OHJEITA KIUSATULLE- Älä mene kouluun. Ei koulua – ei koulukiusaamista. Sinulla on laissa määritelty oikeus käydä koulua ilman väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Jos koulu ei pysty turvaamaan oikeuksiasi, ei kouluun tarvitse mennä. On täysin järjetöntä mennä paikkaan, jossa olet ehkä jo vuosikausia joutunut toistuvasti väkivallan uhriksi. On täysin järjetöntä uhrata mielenterveys ja samalla koko loppuelämä koulun takia.

- Älä vähättele kokemuksiasi. Sinä olet väkivallan uhri, vaikka muut vähättelevät tapahtunutta. Vain sinä tiedät, mitä kokemasi väkivalta on. Älä käytä sanaa koulukiusaaminen, vaan sano suoraan, että olet kouluväkivallan uhri.

- Ole aktiivinen ja taistele. Koulun mielestä sinun pitäisi vain olla hiljaa ja odottaa, että koulun henkilökunta ja muut lapset ratkaisevat ongelmat puolestasi. Älä ulkoista omaa elämääsi muille.

- Älä polta itseäsi loppuun peruskoulussa. Peruskoulumenestyksellä ei ole paljoakaan merkitystä tulevaisuutesi kannalta.

- Laki ei edellytä oppivelvollisuuden suorittamista koululaitoksessa. Suomessa on vain oppivelvollisuus, ei koulupakkoa. Suorita oppivelvollisuutesi netin välityksellä toimivassa koulussa, kotikoulussa, etäopetuksessa, yksityisopetuksessa tai aikuisopetuksessa.

- Ota yhteyttä Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkkuun. He tietävät mitä pitää tehdä.

- Lue ja opi muiden kiusattujen kokemuksista. Kaikkia keinoja on jo yritetty tuhansia kertoja. Selvitä muiden kokemuksista, mikä on toiminut ja mikä ei.

- Suhtaudu kriittisesti kiusatuille tarkoitettuihin ohjeisiin, myös esimerkiksi KiVa Koulun ja MLL:n tarjoamiin. Valtaosa ihmisistä on täysin vihjeettömiä koulukiusaamisen edessä. Tavallisilta ihmisiltä on turha odottaa hyviä ohjeita, mutta edes arvostetuimmat asiantuntijat eivät ymmärrä kiusatun kokemusta. Heidän ohjeensa ovat hyvässä tapauksessa hyödyttömiä, mutta huonossa tapauksessa ne aiheuttavat sinulle vielä enemmän haittaa.

- Vanhemmillasi ei ole tietotaitoa, eivätkä he ole tarpeeksi vahvoja selvittelemään tapaustasi koulun henkilökunnan ja viranomaisten kanssa. Asianajajasta tai koulukiusaamiseen perehtyneestä asiantuntijasta saattaa olla apua.

- Yhteistyö koulun kanssa saattaa onnistua, ja koulun henkilökunta voi onnistua väkivallan lopettamisessa. Älä kuitenkaan ole naiivi. Usein vastassa on välinpitämättömiä viranomaisia, jotka ehkä vakuuttavat tekevänsä kaiken mahdollisen sinun hyväksesi, mutta toimivat aivan muulla tavoin. Uskominen viranomaisten hyvään tahtoon ja oikeudenmukaisuuteen on hölmöyttä. Usein edessä on katkera taistelu viranomaisia vastaan.

- Liittoudu muiden kiusattujen kanssa. Yksin olet altavastaaja, mutta yhdessä teillä on joukkovoimaa. Liittoutumalla koulusi muiden kiusattujen ja heidän vanhempiensa kanssa sinä ja vanhempasi ette joudu yksin selvittelemään kiusaamista, vaan voitte isolla joukolla asettua koulun henkilökuntaa ja viranomaisia vastaan.

- Koulukiusaaminen tapahtuu suurimmaksi osaksi piilossa aikuisilta. He eivät yksinkertaisesti voi nähdä kaikkea mitä sinulle tapahtuu. Jos he näkevät yksittäisen kiusaamistilanteen, he voivat pitää sitä ihan normaalina oppilaiden välisenä kanssakäymisenä, tai jopa ystävällisenä eleenä. Edes muut oppilaat eivät näe kaikkea, vaikka oppilaat hyvin tietävät kuka on kiusattu ja kuka on kiusaaja. On turha odottaa, että joku muu paljastaa todellisuuden kuin sinä itse.

- Älä vaikene. Kirjoita tilanteestasi sosiaaliseen mediaan ja netin keskustelupalstoille anonyymisti Tor-verkon kautta. Koulun nimen ja maineen voit vapaasti tärvellä. Mediaa tuskin sinun tapauksesi kiinnostaa, mutta voit yrittää, koska ikävän julkisuuden pelko voi saada viranomaiset toimimaan.

- Älä koeta miellyttää muita muuttamalla itseäsi. Jos muutat yhden asian itsessäsi, kiusaajat iskevät johonkin toiseen ominaisuuteen. Kouluväkivallan syynä eivät ole sinun henkilökohtaiset ominaisuutesi, vaan syy on vain ja ainoastaan väkivallan tekijöiden itsekkäissä motiiveissa. He haluavat vahingoittaa jotakuta, koska väkivalta on hauskaa, väkivalta nostaa asemaa koulunpihan hierarkiassa, väkivalta tarjoaa yhteisöllisen kokemuksen kiusaajille, ja sinä olet heille vain helppo uhri.

- Kerro itsestäsi mahdollisimman vähän niin koulussa kuin sosiaalisessa mediassa. Ole erittäin varovainen mitä tietoja jaat itsestäsi. Kaikkea joskus jakamaasi tietoa voidaan käyttää sinua vastaan.

- Älä edes yritä käyttää mitään verbaalisia nokkeluuksia kiusaajia vastaan. Ei sellainen mitään auta. Et sinä voi voittaa, sanoit mitä tahansa. Kaikki sanomasi käännetään sinua vastaan. Ja tietysti keksit jotain tarpeeksi nokkelaa vasta, kun tilanne on auttamattomasti ohitse, yleensä seuraavana yönä.

- Kerro opettajille jokaisesta tapauksesta ja pidä päiväkirjaa, johon merkitset kiusaamistapausten lisäksi yhteydenottosi koulun henkilökuntaan. Päiväkirjan avulla voidaan myöhemmin todeta, että mitä on tapahtunut ja milloin, ja miten usein sinä olet kertonut tapauksista koululle, ja miten koulu on niihin reagoinut.

- Kerää todistusaineistoa. Käytä älypuhelimesi äänitallenninta ja videokameraa, tai kanna mukanasi piilotettua nauhuria tai videokameraa, jotta saat todisteita kiusaamisesta. Liikkeellä on väärää tietoa, että salaa tallentaminen olisi rikos, mutta sinulla on oikeus tehdä tallenteita omaan käyttöösi. Vasta tallenteiden julkaisu saattaa joissain tapauksissa olla laitonta.

- Tallenna kaikki tapauksesi käsittelyyn liittyvät keskustelut, puhelut, viestit ja kirjalliset dokumentit. Älypuhelimiin on saatavissa useita sovelluksia puheluiden tallentamiseen. Vaadi itsellesi kopioita koulun keräämistä todisteista ja kaikista koulun tekemistä tapaustasi koskevista dokumenteista. Neuvottelut, kokoukset ja myös epäviralliset tapaamiset on tallennettava alusta loppuun asti. Näin on mahdollista myöhemmin tarkistaa, kuka sanoi ja mitä. Lisäksi pöydälle nostettu tallennin saattaa herättää koulun henkilökunnassa pelkoa edesvastuuseen joutumisesta, mikä pakottaa heidät toimimaan tapauksen ratkaisemiseksi.

- Tallenna sinulle lähetetyt loukkaavat viestit. Seuraa, mitä sinusta kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä, ja mitä kuvia ja videoita sinusta julkaistaan. Tallenna kaikki loukkaava materiaali ennenkuin kiusaajat poistavat ne. Useilla ruutukaappausohjelmilla ja webbiselaimen lisäosilla (mm. FireShot) voi tallentaa kerralla koko nettisivun. Älä vastaa cyberkiusaajien viesteihin. Viesteihin vastaaminen, varsinkin antamalla takaisin samalla mitalla, vain pahentaa tilannettasi, koska silloin sinä itse näytät ulkopuolisten silmissä kiusaajalta. Lähetä cyberkiusaajien viestit nettipoliisin arvioitavaksi. Poliisi ja oikeuslaitos eivät luultavasti tee keräämilläsi todisteilla mitään, mutta enemmistö kansalaisista vihaa kiusaajia, joten voit käyttää todisteita kiusaajia vastaan myöhemmin.

- Luottamuksellisiksi luulemasi keskustelut koulun henkilökunnan kanssa eivät ole luottamuksellisia. Tietojasi voidaan jakaa muille henkilökunnan jäsenille. Koulun henkilökunnalla on velvollisuus ilmoittaa huolestuneisuutensa eteenpäin muille viranomaisille.

- Sinun ei aina kannata kertoa totuutta. Totuuden puhuminen voi johtaa pahempiin vaikeuksiin. Siksi valehteleminen on ok.

- Koulun henkilökunta ja viranomaiset yrittävät kääntää tilanteen sinun ja vanhempiesi syyksi. Tiedostakaa, että se on viranomaisten normaali menettelytapa tilanteissa, joissa viranomainen on itse toiminut laittomasti.

- Älä anna jargonin hämätä. Koulun henkilökunta yrittää puhua sinut ja vanhempasi pyörryksiin sivistyssanoja vilisevällä jargonilla. Esimerkiksi he voivat puhua rooleista, joita kiusaajat ja kiusatut ottavat. Väkivallassa ei ole kyse mistään roolileikeistä. Jargonilla he yrittävät osoittaa kuinka tyhmiä te olette, kun kehtaatte kyseenalaistaa heidän yliopistotason osaamisensa. Suomalaiset viranomaiset ovat tunnetusti niin pikkumaisia, että pienikin vastalause hallintoalamaiselta johtaa armottomaan kostoon.

- Koulusi ehdottaa sinulle koulun vaihtamista. He vain koettavat päästä sinusta helposti eroon ja siirtävät tapauksesi jonkun muun harmiksi. Ota huomioon, että voit helposti joutua kiusatuksi myös uudessa koulussa. Mutta harkitse tarkkaan. Koulun vaihtaminen saattaa auttaa. Useissa tapauksissa kiusattu on päässyt rauhaan vaihdettuaan koulua. Periaatteessa on väärin, että uhri joutuu lähtemään, mutta lapsen hyvinvointi on periaatetta tärkeämpää.

- Sinua väitetään heikoksi. Et ole heikko, vaan altavastaaja. Vihollisellasi on ylivoima, jota vastaan kuka tahansa vastaavanlaisessa asemassa oleva olisi osittain tai täysin puolustuskyvytön. Yhteiskunta, joka ei kykene turvaamaan sinun oikeuksiasi, on heikko. Koulun henkilökunta on heikko, poliisi on heikko, oikeuslaitos on heikko, kun eivät saa antisosiaalisesti käyttäytyviä kakaroita kuriin.

- Älä anna anteeksi. Tuskin kukaan sitä edes pyytää, ja jos pyytää, niin tekee sen vain, koska aikuiset pakottavat. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tyhjää sanahelinää, jonka ainoa tarkoitus on antaa asiaa sivusta seuranneille aikuisille mielenrauha.

- Kiusaajien ja heidän vanhempiensa kanssa on turha keskustella ja järjestää kokouksia. He pitävät sinua vain yliherkkänä itkupillinä ja vanhempiasi ylireagoivina hysteerikkoina. Usein koulun henkilökunta yhtyy näihin mielipiteisiin.

- Älä sovittele kiusaajien kanssa. Sinä olet uhri, eikä sinulla ole mitään syytä sovitella. Älä kättele kiusaajaa sovinnon merkiksi, koska ei ole mitään sovintoa mitä sinun pitäisi tehdä. Sovinto tarkoittaa, että sinä myötävaikutit väkivaltaan, ja sinä kannat oman osuutesi vastuusta. Väkivaltarikollisia ei saa päästää vastuusta ilman seuraamuksia. Sovittelussa väkivaltarikollinen vain oppii, että rikollisia ei rangaista, vaan päinvastoin ymmärretään ja suvaitaan. Älä missään nimessä osallistu vertaissovitteluun, koska siitä on vertaisuus kaukana. Vertaissovittelu on tarkoitettu pikku riitojen ratkomiseen, kun osapuolet ovat tasavertasia. Vertaissovittelu ei missään olosuhteissa käy puolustuskyvyttömään uhriin kohdistuvan törkeän väkivallan selvittämiseen. Vertaissovittelussa pikakoulutettu lapsi yrittää ohjata riitapukareita sopuun mistääntietämättömän aikuisen valvonnassa. Sovittelu on väkivallan uhrille oikeusmurha.

- Poliisilta, oikeuslaitokselta, lastensuojelusta, psykiatriasta ja muilta viranomaisilta et saa apua etkä oikeutta, vaan oikeusmurhan. Piste. Viranomaiset käyttävät mielivaltaa, rikkovat lakeja ja vääristelevät totuutta. Rikosilmoitusten tekeminen ja kaikenlainen virallisia teitä tapahtuva valittaminen ja käräjöinti on turhaa, jos haluat saada oikeutta. Vaikka kirjoittaisit kuinka hienoja selvityspyyntöjä ja valituksia tahansa, ja vaikka uskot lain olevan puolellasi, viranomaisia vastaan taistellessa tulee seinä vastaan ennemmin tai myöhemmin. Hukkaat ehkä vuosia elämästäsi uuvuttavaan taisteluun, jonka lopputulos tuskin vastaa käsitystäsi oikeudenmukaisuudesta.

- Hyväksy tosiasia, että alaikäisiä väkivaltarikollisia ei voi saada rikosoikeudelliseen vastuuseen, vaan ainoastaan korvaamaan rikottuja tavaroita, tuskin niitäkään. Alaikäisten tekemä väkivalta ei edes kuulu poliisille ja oikeuslaitokselle, vaan lastensuojeluviranomaisille. Peruskoulussa tapahtuneesta kiusaamisesta ovat vastuussa koulun henkilökunta ja opetusviranomaiset, joita on erittäin vaikea todistaa syyllisiksi ja voittaa oikeudessa. Hyväksy, että keräämäsi todisteet eivät todennäköisesti riitä mihinkään, edes poliisitutkinnan aloittamiseen, puhumattakaan oikeuskäsittelystä. Viranomaisia ei "lasten väliset nahistelut" kiinnosta.

- Sinulla on oikeus tehdä rikosilmoitus joka kerta, kun joudut fyysisen tai henkisen väkivallan uhriksi. Sinulla on oikeus tehdä valituksia kaikkiin mahdollisiin viranomaistahoihin. Sinulla on siihen oikeus. Periaatteessa paineen lisääminen viranomaisia kohtaan saattaa edistää yhteiskunnallista muutosta. Edesvastuuseen joutumisen uhka on varsin ikävää laittomasti toimineille viranomaisille. Viranomainen saattaa toimia toisin seuraavan kiusaamistapauksen kanssa, kun vääntäessään vastausta kymmenenteen selvityspyyntöön hän tietää, että vastausta luetaan seuraavan kerran ylemmällä viranomaistaholla tai vauvafoorumilla.

- Varokaa lastensuojeluviranomaisia. Älkää päästäkö tilannetta niin pitkälle, että juttu siirtyy lastensuojeluviranomaisille. Heidän väliintulosta ei ikinä seuraa mitään hyvää. Päinvastoin, edessä voi olla vaikkapa kiusatun huostaanotto ja vuosikausien helvetillinen piina jossain lastensuojelulaitoksessa, sekä vuosikausien toivoton taistelu viranomaisten mielivaltaa vastaan. Tallentakaa kaikki keskustelut, ja jos mahdollista, älkää asioiko lastensuojeluviranomaisten kanssa ilman asianajajan läsnäoloa. Lokakuun liikkeen nettisivuilta saa lisätietoa lastensuojelun kanssa toimimiseen.

- Poliitikoille kirjoittaminen on turhaa. Useat ovat sitä yrittäneet, mutta turhaan.

- Väkivallan uhriksi joutuminen aiheuttaa valtavaa kuormitusta mielenterveydelle. Hae sairauslomaa ennenkuin sairastut psyykkisesti. Sairauslomaa voit hakea, vaikka selkeitä oireita ei olisi. Valita jotain epämääräistä ja vaikeasti vääräksi todistettavaa, esimerkiksi toistuvaa päänsärkyä, kroonista väsymystä tai unettomuutta. Sairaanhoitajille ja lääkäreille valehtelu on ok. Koulusta lintsaaminen on ok, jos et saa lupaa poissaoloihin.

- Mielenterveytesi kannalta on tärkeää, että et ole yksin kokemustesi kanssa. Etsi vertaistukea. Mutta ole todella tarkka mitä puhut ja kenelle puhut.

- Tuntemasi viha on normaalia. Väkivaltafantasiointi kiusaajia ja koulua kohtaan on normaalia. Valkoinen raivo on normaalia. Mutta älä vahingoita itseäsi, läheisiäsi tai sivullisia.

- Varo puheitasi. Tunnekuohun vallassa tulee helposti sanottua ihan mitä tahansa. Älä puhu henkilökohtaisista asioista mikäli on mahdollista, että kertomasi asiat kulkeutuvat kouluun tai ammattiauttajille. Myös sinulle läheisimmät ihmiset voivat erehtyä hakemaan sinulle ammattiapua, koska heille on uskoteltu, että he auttavat sinua tekemällä niin.

- Varo puheitasi koulun henkilökunnan, tukioppilaiden, psykiatrien, kuraattorien ja muiden ammattiauttajien kanssa. He ovat herkkiä tulkitsemaan puheitasi pahimman skenaarion mukaan. Valehtele, jos siitä on hyötyä sinulle. Ole selkeä, järkevä, nöyrä ja hiljainen, vaikka sisälläsi kiehuu. Älä näytä voimakkaita tunteita. Älä puhu asioista, jotka voidaan tulkita mielenterveyden ongelmiksi. Älä ilmaise vihaa millään tavalla. Jopa tekemäsi taideteos voi olla riittävä peruste pakkohoitoon. Älä uhkaile. Uhkailusta sinä joudut vaikeuksiin. Kiusaamisesta on harvoin riittäviä todisteita, mutta uhkailun takia sinua kohdellaan rikollisena. Älä julkaise tai puhu mitään, mistä joku voi tulkita, että olet vaaraksi itsellesi tai muille. Luotettavaksi luulemasi aikuinen tuskin on luotettava. Koulun henkilökunnan ja ammattiauttajien kanssa puhuminen ei ole luottamuksellista, vaan heillä on velvollisuus ilmoittaa huolestuttavat tiedot eteenpäin.

- Käytä Tor-verkkoa pahan olon purkamiseen. Kirjoita synkimmistäkin ajatuksistasi, mutta käytä tietokoneellasi salausohjelmia arkaluontoisen aineiston suojaamiseksi, ja käytä nettiä anonyymisti Tor-verkon kautta. Mikäli jäät kiinni arkaluontoisen aineiston kirjoittamisesta, tee selväksi, että kyse on vain fantasioinnista, tai että kirjoitat fiktiota kirjaa tai käsikirjoitusta varten.

- Koulukiusattuna tuskin vältyt psykiatrialta. Sinä et ole mielisairas, koska sinua kiusataan. Sinut lähetetään hoitoon, koska koulu ei muutakaan keksi, tapauksesi on haitallinen koulun maineelle, koulu yrittää vaientaa sinut ja tehdä sinusta syyllisen. ”Ei meidän koulussa kiusata, mutta sinä olet mielisairas.”

- Suhtaudu kriittisesti psykiatriaan. Ben Furman kirjoittaa esipuheessaan James Daviesin kirjaan Cracked – Why Psychiatry is Doing More Harm Than Good: ”Psykiatrista palvelujärjestelmää ei ole milloinkaan luotu potilaita varten. Se on pikemminkin keskinäisen kädenväännön tuloksena syntynyt mielenterveyden eri ammattiryhmien etuja ja uskottavuutta palveleva alati muuttuva rakennelma, jonka tehtävänä ei ole auttaa potilaita parantumaan vaan edistää työntekijöiden hyvinvointia ja arvostusta yhteiskunnassa.” Samaa voidaan sanoa myös koululaitoksesta, lastensuojelusta, sosiaalitoimesta, työvoimapalveluista jne. Niitä ei ole tehty palvelujen käyttäjille, vaan aloilla työskenteleviä korkeakoulutettuja keskiluokkaisia ammattilaisia varten, joille ei muuten löytyisi koulutusta vastaavaa työtä tästä yhteiskunnasta.

- Väkivallan uhriksi joutuminen aiheuttaa lopulta mielenterveysongelmia. Oireilun alkaminen ja ongelmien vakavuus ja kesto ovat hyvin yksilöllisiä. Jos kärsit mielenterveysongelmista, hae apua vain parhailta psykiatreilta ja psykoterapeuteilta. Varmista, että psykiatri tai terapeutti on erikoistunut traumapotilaiden hoitoon. Yksityissektorilta on paremmat mahdollisuudet löytää hyvää hoitoa, mutta mitään takeita siitäkään ei ole. Irtaudu huonosta hoitosuhteesta mahdollisimman nopeasti ja etsi parempi hoitosuhde. Toimiva apu voi löytyä myös psykiatrian ulkopuolelta, esimerkiksi järjestöjen vertaistukiryhmistä. Vaihtoehtoja on, mutta virallinen järjestelmä vaikenee niistä. Ymmärrä, että edes parhaimmat psykiatrit ja terapeutit eivät voi korjata kaikkia vaurioita. Elämänlaatua voidaan parantaa, mutta henkisiä vaurioita voi joutua kantamaan mukanaan läpi elämän.

- Huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Psykiatriassa käytetään mielivaltaa potilaita kohtaan. Mielivalta on samanlaista kuin lastensuojelussa. Kupittaan sairaalassa paljastuneet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu kaikista vääryyksistä, joita psykiatriassa tapahtuu koko ajan. Pakkohoitoon joutuminen ja hoidossa koettu mielivalta voivat aiheuttaa loppuelämän kestäviä traumoja. Kaikkea sanomaasi tullaan käyttämään sinua vastaan ja tulkitsemaan pahimman skenaarion mukaan. Käytännössä hoitohenkilökunnalla ja terapeuteilla ei ole vaitiolovelvollisuutta, joten tuskaisena hetkenä sanomasi asia saattaa johtaa jopa poliisikuulusteluun ja rikossyytteeseen. Kiusaamisen aiheuttamia mielenterveysongelmia diagnosoidaan ja hoidetaan väärin. On hyvin yleistä, että kiusaamisen aiheuttamat traumat jäävät kokonaan huomioimatta ja hoitamatta. Hoito keskittyy pelkästään oireisiin ja lääkitykseen. Traumaoireet voidaan tulkita jopa skitsofreniaksi, ja hoito on sen mukaista. Suhtaudu kriittisesti psykiatriaan ja psyykenlääkkeisiin, koska suuri osa potilaista ei saa niistä apua. Psyykenlääkkeillä on vakavia haittavaikutuksia, jotka saattavat aiheuttaa elinikäisiä vaurioita. Masennuslääkkeiden tehottomuus on jo todistettu metatutkimuksissa, mutta koulukiusattuna joudut hyvin todennäköisesti niitä syömään. Masennuslääkityksen aloittaminen on ehto kuntoutustuelle pääsyyn, mutta voit surutta ostaa lääkkeet ja heittää ne suoraan roskiin. Lääkärille voit sitten kertoa satuja, että lääkkeet on otettu ja ne auttavat, ja kaikki ovat tyytyväisiä.

- Mielenterveysongelmaisena joudut todennäköisesti tappelemaan työvoimaviranomaisten, Kelan ja sossun kanssa. Edessä on vuosien, ehkä vuosikymmenien kierre työttömyyttä, kursseja, kuntouttavaa työtoimintaa, opiskelu- ja työkokeiluja, sairauslomajaksoja. Kelan hylkäyspäätöksistä ei kannata valittaa, vaan pitää hankkia parempi lääkärintodistus ja tehdä uusi hakemus. Käyttäydy ja näytä sellaiselta, että olet täysin työkyvytön. Virallisesti arkesi on sinnittelyä päivästä toiseen, ja ainoat harrastuksesi ovat pleikkarin pelaaminen ja aikuisviihteen katsominen. Älä kerro, että jaksat tehdä mielekkäitä asioita, äläkä varsinkaan kerro erikoisista ja taitoa vaativista harrastuksistasi, koska harrastaminen tulkitaan työkykyisyydeksi.

- Älä koe syyllisyyttä ja häpeää, jos paha olosi purkautuu epäsovinnaisilla tavoilla. Ihminen kestää vain tiettyyn pisteeseen asti, eikä katkeaminen ole häpeä. Pahan olon ja sen purkautumisen ainoita syyllisiä ovat sinut katkeamispisteeseen ajaneet henkilöt ja yhteiskunta.

- Armeija on koulukiusaajan paratiisi. Kieltäydy asevelvollisuudesta. Hanki diagnoosi, jolla saat vapautuksen. Sen lisäksi, että asevelvollisuus on silkkaa orjuutta ja törkeä sukupuolten välisen tasa-arvon loukkaus, on asevelvollisuuteen perustuva armeija hyödytön nykyaikaisessa sodankäynnissä. Anna muiden uhrata itsensä turhan takia. Muut ovat kohdelleet sinua kuin roskaa, joten sinulla ei ole mitään velvollisuutta uhrautua muiden puolesta.

- Vaadi, että syyllisiä rangaistaan. Vaadi mittavia vahingonkorvauksia. Koulukiusaamisesta pitää tehdä liian kallista. Satojentuhansien, jopa yli miljoonan euron korvaukset per uhri ja uusien vahingonkorvausvaatimusten uhka ajavat yhteiskunnan joko konkurssiin tai kohtelemaan paremmin haavoittuvimpia jäseniään.

- Älä alistu ja tee itsestäsi helppoa uhria. Älä käännä toista poskeasi, älä ole välittämättä. Passiivinen tai vetäytyvä uhri vain provosoi väkivaltarikollisia. Puolusta itseäsi, jos se on mahdollista. Sinulla on oikeus puolustautua, vaikka joudut siitä vaikeuksiin. Itsepuolustustilanteessa sinulla on oikeus käyttää kaikkia saatavilla olevia keinoja ja välineitä hyökkäyksen torjumiseksi. Vasta oikeuslaitos tulkitsee, olivatko käytetyt keinot lain mukaan oikeutettuja.

- Paranna itsepuolustuskykyäsi. Harrasta kamppailulajeja ja kuntosaliharjoittelua. Vältä lajeja, joissa monimutkaisten liikesarjojen oppiminen vie vuosia ennenkuin niistä on hyötyä itsepuolustuksessa. Opettele käyttämään aseita, koska taistelutaitojen osaaminen lisää itseluottamusta.

- Lyö takaisin! Tämä ohje on todistetusti lopettanut tuhansia kiusaamistapauksia ja säästänyt tuhansia lapsia vuosikausien piinalta. Ohje on jätetty tarkoituksella pois tältä listalta, koska ohje on erittäin ongelmallinen ja suurella todennäköisyydellä erittäin haitallinen osalle kiusatuista. Puolustautuminen saattaa vain provosoida ylivoimaisia hyökkääjiä entistä rajumpaan väkivaltaan. Vastuu kuuluu aikuisille. Lapsi on väärässä paikassa, jos lapsi joutuu alttiiksi fyysiselle tai henkiselle väkivallalle tai väkivallan uhalle. Lapsi ei saa joutua tilanteeseen, jossa hän joutuu itse kantamaan vastuun turvallisuudestaan. Lapsen ei kuulu alistua tai lyödä takaisin. Ennaltaehkäisy on tärkeintä. Jos aikuinen ei muuten pysty suojelemaan lastaan, on lapsi pidettävä poissa väkivaltaisesta ympäristöstä.

- Kerää ryhmä ja pukeutukaa mustiin trenssitakkeihin. Kutsukaa ryhmäänne trenssitakkimafiaksi. Voi olla, että kukaan ei enää uskalla kiusata sinua, mutta todennäköisesti joudut ensin poliisiasemalle ja sieltä pakkohoitoon.

- Jos päätät jatkaa koulussa, varaudu pahimpaan. Lue muiden kiusattujen kokemuksia, jotta tiedät miten yhteiskunta toimii ja mikä sinussa vetää puoleensa kiusaajia. Älä tee itsestäsi enää helppoa uhria. Tajua tosiasiat, että taistelet yksin, kukaan ei auta sinua, ja sinä joudut lopulta vaikeuksiin, ehkä sairastut psyykkisesti ja syrjäydyt loppuelämäksi, tai päädyt itsemurhaan. Varaudu käyttämään väkivaltaa, koska väkivalta on ainoa kieli, jota väkivaltarikolliset ymmärtävät. Mutta miksi sinä kaikesta huolimatta tunget itseäsi väkisin sellaiseen paikkaan, jossa joudut kohtaamaan väkivaltaa?

- Ymmärrä, että koulukiusattuna olet joutunut hierarkian pohjalle. Sillä ei ole merkitystä, vaikka vetäisit kokeista pelkkiä kymppejä. Kaikki muut ovat arvoasteikossa sinun yläpuolellasi. Koulukiusatut pojat ovat myös seksuaalisen hierarkian alimpina. Kaikki, mitä sinulle on kerrottu aiheesta ”tytöt, pojat ja tykkääminen”, on valhetta. Tytöt voivat osoittaa sinulle myötätuntoa, mutta seurustelukumppaniksi et kelpaa nyt etkä ehkä koskaan. Tytöt eivät kiinnostu nynnypojista. Tutustu pariutumisen raadolliseen todellisuuteen lukemalla miesasiamiesten kirjoituksia ja paranna markkina-arvoasi. Muuten jäät ihmettelemään, että mikä sinussa on vikana kun et kelpaa, vaikka olet kiltti ja kunnollinen mies.

- Lopeta itseäsi vahingoittava velvollisuudentunto yhteiskuntaa kohtaan ja vapauta itsesi. Tutustu MGTOW-ajatteluun.Sivu päivitetty 14.8.2017