sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Tutkimus: Kiusaajilla korkea itsetunto, korkea sosiaalinen status ja vähiten masennusta

 

Simon Fraser University, School of Criminology: SFU study finds biological explanation for youth bullying:

 

”Bullies had the lowest levels of depression, the highest levels of self-esteem, and the highest levels of social status. The findings lend support to the suggestion that youth bullying confers social hierarchy advantages to bullies and may have evolved through sexual selection.”

 

Kouluväkivaltaa vastaan kampanjoivilla ja muilla asiasta osallisilla on hyvä olla oikeaa tietoa väkivaltailmiön syistä. Yleinen käsitys kiusaajareppanasta purkamassa pahaa oloaan pitää tieteellisten todisteidenkin valossa jo unohtaa. Kyllä se on se uhri, joka purkaa pahaa oloaan. Kouluväkivallan tekijät nauttivat tekojensa hyödyistä mahdollisesti koko elämänsä ajan.

 

Tutkijat uskovat löytäneensä syyn sille, miksi nykyiset toimenpideohjelmat kouluväkivaltaa vastaan eivät ole vaikutuksiltaan kummoisia:

 

”Recent research by Wong and other scholars shows that current bullying prevention programs have small but positive effects at reducing levels of victimization, but questionable effects at reducing levels of bullying. This may be because programs base their tactics on the premise that youth bullying is the outcome of maldevelopment, and believe that bullies can learn to stop their destructive behaviours.”7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs mieltä olet tästä videolle päätyneestä tapauksesta koulukiusaaja käy kiusatun päälle takaa päin tarkoituksenaan kuvata nöyryytysvideo missä kiusattu hakataan, mutta kiusaaja joka käy toistuvasti kiusatun päälle saakin itse turpaansa:

https://www.seiska.fi/Kotimaa/Hurja-video-Vantaalta-alistusvideota-tekeva-koulukiusaaja-hyokkaa-kiusattunsa-paalle

Lopputulos kiusaaja saa tuomion pahoinpitelystä ja 200€ sakot. Vuosia kiusattu, joka voittakin tällä kertaa saa tuomion törkeästä pahoinpitelystä ja joutuu maksamaan 18 000€ korvaukset kiusaajalleen, joka on hakannut häntä vuosien ajan ennen tätä tapausta missä kiusaaja yrittää tehdä nöyryytys videon kiusatusta.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

On tyydyttävää katsoa kuinka hyökkäyksen aloittanut ja sitä toistuvasti jatkava kouluväkivallan tekijä saa turpiinsa. Oikeuden päätös ei vastaa mun oikeustajua. Tuomioista voi päätellä, että uhrin olisi varmaan pitänyt juosta karkuun tai jäädä ison joukon pahoinpideltäväksi. Hyökkääjä olisi siinäkin tapauksessa saanut vain naurettavan pienet sakot.

Anonyymi kirjoitti...

Ne ketkä ehdottavat ratkaisuksi poistumista paikalta kiusatulle eivät ymmärrä, että ongelma näissä on se, että vaikka kiusattu uhri olisi päässyt karkuun tällä kertaa otettuaan muutamat iskut mitä sitten kun ne kiusaajat seuraavan kerran hyökkäävät kimppuun pankkiautomaatilla. Siellä pankkiautomaatilla tai huoltoasemalla kun pitää todennäköisesti käydä jatkossakin. Jos kiusaaminen on jatkunut pitkään todennäköisesti kiusattu on jo yrittänyt vältellä tilanteita missä hyökätään päälle huonoin tuloksin ja kiusaaminen on vain pahentunut.

Seuraavaksi varmaan ehdotetaan, että se kiusattu voi pysyäkin vain kotonaan niin ei tule turpaan jos kotiin eristäytymisestä tulee henkisiä tai muita ongelmia se on sitten oma vika.

Ei tajuta, että kiusatulla on näissä tilanteissa vain huonoja vaihtoehtoja kuten pois muutto joka ei aina ole mahdollista kun ei ole rahaa tai on muu syy miksi ei voi muuttaa yhteiskuntakaan ei vainottua juurikaan auta. Jos puolustautuu voi käydä näin kun tässä jutussa jos taas ottaa vain turpaansa huonosti siinäkin käy pitemmän päälle.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Tuollaisessa tilanteessa on vain huonoja ratkaisuja. Puolustaudut ja joudut tuomituksi, juokset karkuun ja joudut jatkuvasti juoksemaan karkuun, tai jätät kotisi, joka on sulle ehkä tosi tärkeä. Blogin ohjesivun ohjeista tuskin on apua. Olen miettinyt miten tuollaisen tilanteen voisi ratkaista, mutta hyvää ratkaisua en ole vielä keksinyt.

Eristäytymistä kotiin ei välttämättä tarvitse edes ehdottaa, vaan uhri on tehnyt päätelmät itse. Mä välttelen paikkoja, joissa voi tapahtua jotain. Samoin välttelen liikkumista kaupungilla iltaisin.

Puolustaja kirjoitti...

Tuohon videoon liittyen: jutussa sanottiin, että kiusaaja sai tuosta tappelusta pysyviä vammoja, muun muassa menetti ilmeisesti aivovaurion takia hajuaistinsa. Toivottavasti otti opikseen. Kiusatun saama tuomio tuntuu epäreilulta, mutta ehdollinen vankeus on aika lailla yhtä tyhjän kanssa, eikä 18 000 korvauksia ole välttämättä ylivoimainen summa. Itse asiassa veikkaan, että moni rankasti kiusattu voisi ilomielin maksaa sen verran, jos saisi höykyttää kiusaajaansa samaan malliin kuin tuo kaveri.

Ja sitten itse blogitekstistä:
Tutkimus ei sinänsä tuonut mitään mullistavaa, mutta toivottavasti se avaa silmiä. Jutussa muuten oli aika mielenkiintoinen ehdotus kiusaamisen ehkäisemiseksi:

“We advocate re-directing bullying tendencies to more productive and constructive channels, including supervised competitive activities. This would allow youths to demonstrate their prowess and establish rank in a safer environment without victims,” says Wong.

“Competition should not be limited to traditional athletic or academic activities, but should be expanded to include artistic and creative endeavours so that all students can find something for which they have an existing proficiency or an interest in developing competency. In other words, all students should have the opportunity to find some area in which they can compete and experience feelings of status.”


Eli lisättäisiin kilpailumahdollisuuksia paitsi urheilussa ja koulunkäynnissä, myös esimerkiksi taideaineissa tms. Tällä tavoiteltaisiin ymmärtääkseni sitä, ettei sosiaalista habitusta tarvitsisi korottaa kiusaamalla. Tiedä häntä, mutta en olisi ylioptimistinen tuollaisen suhteen. Yksinkertaisin ratkaisu kiusaamisongelmaan olisi minimoida kaikki hyödyt, joita kiusaamisella saavuttaa - tämä taas tapahtuisi helpoimmin siirtämällä kiusaaja(t) tahdostaan riippumatta toiseen kouluun.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Moi Puolustaja! Kiva kuulla susta pitkästä aikaa.

Teen videosta uuden blogitekstin koska video herättää keskustelua.

Totta on, että hyötyjen minimointi on kouluväkivallan vastaisen taistelun keskiössä.

Anonyymi kirjoitti...

Monesti somessa ja keskustelupalstoilla törmää jatkuvasti siihen vakioselitykseen, että kiusaajan pahojen tekojen syynä olisi paha olo ja että sen vuoksi kiusaajalle pitäisi antaa empatiaa, joka tosiasiassa ja oikeutetusti kuuluisi kiusatulle. Aivan kuutamoilla moisten vakioselitysten levittelijät. Myytti mikä myytti.

Selvästikin kouluväkivalta ja -kiusaaminen ovat vielä nykyäänkin tosi huonosti tunnettuja ilmiöitä, kun myyttejä kiusaajan pahasta olosta niin levitellään.