sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Laki ja oikeus IV

Turun Sanomissa oli taas mielenkiintoisia uutisia liittyen lakiin ja oikeuteen.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi helsinkiläistä vankeusrangaistuksiin ja yli 800 000 euron vahingonkorvauksiin tekijänoikeusrikoksista. 35-vuotias nainen sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta ja 21-vuotias mies sai kolme kuukautta ehdollista.
Tuomitut ovat ylläpitäneet DC-vertaisverkkopalvelinta. Suomessa omaisuus on paljon arvokkaampaa kuin henki ja terveys.

Murtovarkailla on oikeusturva kunnossa. Työtapaturman sattuessa ryöstön uhri joutuu vankilaan ja maksamaan rosvolle korvauksia henkisestä kärsimyksestä !
Murtovarasta puukottanut 26-vuotias asunnonhaltija.. ..sai puolitoista vuotta vankeutta hätävarjeluna tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Hän joutuu maksamaan 30-vuotiaalle murtovarkaalle 1 500 euroa kivusta ja särystä ja 500 kosmeettisesta haitasta sekä 200 henkisestä kärsimyksestä.

Murtovaras tunkeutui viime maaliskuussa Tervakoskella asuntoon, jossa olikin isäntä kotona. Sorkkaraudalla varustautunut tunkeutuja suihkutti ulko-ovella vastaajan [isännän] kasvoille pippurisumutetta, jolloin tämän näkökyky heikentyi. Vastaajalla oli veitsi kädessään ja sillä hän löi murtovarasta 14 kertaa keskivartaloon. Iskut eivät aiheuttaneet pahoja vammoja, mutta kuitenkin ilmarinnan.

Hovioikeuden mukaan asunnonhaltija saattoi perustellusti uskoa terveytensä ja henkensä olevan vaarassa varsinkin pippurisumun osuessa kasvoille, mutta iskujen määrä ylitti sen mitä voidaan pitää sallittuna hätävarjeluna välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi. Iskut olisivat myös voineet olla hengenvaarallisia. Vastaaja joutui paniikinomaiseen tilanteeseen tultuaan sokaistuksi, mutta siinäkin tilassa hänen piti havaita, ettei hyökkääjä käytä teräasetta ja lopettaa puukolla lyöminen.
Ryöstön uhrin pitää siis ensin odottaa, että rikollisen sorkkarauta halkaisee kallon. Vasta sitten saa jatkaa itsepuolustusta. Jokainen kehässä käynyt tietää, että yksi torjunta ei riitä. On jatkettava niin kauan, kunnes hyökkääjä ei pysty jatkamaan väkivaltaa. Hyökkääjä jatkaa kyllä hyökkäystä, kunnes sinä et pysty puolustautumaan. Pahimmassa tapauksessa sinä kuolet, mutta et ainakaan joudu syytteeseen hätävarjelun liioittelusta. Oikeus vaatii tavallisilta siviileiltä sellaista väkivallankäytön ammattitaitoa, jota on vain poliiseilla. Hyökkäyksen uhri on tilanteessa, jossa siviilillä ei ole mitään mahdollisuutta arvioida omaa toimintaansa. On vain koetettava pysyä hengissä, keinolla millä hyvänsä. Jos koetat välttää tuomiota hätävarjelun liioittelusta, kuolet tai vammaudut, mutta jos haluat vain selvitä, sinut tuomitaan siitä. Damned if you do, damned if you don't.

Viime vuosikymmenellä oli tapaus, jossa ohikulkenut mies näki naisen joutuvan raiskatuksi, meni väliin ja löi raiskaajaa. Ritarillisesti toiminut mies joutui syytteeseen pahoinpitelystä. Se taisi olla vieläpä niin, että väliinmenijää uhkasi kovempi rangaistus kuin raiskaajaa.

Islannin mielenosoittajat ovat vaarassa saada elinkautista vankeutta. Kansanedustajat olivat ajaneet maan konkurssin partaalle, mutta parlamenttiin tunkeutuneet mielenosoittajat tekivät rikoksista vakavimman. Elinkautinen tulee yleensä murhasta, mutta valtaeliitin mielen pahoittaminen on näköjään yhtä vakavaa. Omaisuus on henkeä ja terveyttä arvokkaampaa, mutta valtaeliitin hyvinvointi on kaikkein arvokkainta myös täällä itäisessä hyvinvointivaltiossa.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

4 kommenttia:

Panu Ojala kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Nynny Nyhverö kirjoitti...

Aseellista ryöstöä yksityishenkilön kotiin ei voi verrata julkiseen rakennukseen mielenilmauksena tehtyyn vahinkoon. Rosvo oli aseistautunut ja hyökkäsi asetta käyttäen syyttömän sivullisen kimppuun hänen omassa kodissaan, mutta minä en vahingoittanut tai edes vaarantanut yhdenkään ihmisen henkeä tai terveyttä.

Vapauden menettäminen on kova pala, vaikka istuttavaa tulisi vain muutamia kuukausia. Ainakin minulle pakkolaitokseen joutumiset ovat olleet elämäni pahimpia asioita.

Asevelvollisuudelle pitäisi tehdä jotain. Se on sukupuolen perusteella, häpeä- ja vankeusrangaistuksen uhalla, määrättyä orjatyötä. Pitäisikö se lakkauttaa kokonaan ? Tehdä sukupuolineutraaliksi ? Muuttaa vapaaehtoiseksi ja pääsy valintakokeiden kautta ? Ammatti-armeija ja Nato ? Mikä puolueista ajaa muutosta asevelvollisuuteen ? Piraattipuolue, Muutos 2011 ? Mikä on Persujen kanta ?

Panu Ojala kirjoitti...

Poistin kommenttini sillä en pitänyt kommenttini sävystä. Meni turhan kärkeväksi.

Tarkoitin sanoa vain sitä, että joillakuilla voi olla vaikkapa huume- tai velkakierre. Jolloin vaihtoehdoiksi jää joko polvilumpioista luopuminen tai rahan tekeminen hinnalla millä hyvänsä. Esimerkiksi murtovarkauksilla. Poliisi ei tuollaisessa tilanteessa paljon narkkaria suojele.

Tästä syystä "ymmärrän" myös murtovarkaita. Rahan ympärille keskittynyt yhteiskuntamme saattaa pakottaa ihmiset todella epätoivoisiin tekoihin. Siksi on mielestäni hyvä, että hengellä ja terveydellä on rikoslaissa taattu edes jonkinlainen suoja. Siten kotiin tunkeutujaakaan ei saa tappaa.

Oikeus katsoi että 14 iskua oli liikaa. Virheistä joutuu maksamaan, vaikka sitten muutaman kuukauden istumisella. Näinhän tämä meidän järjestelmämme toimii.

En ole kauhean tyytyväinen nykyiseen systeemiin, mutta en osaa sanoa mikä olisi parempi. Saamme nähdä tuovatko tämän vuoden vaalit muutoksen - ja jos tuovat niin mihin suuntaan.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Suomalaisessa rikollisuudessa on se ikävä piirre, että se on vahvasti luokkasidonnaista. Tekijöinä ja uhreina on yleensä syrjäytyneitä miehiä. Feministit väittävät, että väkivalta koskettaa pahiten suomalaista naista, mutta se on valhe. Suomi on erittäin väkivaltainen maa, jos sattuu olemaan syrjäytynyt mies.

Hyvin toimeentulevat ja tosi hyvin toimeentulevat eivät joudu omassa etuoikeutetussa elämässään kohtaamaan näitä syrjäytyneitä. Siksi valtaeliittiä ei kiinnosta ratkaista ongelmaa, siksi poliisi ei suojele velkoihin ajautunutta narkkaria. Eikä ketään kiinnosta narkkarin naapurissa asuvan yksinäisen miehen hyvinvointi, joka ei saa nukutuksi huumeluolasta kantautuvan metelöinnin takia. Enemmistön etu on, että syrjäytyneet ja köyhät tappelevat keskenään.