Syrjäytyminen Suomen suurin turvallisuusuhka
Kaikkein köyhimpien ja syrjäytyneiden miesten asialle omistautunut lääkäri ja poliitikko Ilkka Taipale varoittaa seurauksista, jotka uhkaavat yhteiskuntaa, ellei köyhien asemaa paranneta.
- Suomen pahin turvallisuusuhka ovat yksinäiset, syrjäytyneet 30-40-vuotiaat miehet. Tämä ei ole vain minun mielipiteeni, vaan sisäministeriön selvityksen tulos, hän sanoo.
Paljon kurjemmissakaan oloissa suomalaiset eivät ole nousseet kapinaan, miksi siis nousisivat nyt?
- Eivät he kapinaan nousekaan, siihen tarvittaisiin ensinnäkin johtaja. Yhteiskuntarauha ei järky, vaan se rapautuu vähitellen. Sattumanvarainen väkivalta ja yleinen turvattomuuden tunne lisääntyvät, Taipale selittää.
- Rikkaat asuvat jo monissa Afrikan ja Etelä-Amerikan kaupungeissa korkeiden muurien, valvontakameroiden ja monien vartijoiden takana. Jos rikkaat eivät ajoissa katso köyhiä silmiin, he lopulta kohtaavat silmästä silmään.
Keinot tiedetään
Taipale muistuttaa, että köyhyyden vähentäminen olisi Suomessa toistaiseksi verraten helppoa ja halpaa.
- Köyhyyden puolittaminen maksaisi miljardin vuodessa. Jos köyhiä on yhteensä 600 000, miljardista riittäisi keskimäärin vajaat 150 euroa kuussa jokaiselle.
Keinotkin ovat Taipaleen mukaan tiedossa.
- Kaikkein heikoimpien aseman parantamiseen tarvittaisiin heti tarkoin kohdistettu ja voimakas impulssi. Se olisi suunnattava esimerkiksi mielisairaisiin ja kansaneläkkeellä eläviin vammaisiin.
- Työttömyystilastoissa on yhä tuhansia sellaisia, jotka kuuluvat eläkkeelle. Eläke parantaa näiden ihmisten toimeentuloa 100 eurolla kuussa. Eli 10 000 sellaista tapausta maksaa yhteiskunnalle 12 miljoonaa vuodessa, Taipale laskee.
Miljardista jää vielä 988 miljoonaa jäljelle.
- Niin jää ja kaikki muutkin kohdennetut ja ratkaisevasti vaikuttavat toimet ovat yhtä halpoja.
Hän listaa niitä seuraavat kolme varttia. Työmarkkinatuen nosto niin, että muita luukkuja ei tarvita, asialliset asunnot asunnottomille, vangeille täysi palkka työstä ja valvottu velvoiteasuminen vankilan vaihtoehtona, koulupudokkaille nuorille mielekästä työtä, iäkkäiden naisten hoitotukien korottaminen ja niin edelleen. Pitkä lista pieniä, mutta tarkasti kohdennettuja toimia.
- Mutta näitä ei tehdä siksi, että kohdentamisen viereen jäävä rajaporukka valittaa. Jos esimerkiksi työmarkkinatukea korotetaan, pitää myös ansiosidonnaista työttömyyskorvausta korottaa. Kaikki tällaiset kytkennät pitäisi purkaa, Taipale sanoo.
- Se puolue, joka ottaa näiden ihmisten asian hoitaakseen nousee aika helposti suurimmaksi puolueeksi. Köyhät äänestämättömät ovat politiikan suuri resurssi, hän jaksaa muistuttaa.
(kuvateksti) Toivottomien työllistettävien siirtäminen eläkkeelle parantaa heidän toimeentuloaan ja itsetuntoaan, eikä maksa paljon, sanoo Ilkka Taipale.
Iltalehti Jouni Vilermo
Suomen suurimmat turvallisuusuhat eivät ole Venäjä, Venäjä ja Venäjä, vaan yksinäiset, syrjäytyneet 30-40-vuotiaat miehet. Minä kuulun tuohon sekalaiseen sakkiin. Olen yksinäinen, syrjäytynyt ja 30-40-vuotias.
Olen saanut osani luukulta toiselle juoksemisesta. 12 vuotta sitten oli jo täysin selvää, että olen pysyvästi työkyvytön ja kuulun eläkkeelle. Silti minua pompotettiin sairauspäivärahan ja työmarkkinatuen välillä vuosikausia. En ole vieläkään eläkkeellä, vaan hypin määräaikaiselta kuntoutustuelta seuraavalle. Viranomaiset (lähes kaikki naisia) ilmeisesti haluavat pompottaa minua jatkuvasti nousevaan vanhuuseläkeikään asti, jos edes elän niin vanhaksi. Elinajanodote yksinäiselle, syrjäytyneelle miehelle ei ole korkea.
Alistettujen kansannousua on turha odottaa. Täällä paha olo tukahdutetaan juomalla kaljaa ja katsomalla Eurosportia. On turha odottaa edes mielenosoituksia. Täällä mielenosoitukset hoidetaan Facebookissa liittymällä ”Jos 100000 liittyy niin ajan traktorilla järveen”-ryhmään. Ei rikkaiden sieppauksia, ei autopommi-iskuja, ei poliittisia murhia. Vain kaljaa ja Eurosportia. En silti suosittele yhteiskuntaa koettamaan onneaan.
”Vaan eihän täällä liekit uhkaa, täällä pikkuhiljaa pohjaan poltetaan.”
OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti