maanantai 12. syyskuuta 2011

Mielenvikaiset opettajat ja lääkärit

Opettajat ovat ihmisiä siinä missä kaikki muutkin ihmiset. Joukkoon mahtuu enemmän tai vähemmän mielenvikaisia tapauksia. Työtovereiden ja muiden aikuisten voi olla mahdotonta tunnistaa miellyttävän ulkokuoren taakse kätkeytyvää pahantekijää. Uhriksi joutunut lapsi tai nuori kyllä näkee asian todellisen puolen. Systeemiin sisään päässeestä mädästä yksilöstä on vaikea päästä eroon. Opettajan virka kun on käytännössä elinikäinen suojatyöpaikka. Arhi Kuittinen kirjoittaa:

Persoonallisuushäiriöiset opettajatkin samaistuvat juuri kiusaajaan eivätkä kiusattuun.

Kiusattu tuntuu heistä äärettömän vastenmieliseltä ja halveksittavalta raukalta. Jota täytyy "koulia".

Asetta ylpeästi ja rohkeasti esittelevä nuori mies voi tuntua itseään pönkittävälle polisille mitä parhaimmalta poliisiainekselta.

Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hyvin sairaalloinen vahvan lapsen ihanne. Joka kestää mitä tahansa.

Yksi johtopäätös olisi tehtävä.

Vihdoinkin.

Poliisit pitäisi testata laajasti kehitetyillä psykopaattien tunnistustesteillä, joita on kehitetty Amerikassa ja Isossa Britanniassa.

Myös opettajat tulisi testata. Eivät nuoret ole ainoita uhkia, vaan persoonallisuushäiriöiset virkamiehet nuorten opastajina ovat myös vakava ja jatkuvasti vaikuttava uhka. Opettajia ei valvota lainkaan vaikka heillä on painava vastuuasema.

En tiedä miten opettajakoulutukseen hakeutuvien soveltuvuutta vaativaan ja vastuulliseen ammattiin testataan. Testataanko hakijoiden persoonallisuutta ollenkaan ? Oman kokemukseni perusteella opettajiksi on päässyt sellaisia henkilöitä, joiden oikea paikka olisi mahdollisimman kaukana muista ihmisistä.

Entä miten lääkäriksi tai terapeutiksi haluavat testataan ? Minua Kupittaan sairaalassa ”hoitanut” psykiatri oli todella sadistinen henkilö, joten ilmeisesti herkkää ja haurasta ihmismieltä pääsee sorkkimaan kuka tahansa pääsykoekirjat ulkoa oppinut hirviö.

Koulukiusaaminen ei ole este esimerkiksi mielisairaanhoitajan ammattiin. Tarkennan: kiusatuksi joutuminen on este, jos mielenterveys on mennyt, mutta entinen koulukiusaaja kyllä ammattiin pääsee.

Sosiaalityöntekijöiden asenteet on jo tutkittu.

Ei riitä, että vain ammatteihin pyrkivät testataan. Myös ammateissa työskentelevät pitäisi testata säännöllisin väliajoin. Niin jäisi kiinni myös aiemmilta testaajilta huomaamatta jääneet tapaukset.

Tiedätkö minkälainen henkilö lääkärisi tai terapeuttisi oikeasti on ? Jos tietäisit, antaisitko hänen enää sorkkia mieltäsi ?

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuka nämä testaukset hoitaisi? Miten ehkäistään ettei testaaja ole psykopaatti? Pitäisikö testaajatkin testata? Entä jos ylimmäksi testaajaksi (der Führer) päätyy psykopaatti?

Sokea auktoriteettiusko on aina johtanut totalitarismiin, ja totalitaristisessa yhteisössä luonnevikaisin yksilö kahmii eniten valtaa. Mielestäni oikeampi lähestymistapa on purkaa sokealle auktoriteettiuskolle perustuvia hierarkoita ja elää demokratian ihanteiden mukaisesti. Ilman sokeaa uskoa isoveljeen, poliisiin, lääkäreihin tai opettajiin. Ihmisiä hekin vain ovat.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Suomalaisten auktoriteettiuskon purkaminen on hankalampi juttu. Kun yhdestä auktoriteetista luovutaan, niin tilalle tulee toinen, ehkä huonompi kuin alkuperäinen.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän väliin voisin kertoa eräästä ruotsin iäkkäämmästä naisopettajasta ylä-asteella v. 1998-2001. 9 luokalla jouduin erään kiusaajan kanssa koko vuodeksi istumaan niin, että pulpetit olivat vierekkäin. Kiusaaja vittuili pitkin vuotta ja kerran meni hermot paiskasin eräässä noppatehtävässä nopan hänen pöydällään niin, että se nousi korkealle ja löin nyrkillä pöytään. Siinä sitten opettaja alkoi mulle jeesustelemaan ja kiusaaja yhtyi mukaan. Kiusaajalle kaiken lisäksi tää lipevä ämmä ei sanonut mitään koko vuonna, vaikka istuimme etupulpetessa. Ainoastaan pienimmät pahat, kuten pinnaaminen tai läksyjen unohtaminen olivat tuomittavia hänen mielestään.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Samoja kokemuksia on mullakin. Häiriköt saivat rellestää vapaasti, mutta hiljaisten oppilaiden pienistä virheistä tuli aina sanomista. Sellaista on anarkotyrannia.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on ainakin 3 mukamas ainoaa ja oikeaa ohjetta, josta ei saa yhteiskunnassamme olla eri mieltä tai monet alkaa nauraa hirnahtaa tai raakua poru kurkussa kiivaasti vastaan.

1. Jokainen on oman onnensa seppä

Tämä slogan suojelee kiusaajia yli kaiken ja kiusatut jätetään tämän lauseen turvin oman onnensa nojaan. Ja nykyään alkaa olla jo melkein mahdotonta löytää sellaista ohjelmaa, jossa ei mielenterveyskuntoutujia dissata tavalla tai toisella.

2. Koulutus on kaiken A ja O.

Tämä lause ajattelee vain akateemisesti menestyvien, (joita osa kiusaajistakin on) etua. Kiusatut haukutaan laiskoiksi uutisohjelmia myöten. Jälleen kerran saadaan yksi tekosyy lyödä kiusatuille jauhot suuhun.

3. Rohkea rotan syö

Tätä kans hoettiin jo ala-asteelta lähtien. Ja kiusaajat löysi helposti syyn kiusata vähän ujompia oppilaita.

Anonyymi kirjoitti...

Ja myös monissa rasismin vastaisissa kannanotoissa ei juuri koskaan puhuta mielenterveyskuntoutujiin kohdistuneesta rasismista ja vihapuheista. Niitäkin on netissä ihan pilvin pimein.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä psykopatian voi parantaa, kuolema kuittaa univelat.