torstai 25. marraskuuta 2010

Me emme kapinoi

...kertoo kansainvälinen tutkimus.

Nuoret ovat samanlaisia kuin useimmat aikuisetkin. Facebookissa kyllä liitytään erilaisiin protestiryhmiin, mutta siihen se jää. Passiivisuus on osa suomalaista kansanluonnetta. Vastarintaan ei nousta, ei vaikka kuinka kyykytetään. Toisaalta useimmilla nuorilla menee hyvin. Ei heillä ole syytä protestoida.

En yhtään ihmettele tutkimuksen tulosta, olin itsekin haluton/kyvytön kapinoimaan. Silloin nuorena oli vielä uskoa tulevaisuuteen. Halusin päästä elämässä eteenpäin. Yritin opiskella, yritin päästä työelämään, ja kun se ei onnistunut, omistauduin harrastuksille. Tilanne muuttui, kun vuosikymmenen unelma omasta purjeveneestä kaatui totaaliseen epäonnistumiseen. Jos olisin onnistunut, kirjoittaisin nyt jostain ihan muusta, ja kokemukseni kiusaamisesta olisivat jääneet ikuisesti unohduksiin.

Oman arjen pyörittäminen vaatii niin paljon voimavaroja, että entinen kiusattu ei ehkä senkään takia pysty tai halua kapinoida. Tilanne on mahdoton, jos on perustanut perheen tai kerännyt omaisuutta. Ne on helppo menettää jos lähtee taisteluun. Minua oli aina varoiteltu kuinka sitä pilaa tulevaisuutensa jos tekee hölmöyksiä. Ja kuinka tärkeää oli pitää CV aukottomana ja luottotiedot puhtaina että saa mielenkiintoisen ja hyväpalkkaisen ammatin ja menestyy elämässä pääsee nöyristelemään isoja pomoja pätkätöissä paskaduuneissa. Pelottelullaan aikuiset istuttivat minuun jälleenrakentajasukupolven työmoraalin.

Rahan sanotaan menevän rahan luo. Samoin valta menee niille, joilla on jo valtaa. Lennonjohtajat pysäyttävät koko yhteiskunnan, kun he haluavat lisää rahaa. Työkyvyttömällä luuserilla ei ole valtaa eikä keinoja. Olen oppinut lennonjohtajilta, väkivaltakoneistolta ja koulukiusaajilta, että yhteiskunnassa saa tahtonsa läpi uhkailemalla, pakottamalla ja aiheuttamalla niin suurta haittaa, että muiden on pakko alistua. Talojen valtaaminen ja liikenteen pysäyttäminen olisivat näyttäviä keinoja. Niillä ainakin saisi julkisuutta. Vai miltä tuntuisi pysäyttää liikenne eduskuntatalon edessä pahimman iltapäiväruuhkan aikaan ? Siihen ei työkyvytön syrjäytynyt luuseri yksin pysty.

Olen seurannut turkulaisten talonvaltaajien toimintaa. Pidän ryhmän kapinahengestä, mutta tavoite, autonomisen kulttuurikeskuksen perustaminen, tuntuu niin turhalta. En ymmärrä, miksi kulttuuri voi aiheuttaa niin suuria tunteita, että sellaisen puolesta kannattaa mennä äärimmäisyyksiin ja uhrautua. Olisi nuorilla opiskelijoilla varmasti tärkeämpiäkin kapinoinnin aiheita, esimerkiksi mielettömän korkeat asumiskustannukset. Sivullisen silmiin touhu näyttää typerältä. Vallataan kauheimmassa kunnossa oleva homeinen talonmörskä, vaaditaan että se luovutetaan kulttuuritilaksi, sitten järjestetään bileet, paikalle saapuu iso joukko nuoria juomaan kaljaa ja metelöimään pitkälle yöhön. Sitten saapuvat poliisit. Poliisit ovat osoittaneet todellisen luonteensa, kun valtaajien illanvietto on lopetettu väkivaltaisella, ylimitoitetulla poliisioperaatiolla. Kyseessä siis ovat vaihtoehtokulttuuria kannattavat nuoret, ei mikään aseistautunut ammattirikollisliiga. Muutaman tapauksen nähtyäni voin rehellisesti todeta, että poliisit ovat roskasakkia, koulukiusaajia virkapuvussa.

Joo joo. Ainahan kiusattu voi perustaa vaikka nettisivuston tai järjestön. Mutta nekin vaativat huomattavia voimavaroja, joita entisellä kiusatulla tuskin on. Innostus ja jaksaminen loppuu huomattaessa, että kovasta työstä huolimatta järjestöllä ei ole lainkaan vaikutusvaltaa tai edes näkyvyyttä. Kiusaamiseen on myös tullut etäisyyttä ajan kuluessa. Taisteluun lähtö tarkoittaa haavojen auki repimistä. Se on monelle liikaa.

Kiusattujen on luovuttava ajattelusta, että kiusatun pitää kaikesta huolimatta olla kiltti ja kuuliainen yhteiskunnalle. Kiusattujen on noustava vastarintaan. Jos ei itsensä takia, niin on taisteltava entisten, nykyisten ja tulevien kiusattujen puolesta. Jokaisen entisen kiusatun on syytä muistaa, että vaikka omat kokemukset keskitysleirihelvetistä ovat takanapäin, useille ne ovat tätä päivää ja vielä useammalle tulevaisuutta.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

Ei kommentteja: