keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Pakkohoitoa koulu-uhkailijoille

Turun Sanomat
Kymmeniä nuoria ohjattu psykiatreille koulu-uhkausten vuoksi

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen kymmenittäin nuoria on toimitettu psykiatrisille vastaanotoille koulu-uhkausten vuoksi. Lääkäripäivillä puhunut asiantuntija muistuttaa, että virheellinen arvio nuoren vaarallisuudesta voi leimata hänet ja ohjata tarpeettomasti hoitoon.

Väkivaltariskin arvioinnissa tulisi esimerkiksi kuulla uhkaajan läheisiä, joiden antamien tietojen perusteella saadaan parempi käsitys uhan todellisuudesta. Samalla voidaan saada tietoa myös siitä, kuinka nuori on aikaisemmin reagoinut äärimmäisen kuormittaviin tilanteisiin.

– Aggressiivinen käyttäytyminen voi tarkoittaa monia eri asioita kovaäänisestä kiistelystä ja kiroilusta aseelliseen hyökkäykseen. Riskiarvioissa on syytä selkiyttää, mistä puhutaan, kun kannetaan huolta nuoren mahdollisesta väkivaltaisuudesta, sanoo professori Riittakerttu Kaltiala-Heino Tampereen yliopistosta.

Kaltiala-Heinon mukaan on eettisesti kiperää pohtia, kuinka pitkälle yhteiskuntaa voi suojella mahdolliselta väkivallalta, jos se tarkoittaa vaaralliseksi arvioidun nuoren ja hänen perheensä oikeuksien rajaamista.

TS–STT
Jaahas. Eipä tuo mikään uutinen minulle ole. Olen kirjoittanut samasta asiasta aiemmin.

”Ohjata tarpeettomasti hoitoon” on tullut varmasti muutamalle muullekin kiusatulle tutuksi. Minulle kävi juuri niin, kun minut lähetettiin ysiluokan lopulla psykiatriseen hoitoon. Nykyinen lääkärini kommentoi tapahtunutta sanomalla, että ”Et sinä ollut mielisairas, sinä olit vain niin helvetin vihainen.”

Miksi kaikkea koetetaan ratkaista psykiatrialla ? Vastaus on hyvin yksinkertainen. Aikuiset eivät osaa tehdä mitään muutakaan. Meidät suomalaiset on aivopesty uskomaan psykiatrian kaikkivoipaisuuteen. Jopa entiset kiusatut neuvovat toisiaan hakeutumaan hoitoon. Ihan kuin henkisistä vammoista voisi päästä eroon lässyttelemällä niitä näitä ja aina välillä vähän itkeskelemällä jollekin lässynlääterapeutille, pillerien maagisen taikavoiman avustuksella tietenkin. Pikku vinkkinä kaikille kiusatuille: sinä kannat kiusaamisen aiheuttamia vammoja elämäsi loppuun asti. Voi olla, että elät ihan hyvän elämän, mutta ehjä sinä et koskaan enää tule olemaan.

Koulu-uhkaukset ovat mielenkiintoinen ilmiö, koska uhkailijoista suurta osaa on kiusattu koulussa. Taidan itsekin sopia tyypillisen koulu-uhkailijan profiilin.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

Ei kommentteja: