamielisiä ammattilaisia, jotka ehkä vakuuttavat tekevänsä kaiken mahdollisen sinun hyväksesi, mutta toimivat aivan muulla tavoin. Uskominen ammattilaisten hyvään tahtoon ja oikeudenmukaisuuteen on hölmöyttä. Usein edessä on katkera taistelu ammattilaisia vastaan. Ammattilaisten, joiden velvollisuutena olisi olla puolellasi, ovat usein koulun ja muiden ammattilaisten puolella ja toimivat sinua vastaan.

- Ammattilainen voi luulla, että hän on tehnyt työnsä hyvin, vaikka uhrilla on aivan toisenlainen näkemys asiasta. Kohtaaminen ammattilaisen kanssa voi olla uhrille hyödytön, huono, vahingollinen tai jopa traumaattinen. Kun ammattilaiset eivät tajua työhönsä kohdistuvaa kritiikkiä, he loukkaantuvat siitä ja muuttuvat vihamielisiksi uhria ja uhrin perhettä kohtaan.

- Ammattilaiset voivat yrittää tilanteen kääntämistä sinun ja vanhempiesi syyksi. Tiedostakaa, että se on ammattilaisten normaali menettelytapa tilanteissa, joissa ammattilainen on itse toiminut laittomasti.

- Tiedä oikeutesi. Ammattilaiset voivat vaatia sinulta tai perheeltäsi asioita, jotka eivät perustu lakiin tai ovat lainvastaisia. Selvitä aina ensin vaatimusten laillisuus. Sinulla ei ole esimerkiksi velvollisuutta vastata kaikkiin kysymyksiin, joita sinulta kysytään. Sinulla ei ole velvollisuutta tunnustaa mitään eikä allekirjoittaa mitään. Sinun ei tarvitse osallistua mihinkään, mihin et halua tai koe tarpeelliseksi osallistua. Ammattilaiset voivat vaatia, että sinun on pakko jatkaa koulussa vaikka väkivalta jatkuu. Sinua tai perhettäsi voidaan vaatia osallistumaan kokouksiin, neuvotteluihin, tai vaikkapa terveydentilan tai kotiolosuhteiden selvittämisiin, vaikka kyseisellä taholla ei pitäisi olla mitään oikeutta vaatia sellaisia.

- Sinun ei aina kannata kertoa totuutta. Totuuden puhuminen voi johtaa pahempiin vaikeuksiin. Siksi valehteleminen on ok.

- Älä anna jargonin hämätä. Ammattilaiset yrittävät puhua sinut ja vanhempasi pyörryksiin sivistyssanoja vilisevällä jargonilla. Esimerkiksi he voivat puhua rooleista, joita tekijät ja uhrit ottavat. Väkivallassa ei ole kyse mistään roolileikeistä. Jargonilla he yrittävät osoittaa kuinka tyhmiä te olette, kun kehtaatte kyseenalaistaa heidän yliopistotason osaamisensa. Suomalaiset viranomaiset ovat tunnetusti niin pikkumaisia, että pienikin vastalause hallintoalamaiselta johtaa armottomaan kostoon.

- Koulusi voi ehdottaa sinulle koulun vaihtamista. He vain koettavat päästä sinusta helposti eroon ja siirtävät tapauksesi jonkun muun harmiksi. Ota huomioon, että voit helposti joutua uhriksi myös uudessa koulussa. Mutta harkitse tarkkaan. Koulun vaihtaminen saattaa auttaa. Useissa tapauksissa uhri on päässyt rauhaan vaihdettuaan koulua. Periaatteessa on väärin, että uhri joutuu lähtemään, mutta lapsen tai nuoren hyvinvointi on periaatetta tärkeämpää.

- Sinua väitetään heikoksi. Et ole heikko, vaan altavastaaja. Yhteiskunnan ja ammattilaisten vaatimukset asettavat sinut haavoittuvaan asemaan. Koulussa kaikki väkivalta on ehdottomasti kielletty, mutta säännöt koskevat vain lainkuuliaisia oppilaita. Vihollisillasi on ylivoima, jota vastaan kuka tahansa vastaavanlaisessa asemassa oleva olisi osittain tai täysin puolustuskyvytön. Yhteiskunta, joka ei kykene turvaamaan sinun oikeuksiasi, on heikko. Koulun henkilökunta on heikko, poliisi on heikko ja oikeuslaitos on heikko, kun he eivät saa antisosiaalisesti käyttäytyviä kakaroita kuriin.

- Älä anna anteeksi. Tuskin kukaan sitä edes pyytää, ja jos pyytää, niin tekee sen vain, koska aikuiset pakottavat. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tyhjää sanahelinää, jonka ainoa tarkoitus on antaa asiaa sivusta seuranneille aikuisille mielenrauha.

- Väkivallan tekijöiden ja heidän vanhempiensa kanssa on turha keskustella ja järjestää kokouksia. He pitävät sinua vain yliherkkänä itkupillinä ja huoltajiasi ylireagoivina hysteerikkoina. Usein ammattilaiset yhtyvät näihin mielipiteisiin.

- Älä sovittele väkivallan tekijöiden kanssa. Sinä olet uhri, eikä sinulla ole mitään syytä sovitella. Älä kättele tekijää sovinnon merkiksi. Ei ole mitään sovintoa jota sinun pitäisi tehdä. Sovinto tarkoittaa, että sinä myötävaikutit väkivaltaan, ja sinä kannat oman osuutesi vastuusta. Väkivaltarikollisia ei saa päästää vastuusta ilman seuraamuksia. Sovittelussa väkivaltarikollinen vain oppii, että rikollisia ei rangaista, vaan päinvastoin ymmärretään ja suvaitaan. Älä missään nimessä osallistu vertaissovitteluun, koska siitä on vertaisuus kaukana. Vertaissovittelu on tarkoitettu pikku riitojen ratkomiseen, kun osapuolet ovat tasavertaisia. Vertaissovittelu ei missään olosuhteissa käy puolustuskyvyttömään uhriin kohdistuvan väkivallan selvittämiseen. Vertaissovittelussa pikakoulutettu lapsi yrittää ohjata riitapukareiksi kuviteltuja osapuolia sopuun mistääntietämättömän aikuisen valvonnassa. Sovittelu on väkivallan uhrille oikeusmurha.

- Poliisilta, oikeuslaitokselta, lastensuojelusta, psykiatriasta ja muilta ammattilaisilta et saa apua etkä oikeutta, vaan oikeusmurhan. Viranomaiset käyttävät mielivaltaa, rikkovat lakeja ja vääristelevät totuutta. Rikosilmoitusten tekeminen ja kaikenlainen virallisia teitä tapahtuva valittaminen ja käräjöinti on turhaa, jos haluat saada oikeutta. Vaikka kirjoittaisit kuinka hienoja selvityspyyntöjä ja valituksia tahansa, ja vaikka uskot lain olevan puolellasi, ammattilaisia vastaan taistellessa tulee seinä vastaan ennemmin tai myöhemmin. Hukkaat ehkä vuosia elämästäsi uuvuttavaan taisteluun, jonka lopputulos tuskin vastaa käsitystäsi oikeudenmukaisuudesta.

- Hyväksy tosiasia, että alaikäisiä väkivaltarikollisia ei voi saada rikosoikeudelliseen vastuuseen, vaan ainoastaan korvaamaan rikottuja tavaroita, tuskin niitäkään. Alaikäisten tekemä väkivalta ei edes kuulu poliisille ja oikeuslaitokselle, vaan lastensuojeluviranomaisille. Peruskoulussa tapahtuneesta väkivallasta ovat vastuussa koulun henkilökunta ja opetusviranomaiset, joita on erittäin vaikea todistaa syyllisiksi ja voittaa oikeudessa. Hyväksy, että keräämäsi todisteet eivät todennäköisesti riitä mihinkään, edes poliisitutkinnan aloittamiseen, puhumattakaan oikeuskäsittelystä. Viranomaisia ei "lasten väliset nahistelut" kiinnosta.

- Sinulla on oikeus tehdä rikosilmoitus joka kerta, kun joudut fyysisen tai henkisen väkivallan uhriksi. Sinulla on oikeus tehdä valituksia kaikkiin mahdollisiin viranomaistahoihin, joiden toimialaan tapauksesi kuuluu. Sinulla on siihen oikeus. Periaatteessa paineen lisääminen viranomaisia kohtaan saattaa edistää yhteiskunnallista muutosta. Edesvastuuseen joutumisen uhka on varsin ikävää laittomasti toimineille ammattilaisille. Ammattilainen saattaa toimia toisin seuraavan kouluväkivaltatapauksen kanssa, kun vääntäessään vastausta kymmenenteen selvityspyyntöön hän tietää, että vastausta luetaan seuraavan kerran ylemmällä viranomaistaholla tai vauvafoorumilla.

- Varo lastensuojeluviranomaisia. Älä päästä tilannetta niin pitkälle, että juttu siirtyy lastensuojeluviranomaisille. Heidän väliintulosta ei ikinä seuraa mitään hyvää. Päinvastoin, edessä voi olla vaikkapa uhrin huostaanotto ja vuosikausien helvetillinen piina jossain lastensuojelulaitoksessa, sekä vuosikausien toivoton taistelu viranomaisten mielivaltaa vastaan. Älä koskaan asioi lastensuojeluviranomaisten kanssa ilman asianajajan läsnäoloa. Lokakuun liikkeen nettisivuilta saa lisätietoa lastensuojelun kanssa toimimiseen.

- Poliitikoille kirjoittaminen on turhaa. Toki paineen ylläpitäminen poliitikkoja kohtaan voi pitkän ajan kuluessa vaikuttaa muutokseen kohti parempaa lainsäädäntöä.

- Tuntemasi viha on normaalia. Väkivaltafantasiointi tekijöitä, koulua ja ammattilaisia kohtaan on normaalia. Valkoinen raivo on normaalia. Mutta älä vahingoita itseäsi, läheisiäsi tai sivullisia.

- Älä uhkaile. Uhkailusta sinä joudut vaikeuksiin. Kouluväkivallasta on harvoin riittäviä todisteita, mutta uhkailun takia sinua kohdellaan rikollisena. Mutta ei ole sinun vikasi, jos sinut ajettu niin ahtaalle, että tunnekuohun vallassa tulet sanoneeksi tai tehneeksi ihan mitä tahansa.

- Älä koe syyllisyyttä ja häpeää, jos paha olosi purkautuu epäsovinnaisilla tavoilla. Ihminen kestää vain tiettyyn pisteeseen asti, eikä katkeaminen ole häpeä. Pahan olon ja sen purkautumisen ainoita syyllisiä ovat sinut katkeamispisteeseen ajaneet henkilöt, ja tapahtuneen mahdollistanut ja sallinut yhteiskunta.

- Kirjoita synkimmistäkin ajatuksistasi, mutta käytä tietokoneellasi salausohjelmia arkaluontoisen aineiston suojaamiseksi. Pura pahaa oloasi ja käytä nettiä anonyymisti Tor-verkon kautta. Mikäli jäät kiinni arkaluontoisen aineiston kirjoittamisesta, tee selväksi, että kyse on vain fantasioinnista, tai että kirjoitat fiktiota.

- Älä puhu henkilökohtaisista asioista, mikäli on mahdollista, että kertomasi asiat kulkeutuvat ammattilaisille tai sivullisille henkilöille, jotka ilmoittavat sinusta eteenpäin. Myös sinulle läheisimmät ihmiset voivat erehtyä hakemaan sinulle ammattiapua, koska heille on uskoteltu, että he auttavat sinua tekemällä niin. Varo puheitasi koulun henkilökunnan, tukioppilaiden, psykiatrien, kuraattorien ja muiden ammattilaisten kanssa. He ovat vainoharhaisia tulkitsemaan puheitasi pahimman skenaarion mukaan. Valehtele, jos siitä on hyötyä sinulle. Ole selkeä, järkevä, nöyrä ja hiljainen, vaikka sisälläsi kiehuu. Älä näytä voimakkaita tunteita. Älä julkaise tai puhu mitään, mistä joku voi tulkita, että olet vaaraksi itsellesi tai muille. Älä puhu asioista, jotka voidaan tulkita mielenterveyden ongelmiksi. Älä ilmaise vihaa millään tavalla. Jopa tekemäsi taideteos voi olla riittävä peruste pakkohoitoon.

- Väkivallan uhriksi joutuminen aiheuttaa valtavaa kuormitusta mielenterveydelle. Hae sairauslomaa ennenkuin sairastut psyykkisesti. Sairauslomaa voit hakea, vaikka selkeitä oireita ei olisi. Valita jotain epämääräistä ja vaikeasti vääräksi todistettavaa, esimerkiksi toistuvaa päänsärkyä, kroonista väsymystä tai unettomuutta. Lääkäreille ja muille terveydenhoitoalan ammattilaisille valehtelu on ok. Koulusta lintsaaminen on ok, jos et saa lupaa poissaoloihin.

- Mielenterveytesi kannalta on tärkeää, että et ole yksin kokemustesi kanssa. Etsi vertaistukea. Mutta ole todella tarkka mitä puhut ja kenelle puhut.

- Kouluväkivallan uhrina tuskin vältyt psykiatrialta. Et ole mielisairas, vaikka olet joutunut uhriksi. Sinut lähetetään kuitenkin hoitoon, koska ammattilaiset eivät muutakaan keksi. Tapauksesi on haitallinen koulun maineelle, ja ammattilaiset yrittävät vaientaa sinut ja tehdä sinusta syyllisen. ”Ei meidän koulussa kiusata, mutta sinä olet mielisairas.”

- Suhtaudu kriittisesti psykiatriaan. Ben Furman kirjoittaa esipuheessaan James Daviesin kirjaan Cracked – Why Psychiatry is Doing More Harm Than Good: ”Psykiatrista palvelujärjestelmää ei ole milloinkaan luotu potilaita varten. Se on pikemminkin keskinäisen kädenväännön tuloksena syntynyt mielenterveyden eri ammattiryhmien etuja ja uskottavuutta palveleva alati muuttuva rakennelma, jonka tehtävänä ei ole auttaa potilaita parantumaan vaan edistää työntekijöiden hyvinvointia ja arvostusta yhteiskunnassa.” Samaa voidaan sanoa myös koululaitoksesta, lastensuojelusta, sosiaalitoimesta, työvoimapalveluista jne. Niitä ei ole tehty palvelujen käyttäjille, vaan aloilla työskenteleviä korkeakoulutettuja keskiluokkaisia ammattilaisia varten, joille ei muuten löytyisi koulutusta vastaavaa työtä tästä yhteiskunnasta.

- Väkivallan uhriksi joutuminen voi aiheuttaa mielenterveysongelmia. Oireilun alkaminen ja ongelmien vakavuus ja kesto ovat hyvin yksilöllisiä. Jos kärsit mielenterveysongelmista, hae apua vain parhailta psykiatreilta ja psykoterapeuteilta. Varmista, että ammattilainen on erikoistunut traumapotilaiden hoitoon. Yksityissektorilta on paremmat mahdollisuudet löytää hyvää hoitoa, mutta mitään takeita siitäkään ei ole. Irtaudu huonosta hoitosuhteesta mahdollisimman nopeasti ja etsi parempi hoitosuhde. Sinulla on oikeus vaihtaa terapeuttia myös Kelan myöntämän kuntoutuksen aikana. Toimiva apu voi löytyä myös psykiatrian ulkopuolelta, esimerkiksi järjestöjen vertaistukiryhmistä. Vaihtoehtoja on, mutta virallinen järjestelmä vaikenee niistä. Ymmärrä, että edes parhaimmat ammattilaisetkaan eivät voi korjata kaikkia vaurioita. Elämänlaatua voidaan parantaa, mutta henkisiä vaurioita ja vaurioiden seurauksia voi joutua kantamaan mukanaan läpi elämän.

- Mielenterveysongelmien kanssa eläminen ei ole mitään leppoisaa kotona makoilua. Elämä voi pahimmillaan olla pelkkää kurjuuden täyttämää kärsimystä vailla toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Riski mm. fyysisiin sairauksiin, syrjäytymiseen, yksinäisyyteen, köyhyyteen, ennenaikaiseen kuolemaan tai itsemurhaan on suurempi kuin niillä, joilla ei ole mielenterveysongelmia.

- Huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Psykiatriassa käytetään mielivaltaa potilaita kohtaan. Mielivalta on samanlaista kuin lastensuojelussa. Kupittaan sairaalassa paljastuneet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu kaikista vääryyksistä, joita psykiatriassa tapahtuu koko ajan. Pakkohoitoon joutuminen ja hoidossa koettu mielivalta voivat aiheuttaa loppuelämän kestäviä traumoja.

- Kouluväkivallan aiheuttamia mielenterveysongelmia diagnosoidaan ja hoidetaan väärin. On hyvin yleistä, että kouluväkivallan aiheuttamat traumat jäävät kokonaan huomioimatta ja hoitamatta. Hoito keskittyy pelkästään oireisiin ja lääkitykseen. Traumaoireet voidaan tulkita jopa skitsofreniaksi. Hoito on sitten sen mukaista.

- Kaikkea sanomaasi tullaan käyttämään sinua vastaan ja tulkitsemaan pahimman skenaarion mukaan. Tuskaisena hetkenä sanomasi asia saattaa johtaa poliisikuulusteluun ja rikossyytteeseen. Käytännössä terveydenhuollon ammattilaisilla ei ole vaitiolovelvollisuutta.

- Sinulla on oikeus nähdä sinua koskevat asiakirjat ja sinusta tehdyt merkinnät. Tekaistut merkinnät ja asiakirjojen väärentäminen ovat yleisiä ongelmia psykiatriassa ja lastensuojelussa. Papereissa voi olla virheellisiä ja valheellisia väitteitä sinusta ja terveydentilastasi. Vaikka nyt voi tuntua, ettei virheillä ole mitään merkitystä, virheet voivat osoittautua kohtalokkaiksi vielä vuosien päästä, koska oikeusistuimet pitävät asiakirjojen merkintöjä totuutena ja ratkaisevat juttuja niiden perusteella. Sinulla on oikeus vaatia korjausta kahden viikon kuluessa merkinnän tekemisestä.

- Suhtaudu kriittisesti psyykenlääkkeisiin. Psyykenlääkkeet eivät tehoa aina ja kaikkeen, ja niillä on vakavia haittavaikutuksia, jotka saattavat aiheuttaa elinikäisiä vaurioita. Masennuslääkkeiden heikko vaikuttavuus potilaiden paranemiseen on jo todistettu metatutkimuksissa, mutta kouluväkivallan uhrina joudut todennäköisesti niitä syömään. Masennuslääkityksen aloittaminen on ehto kuntoutustuelle pääsyyn, mutta voit surutta ostaa lääkkeet ja heittää ne ongelmajätekeräykseen. Lääkärille voit sitten kertoa satuja, että lääkkeet on otettu ja ne auttavat, ja kaikki ovat tyytyväisiä.

- Sinulla on oikeus saada monenlaisia tukipalveluja mielenterveysongelmien takia. Voit hakea tukea mm. asumiseen, liikkumiseen, arkiasioiden hoitoon, opiskeluun tai työssäkäyntiin.

- Mielenterveysongelmista kärsivänä joudut todennäköisesti tappelemaan julkisen terveydenhuollon, Kelan, sossun, kunnan, työvoimaviranomaisten ym. mielivaltaa vastaan. Käytäntö etuuksien ja palvelujen kanssa tuntuu olevan, että hakemukset hylätään automaattisesti ja päätöksistä täytyy valittaa. Tosin Kelan hylkäyspäätöksistä ei kannata valittaa, vaan pitää hankkia parempi lääkärintodistus ja tehdä uusi hakemus. Tulet kyllä vuosien, ehkä vuosikymmenien aikana tajuamaan, mitä luukulta toiselle juokseminen ja kyykyttäminen tarkoittavat. Tulet huomaamaan, että joudut pelaamaan peliä, jonka säännöt ovat mielivaltaisia, mutta jota sinun on opittava pelaamaan.

- Mielenterveysongelmista kärsivät kohtaavat syrjintää, vähättelyä ja halveksuntaa. Tavallisilla ihmisillä on ennakkoluuloja mielenterveysongelmaisia kohtaan. Heidän antamat kehotukset ryhdistäytyä ja ottaa itseään niskasta kiinni ovat vain jäävuoren huippu. Älä kerro mielenterveysongelmistasi ihmisille, joiden ei tarvitse niistä tietää.

- Syrjintään, vähättelyyn ja halveksuntaan syyllistyvät myös ammattilaiset ja viranomaiset. Tulet kohtaamaan ammattilaisia, jotka luulevat tietävänsä, että mikä sinua vaivaa ja mitä sinä tarvitset. He kohtelevat sinua kuin jatkuvaa valvontaa ja holhousta tarvitsevaa pikkulasta. Kun yrität kertoa, että he ovat väärässä, sinua pidetään hankalana ja yhteistyökyvyttömänä. Se taas johtaa entistä kovempien keinojen käyttöön sinua kohtaan.

- Fyysisiin ja varsinkin neurologisiin ongelmiin on vaikeampi saada apua, jos kärsit mielenterveysongelmista. Oireet voidaan helposti ohittaa ja väittää, että oireet johtuvat mielenterveysongelmista. Julkisesta terveydenhoidosta on vaikea saada lähetteitä jatkotutkimuksiin. Hakeudu tutkimuksiin ja hanki lausunnot yksityiseltä puolelta. Piilota Kanta-palveluun tallennetut mielenterveyteen liittyvät lausunnot ja kirjaukset niin, etteivät muiden terveydenhoitoalojen ammattilaiset näe niitä. Kanta-palvelussa voit tehdä myös hoitotahdon koskien mielenterveyshoitoa. Hoitotahto otetaan käytäntöön, jos joudut tilanteeseen, jossa sinua pidetään kykenemättömänä ilmaisemaan omaa tahtoasi.

- Mielenterveysongelmaiset jäävät usein väliinputoajiksi, kun eläkkeelle ei pääse, mutta työkyky ei riitä työelämään. Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi pitää työkyvyttömät ja vajaakuntoiset työttöminä työnhakijoina tai toimeentulotuen varassa kuin maksaa takuueläkettä. Yksilölle se tarkoittaa jatkuvaa epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Vaikka puhutaan, että nuoria jää paljon eläkkeelle mielenterveyssyistä, on eläkkeelle pääsy tosiasiassa erittäin vaikeaa. Mielenterveysongelmien vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn vähätellään. Jos yksilö elää vähänkin aktiivista elämää, tulkitaan hänet helposti työkykyiseksi. Siksi kannattaakin olla kertomatta esimerkiksi erikoisista ja taitoa vaativista harrastuksista. Rima eläkkeelle pääsemiseen on niin korkealla, että lausunnot on kirjoitettava pahimman oireiston mukaan, ja silti vakuutuslääkärit voivat tulkita henkilön täysin työkykyiseksi.

- Yhteiskunnassa vallitsee käsitys, että vain työtä tekevä ja tuottava ihminen on arvokas. Sosiaaliturvan varassa eläviä halveksitaan. Ongelma ei ole sinussa, vaan halveksijoiden päässä. Syyllisyyden ja häpeän tunteminen ja itsensä ruoskiminen asioista, joille et voi mitään, ei auta sinua. Työ ei ole elämän tarkoitus eikä ainoa tie hyvinvointiin. Tee elämästäsi mielekästä muilla tavoilla. Etsi omat juttusi ja nauti elämästäsi.

- Armeija on paha paikka entiselle kouluväkivallan uhrille. Se on totalitaarinen pakkoyhteisö. Armeijan tarkoitus ei ole kasvattaa pojista miehiä, vaan brutalisoida teinipojat sokean tottelevaisiksi tappajiksi. Yhteisön arvot ovat suoraan junttimaisten öyhöttävien teinien arvomaailmasta. Kieltäydy asevelvollisuudesta. Hanki diagnoosi, jolla saat vapautuksen. Sen lisäksi, että asevelvollisuus ja siviilipalvelus ovat silkkaa orjuutta ja törkeä sukupuolten välisen tasa-arvon loukkaus, on asevelvollisuuteen perustuva armeija hyödytön nykyaikaisessa sodankäynnissä. Anna muiden uhrata itsensä turhan takia. Muut ovat kohdelleet sinua kuin roskaa, joten sinulla ei ole mitään velvollisuutta uhrautua muiden puolesta.

- Vaadi, että syyllisiä rangaistaan. Vaadi mittavia vahingonkorvauksia. Kouluväkivallasta pitää tehdä liian kallista. Satojentuhansien, jopa yli miljoonan euron korvaukset per uhri ja uusien vahingonkorvausvaatimusten uhka ajavat yhteiskunnan joko konkurssiin tai kohtelemaan paremmin haavoittuvimpia jäseniään.

- Älä alistu ja tee itsestäsi helppoa uhria. Älä käännä toista poskeasi, älä ole välittämättä. Passiivinen tai vetäytyvä uhri vain provosoi väkivaltarikollisia. Puolusta itseäsi, jos se on mahdollista. Sinulla on oikeus puolustautua, vaikka joudut siitä vaikeuksiin. Itsepuolustustilanteessa sinulla on oikeus käyttää kaikkia saatavilla olevia keinoja ja välineitä hyökkäyksen torjumiseksi. Vasta oikeuslaitos tulkitsee, olivatko käytetyt keinot lain mukaan oikeutettuja.

- Paranna itsepuolustuskykyäsi. Harrasta kamppailulajeja ja kuntosaliharjoittelua. Vältä lajeja, joissa monimutkaisten liikesarjojen oppiminen vie vuosia ennenkuin niistä on hyötyä itsepuolustuksessa. Opettele käyttämään aseita, koska taistelutaitojen osaaminen lisää itseluottamusta.

- Lyö takaisin! Tämä ohje on todistetusti lopettanut tuhansia kouluväkivaltatapauksia ja säästänyt tuhansia lapsia vuosikausien piinalta. Ohje on jätetty tarkoituksella pois tältä listalta, koska ohje on erittäin ongelmallinen ja suurella todennäköisyydellä erittäin haitallinen osalle uhreista. Puolustautuminen saattaa vain provosoida ylivoimaisia hyökkääjiä entistä rajumpaan väkivaltaan. Vastuu kuuluu aikuisille. Lapsi on väärässä paikassa, jos lapsi joutuu alttiiksi fyysiselle tai henkiselle väkivallalle tai väkivallan uhalle. Lapsi ei saa joutua tilanteeseen, jossa hän joutuu itse kantamaan vastuun turvallisuudestaan. Lapsen ei kuulu alistua tai lyödä takaisin. Ennaltaehkäisy on tärkeintä. Jos aikuinen ei muuten pysty suojelemaan lastaan, on lapsi pidettävä poissa väkivaltaisesta ympäristöstä.

- Kerää ryhmä ja pukeutukaa mustiin trenssitakkeihin. Kutsukaa ryhmäänne trenssitakkimafiaksi. Voi olla, että kukaan ei enää uskalla tehdä kouluväkivaltaa sinua kohtaan, mutta todennäköisesti joudut ensin poliisiasemalle ja sieltä pakkohoitoon.

- Jos päätät jatkaa koulussa, varaudu pahimpaan. Lue kouluväkivallan uhrien kokemuksia, jotta tiedät miten yhteiskunta toimii ja mikä sinussa vetää puoleensa väkivallan tekijöitä. Älä tee itsestäsi enää helppoa uhria. Tajua tosiasiat, että taistelet yksin, kukaan ei auta sinua, ja sinä joudut lopulta vaikeuksiin, ehkä sairastut psyykkisesti ja syrjäydyt loppuelämäksi, tai päädyt itsemurhaan. Varaudu käyttämään väkivaltaa, koska väkivalta on ainoa kieli, jota väkivaltarikolliset ymmärtävät. Mutta miksi sinä kaikesta huolimatta tunget itseäsi väkisin sellaiseen paikkaan, jossa joudut kohtaamaan väkivaltaa?

- Ymmärrä, että kouluväkivallan uhrina olet joutunut hierarkian pohjalle. Sillä ei ole merkitystä, vaikka saisit arvosanoiksi pelkkiä kymppejä. Kaikki muut ovat arvoasteikossa sinun yläpuolellasi. Kouluväkivallan uhriksi joutuneet pojat ovat myös seksuaalisen hierarkian alimpina. Kaikki, mitä sinulle on kerrottu aiheesta ”tytöt, pojat ja tykkääminen”, on valhetta. Tytöt voivat osoittaa sinulle myötätuntoa, mutta seurustelukumppaniksi et kelpaa nyt etkä ehkä koskaan. Tytöt eivät kiinnostu nynnypojista. Tutustu pariutumisen raadolliseen todellisuuteen lukemalla miesasiamiesten kirjoituksia ja paranna markkina-arvoasi. Muuten jäät ihmettelemään, että mikä sinussa on vikana kun et kelpaa, vaikka olet niin kiltti ja kunnollinen.

- Lopeta itseäsi vahingoittava velvollisuudentunto yhteiskuntaa kohtaan ja vapauta itsesi. Tutustu MGTOW-ajatteluun.

Sivu päivitetty 22.10.2018