keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Kiusaaminen alkaa jo päiväkodissa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Folkhälsanin selvitys kertoi vain sen, minkä minä olen aina tiennyt. Monelle uutinen tuli varmasti yllätyksenä, koska aikuiset eivät halua uskoa, että niin nuori lapsi voi olla toiselle lapselle niin julma.

Päiväkodeissa kiusaaminen on arkipäivää.

Kiusaaminen ilmenee päiväkodeissa mm. fyysisenä väkivaltana, lahjontana, haukkumisena, ilkeinä kommentteina, vallankäyttönä ja juonitteluna. Ryhmästä poissulkeminen ja leikkien ulkopuolelle jättäminen on kuitenkin kaikkein yleisin kiusaamisen muoto.

Lapset ovat hyvin tietoisia siitä, millainen hierarkia ryhmässä vallitsee. He pystyvät kertomaan kuka ryhmässä määrää, kuka jää ilman ystävää ja kuka kiusaa.

Vaikka pienet lapset ovatkin puhuneet kiusaamisesta, sitä ei ole aina otettu vakavasti.

Missä vaiheessa elämää useimmat ihmisistä unohtavat oman lapsuutensa todellisuuden ?

Vallankäyttöä, juonitteluja, valtahierarkioita. Ei, kyse ei ole Forresterin suvun vaiheista kertovasta draamasarjasta, vaan 3-6-vuotiaista pikkulapsista. Useat ovat todenneet tämän jo useasti, mutta todetaan vielä uudelleen: Lapset ovat pieniä psykopaatteja. Lasten maailmassa on voimassa viidakon laki, siellä vahvempi alistaa heikomman. Lapsia on kohdeltava sen mukaan, eli toisilleen vieraat kakarat on pidettävä erossa toisistaan. Lasten suojelu on aikuisten vastuulla, eikä siihen mikään tarhatäti pysty.

OIKEUTTA KIUSATUILLE !

4 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Mitäköhän joku huippuälykäs avaruusolento ajattelisi, jos näkisi, että ihmiset ensin hommaavat lapsia ja sitten pistävät ne säilöön johonkin laitokseen >12 vuodeksi?

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Se on hankala juttu kun on oravanpyörään joutunut. Harvalla on mahdollisuus hoitaa lapsia kotona. Vanhempien pitäisi downshiftata ja oikein kunnolla, jotta se olisi mahdollista.

Monissa kulttuureissa on tapana, että sukupolvet asuvat yhdessä ja pitävät huolta toisistaan. Täällä taas lastenhoito ulkoistetaan heti kun se on mahdollista. Ei tarvitse mennä edes sataa vuotta taaksepäin kun asiat olivat täälläkin vähän eri tavalla.

No nyt mä keksin tosi hyvän idean. Ulkoistetaan lastenhoito kaukoitään, niin jää vanhemmille enemmän aikaa juosta oravanpyörässä.

Vihan astia kirjoitti...

Tuosta kiusaamisesta tarhaikäisenä niin on kyllä totta, mutta mikä siitä on tietoista pahuutta ja mikä puhdasta ajattelemattomuutta, itseäni muut pihan lapset metsästivät säännöllisesti 4-5 vuoden iässä, houkuttelivat pimeään rappuun ja hakkasivat sielä, muutaman kerran jälkeen opin että ei kannata mennä mutta olin lapsena tosi hyväuskoinen, tein kyllä itsekkin random "pahaa", mutta en ikinä suunnitellut mitään vaan toimin vain päähänpistosta, sama itseäni kohtaan että joku toinen ymmärtämätön teki minulle jotain suuttuessaan tai päähänpistosta eli ns "lapset hiekkalaatikolla" ilmiö.

Jokatapauksessa pääsin todistamaan jo 4-5 vuotiaana suunnitelmallista pahaa omilta ikätovereilta, mikä sen ikäisiltä lapsilta osoitti loistavaa oma-aloiteisuutta ja organisaatio kykyä, ensin juoniteltiin ja suunniteltiin ryhmässä, sitten valittiin joku johon uhri eniten luotti houkuttelemaan ansaan eli johonkin syrjään minne aikuiset eivät näe ja mistä on vaikea päästä pakoon.

Kahdella kädellä nuo kerrat varmaan tulee laskettua ja yleisin oli tuo hakkaaminen, pari muuta "ansaa" oli myös mistä yhdessä melkein lähti henki tukehtumalla lumikasan alle ja toisesta on vieläkin arpi otsassa. Jostain syystä tämä ei murtanut henkisesti vielä millään tavalla vaan olin edelleen iloinen pikkupoika, mutta elämä olikin vasta alussa ;)

Siitä minne muuten minne kiusaajat päätyvät niin voin kertoa että jos oikein muistan niin yksi "jengiin" kuuluneista istui eduskunnassa (katainen/stubb era) ;) Tosin hän oli niin nuori tsi nössö että ei uskoltanut pahoipidellä minua vaan oli vain mukana "organisointi" tiimissä ja jätti pahoinpitelyn muille isommille lapsille, vinkkinä että löytyy romantisoitu dokumentti 80-luvulta sen alueen lapsista(alue pääkaupunki seudulla).

Kiva blogi sulla, jonka laitoin suosikkeihin ja aloitin nyt järjestelmällisen lukemisen alusta asti. Varmaan kommentoin lisää tulevaisuudessa ja jaan omia kokemuksia tänne kommentteihin silloin kuin liittyy tekstiin mitä luen.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan blogia, nimimerkki Vihan astia!