keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Hyvät aikeet ja huonot ohjeet

Turun Sanomissa oli 14.2.2011 laaja artikkeli Hanna Kiurun valmistumassa olevasta väitöskirjasta Tuonpuoleiseen pakenevat nuoremme – Vanhempien kertomukset itsemurhien raottajina. Juttu paljastaa koulukiusaamisen lisäksi muitakin mielenkiintoisia asioita nuorten itsemurhista, mutta käsittelen nyt jutun lopussa ollutta toimittajan kommenttia ja siihen yleisönosastolle tullutta vastausta.
...hautoo itsetuhoisia ajatuksia kenties parhaillaan. Hänelle en osaa sanoa muuta kuin sen, mitä eräs viisas ystäväni kerran tästä aiheesta sanoi. Se meni jotenkin näin: Jokaisella meistä on joskus raskasta. Jotkut näyttävät sen, toiset eivät näytä, mutta voit olla varma, että jokaisella meistä on joskus raskasta. Silloin on vain sinniteltävä, koska ennemmin tai myöhemmin tulee vastaan se päivä, jolloin sinulla ei voi olla enää yhtään huonompi olo. Sen läpi kun sätkit, niin sitten helpottaa. Olen tänään aivan yhtä vakuuttunut kuin silloinkin, että ystäväni puhui asiaa. Joten jos joku päivä tulee sellainen olo, ettet jaksa tätä maailmaa enää yhtään enempää, niin sinnittele edes yksi päivä lisää.
Yleisönosastokirjoitus 16.2.2011 :
...Haluan korostaa, että masennus ja ”on joskus raskasta” ovat kaksi täysin eri asiaa. Ne ovat eri kieltä, kuin eri maailmoista. Vaikka kommentti on tarkoitettu auttamaan mahdollista itsemurhaa hautovaa, toimii se sen sijaan väheksyvänä ja masennuksen voimaa aliarvioivana. Mikä on tietenkin täysin ymmärrettävää, jos ei itse ole masennusta ikinä kokenut. Lisäksi kommentin ”neuvo”: ”Jos joku päivä tulee sellainen olo, ettet jaksa tätä maailmaa enää yhtään enempää, niin sinnittele edes yksi päivä lisää.” Kaunis ajatus sinänsä, mutta sinä päivänä kun ihminen päätyy ottamaan hengen itseltään, hän on sinnitellyt jo liian monta päivää, ehkä vuosia. Masentuneelle jokainen päivä on läpi sinnittelyä, vaikkei se aina välttämättä näy ulospäin. Itsetuhoiset ajatukset eivät tule puskista jonain päivänä kun on vähän raskasta.
Hyvät ihmiset, hyvät aikeet ja hyvä tarkoitus ei takaa hyvää lopputulosta. Hyväntahtoisen mutta asiasta vihjeettömän henkilön lausahdukset voivat tuntua todella loukkaavilta. Masentunut ei vain ota itseään niskasta kiinni ja ryhdistäydy, ja kiusatulle väkivalta ei ole vain leikkiä ja huumoria.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

3 kommenttia:

Puolustaja kirjoitti...

On ihan tyypillisiä nuo kiusatulle tulevat ''No älä välitä'' ''Koeta vain olla kaveri sen/niiden kanssa'' tyyliset kommentit. Noiden sanojana saattaa hyvinkin olla jopa opettaja.

Helppohan se on sanoa, jos itse ei ole kiusattuna ollutkaan.

Susanna Hietanen kirjoitti...

Joskus on helppo puhua asioista, joista ei tiedä mitään. Valistaminen on melkein aina vaarallista...

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Ja voisin vielä lisätä, että valistaminen on melkein aina myös turhaa. Ruukinmatruuna on käsitellyt aihetta laajemmin: Kun oppi kaataa ojaan