keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Finninaamoja saa pilkata

Hartwallin Åttå Drinkero -mainos sai kansakunnan paniikkiin.

Mutta Clearasil-mainokset ovat saaneet pyöriä vuosikymmeniä. Niissä tehdään harvinaisen selväksi, että finninaamainen poika on pelkkä hylkiö, jota jokaisen nuoren kuuluu pilkata. Eikä finninaama saa naista. Ikinä. Paitsi sitten, kun on naamansa korjannut kuntoon Clearasilillä.

Mainoksissa kauniilla teinipojalla on yksi mitättömän pieni näppylä naamassaan. Se on hirvittävä katastrofi, koska huomenna on treffit. Viimeksi telkussa pyöri mainos, jossa teinipoika peitti näppylän pukeutumalla kanaksi, mutta Clearasil teki hänestä tyttöjen himoitseman hottiksen. Loukkaavimmaksi koen radiomainoksen, jossa poika selitti nörttimäisellä kimityksellä osallistuvansa finninpuristelukisoihin. Lajeina oli muunmuassa peilin peittäminen, valmennuksessa oli oltu törkyisen paikan leirillä, hygienia laiminlyöty ja rasvaista roskaruokaa syöty.

Mainokset antavat ymmärtää, että aknen syynä on huono hygienia. Akne on ihotauti, eikä se lähde pois pesemällä, ei vaikka pesisit naamasi kymmenen kertaa päivässä. Eikä se lähde millään haisevalla ja kirvelevällä kosmetiikkatöhnällä. Aknen hoitoon on tehokkaita reseptilääkkeitä, joita ihotautilääkäri voi määrätä. Minulle toimivaksi osoittautui tretinoiinia sisältävä ihovoide ja tetrasykliini-antibiootti.

Clearasil-tuotteet eivät ole lääkkeitä. Ne ovat pesuaineita ja kosmetiikkaa. Clearasilin nettisivuilta on turha hakea tietoa ihotaudeista. Siellä tyrkytetään sitä samaa vanhaa roskaa puhtaudesta ja avuksi tarjotaan kaapintäydeltä tököttejä. Ja miksi heidän edes kannattaisi jakaa tietoa, koska heidän ainoana tarkoituksenaan on tehdä mahdollisimman paljon rahaa myymällä tököttejään mahdollisimman monelle ja mahdollisimman paljon. Ahneet kapitalistipaskiaiset rahastavat nuorten kärsimyksellä.

Mainonta aiheuttaa pojille kovia ulkonäköpaineita, antaa harhaanjohtavaa tietoa, syyllistää poikia joilla on iho-ongelmia, muokkaa nuorison käsityksiä kauneusihanteista, ja antaa koulukiusaajille lisää aseita kiusaamiseen. Tyttöjen ulkonäköpaineista on onneksi puhuttu paljon, mutta pojat ovat jääneet vaille huomiota. Edit: Tekeekö yhteiskunta jotain poikien ulkonäköpaineiden purkamiseksi ? En tiedä. Tuskin. Niin kauan kuin esimerkiksi tasa-arvopolitiikka on feministien sanelemaa, on turha odottaa muutosta. Resursseja muutoksen toteuttamiseen olisi, mutta ne käytetään muihin asioihin. Vaikka tyttöjen hyväksi on tehty paljon, eivät tulokset ole hyviä. Moni tyttö kamppailee koko ajan kovenevien ulkonäköpaineiden kanssa. Poikien kohdalla lähdetään nollatilanteesta. Sieltä on pitkä matka ulkonäköpaineista vapautumiseen. On todella ikävää, että laiminlyönnin uhreiksi joutuvat koulukiusatut pikkupojat.

Minulle valkeni totuus vasta parikymppisenä, että jauhelihapizzalta näyttävä iho ei johtunut likaisuudesta, ja siihen oli olemassa oikeat lääkkeet. Olen ihmetellyt, miksi terveydenhoitajat ja lääkärit eivät kouluaikana sanoneet asiasta mitään. Kortsun käyttö kyllä opetettiin, ja käskettiin kieltäytymään seksistä hamaan tulevaisuuteen asti, mutta aknen hoitoa ei käsitelty terveystiedossa, tai edes biologian tunnilla. Aknen merkitystä nuoren pojan hyvinvoinnille ei saa aliarvioida. Minulle akne oli monta vuotta kestänyt kärsimys, joka oli pahimmillaan samaan aikaan kuin kiusaaminenkin.

Eräitä ihmisryhmiä suojellaan massahysteriaan rinnastettavalla tavalla, mutta finninaamainen nynnypoika on lainsuojaton.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus tämäkin!

Anonyymi kirjoitti...

tuli kyllä masentava olo ku itelläkin finnejä täynnä koko keho. on kyllä epäreilua että ne myy tuotteita jotka on vaa hajustettua litkua.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Joo, unohda litkut ja käy ihotautilääkärillä.

Linneez kirjoitti...

Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Onneksi kirjoitat aina niin ajankohtaisesta aiheesta tällä tavalla! Mielestäni nuorta ei saa ikinä syyttää aknesta, se ei ole hänen vikansa. Kun ihoni oli huonommassa kunnossa, sain kuulla aina että pesisit kasvosi, mähän pesin! Mutta sitten kun sain oikeanlaiset aineet, niin finnit on vähentynyt tosi paljon! Toki myös terveellinen ruokavalio auttaa. Mutta tsemppiä kaikille finnejen kanssa taisteleville! Hieno kirjoitus! :)

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Kiva kuulla että ongelmaan löytyi ratkaisu !