torstai 29. heinäkuuta 2010

Kerro koulukiusaamisesta

Turun Sanomat kerää kiusaamiskokemuksia jutuntekoa varten. Aikaa oman tekstin lähettämiselle on keskiviikkoon 4.8.2010 asti.

Turun Sanomat: Kerro koulukiusaamisesta
Kiusaaminen on henkistä tai ruumiillista väkivaltaa, pahan mielen aiheuttamista, joka on tahallista, toistuvaa ja kohdistuu heikommassa asemassa olevaan tai puolustuskyvyttömään lapseen tai nuoreen. Koulukiusaaminen saattaa aiheuttaa uhrille aikuisikään asti säilyviä traumoja.
Kouluterveyskyselyn perusteella 8. ja 9. luokkien pojista kymmenen prosenttia ja tytöistä kuusi prosenttia joutui kiusatuksi vähintään kerran viikossa.
Hyvin kirjoitettu. Muuttaisin sanan aikuisikään vastaamaan paremmin todellisuutta: hautaan. Miksi yhteiskunta ei lopeta kiusaamista, vaikka sen olemassaolo on tiedetty jo vuosisatojen ajan, uhrien määrä on valtava ja se on äärimmäisen vahingollista uhreille ja heidän perheille ? ”Ihmisoikeusjärjestöt” jauhavat paskaa, mutta satojen tuhansien suomalaisten kärsimyksistä ollaan ihan hiljaa.

(kuvateksti) Koulukiusaajat kostavat omaa alemmuudentuntoaan potkimalla paremmin menestyvät pois kaveriporukoista.
Ei. Kuvateksti sortuu taas siihen ikiaikaiseen uskomukseen, että kiusaajat ovat surkeita reppanoita, jotka vain purkavat omaa pahaa oloaan. Väitteen esittäminen osoittaa täydellistä vihjeettömyyttä koulunpihan lasten maailmasta.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

3 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Mielestäni koulukiusaaminen on koulun rakenteellinen ongelma, vähän samalla tavalla kuin korruptio on valtion rakenteellinen ongelma. Eli: aina kun meillä on valtio, on korruptiota. Ja aina kun meillä on koulu, on koulukiusaamista.

Tehdään ajatuskoe: poimitaan 25 aikuista siten, että ainoat poimintakriteerit ovat:
* syntymävuosi, vaikkapa 1980
* asuinalue (pikkukunta tai kaupunginosa)

Sitten sullotaaan nämä nämä ihmiset vuodeksi laitokseen, jossa heillä teetetään 6 tuntia päivässä (aina 45 minuuttia ja sitten vartin tauko aidatulla virikkeettömällä alueella) jotain kirjallisia tehtäviä tai luentojen kuuntelua.

Korostan, että ryhmän poiminta tapahtuu vain asuinalueen ja syntymävuoden perusteella. Jos ryhmään kuuluu vaikkapa sarjamurhaaja tai sata pahoinpitelytuomiota saanut heppu, niin sekaan vaan.

Kysymys: kuinka moni aikuinen kestäisi moisessa laitoksessa pari viikkoa? Entä vuoden? Entä 12 vuotta?

Väitän, että aika harva. Miksi sellaiseen laitokseen sitten laitetaan lapsia?

En puolustele tässä koulukiusaajia (pikemminkin päinvastoin), vaan olen sitä mieltä, että laitokseen sullottu ihmislauma on täysin epäluonnollinen ympäristö ihmiselle, ja olisi ihme, jos siellä ei tapahtuisi kiusaamista.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Olet oikeassa. Pistetään satunnainen joukko toisilleen vieraita henkilöitä samaan karsinaan, niin tuloksena on Kärpästen herra.

Jos sopii niin teen kommentistasi uuden blogikirjoituksen. Olisi väärin jättää se tänne kommenttiosastolle.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Joo tottakai sopii, ja olet jo kirjoittanutkin (olin pari päivää pois blogien äärestä). Hieno homma.