lauantai 25. elokuuta 2018

Köyhyys altistaa kouluväkivallalle


MTV: Opettajalta riipaiseva esimerkki koulumaailman raadollisuudesta: "Lapset kilpailevat merkkivaatteilla ja älypuhelimilla – jos niitä ei ole, kiusataan"

Pelastakaa Lapset: Lapsen ääni -kysely: Lähes 70 % vähävaraisten perheiden lapsista kertoi joutuneensa kiusatuksi:

”Vähävaraisuus altistaa kiusaamiselle kouluissa, ilmenee Pelastakaa Lasten tuoreessa Lapsen ääni -kyselyssä. Jopa 69 prosenttia nuorista, jotka kokevat olevansa vähävaraisista perheistä, ovat joutuneet alakoulussa kiusaamisen uhreiksi. Vastaava lukema hyvin toimeen tulevien perheiden lapsilla oli 40 %. Kyselyn perusteella kouluissa ei tunnisteta riittävästi köyhyyden vaikutuksia koulunkäyntiin ja oppimiseen.”

”Vaikka kiusaamisesta on keskusteltu julkisuudessa joka lukuvuoden alkaessa, kiusaaminen jää yhä liian usein aikuisilta huomaamatta. Jopa 38 % vastanneista arvioi, että kouluissa työskentelevät aikuiset, kuten opettajat, eivät puutu tarpeeksi kiusaamiseen. 28 % lapsista kertoi myös, että aikuiset koulussa eivät kohtele kaikkia yhdenvertaisesti.”

Köyhyys on epäilemättä suuri riskitekijä kouluväkivallan uhriksi joutumiselle. Uutisointi ehkä saa vanhemmat käyttämään viimeisimmät euronsa merkkituotteisiin riskin pienentämiseksi, mutta lasten kulttuurissa voi käydä miten tahansa. Jos lapsi ei kelvannut ilman merkkituotteita, ei lapsi kelpaa merkkituotteiden kanssa. Hyväksynnän hakeminen kääntyy itseään vastaan. ”Vittu noloo, toi vitun luuseri yrittää vittu matkia meitä! Vittu mikä feikki!” Koulunpihan hierarkian huipulla viimekädessä päätetään, kuka saa olla rauhassa ja kuka joutuu väkivallan uhriksi.

Kännyköiden myyjät ovat huomanneet asiakaskunnan muutoksen. Aiemmin lippulaivamalleja markkinoitiin vaativaan työkäyttöön, mutta nykyään niitä kaupataan lapsille, kuten Samsungin mainoksesta näkyy. Lapsi tarvitsee tonnin kännykän uima-altaalla leikkimiseen ja emojeilla hassutteluun.

Lasten kulttuuri on julma sekoitus kaupallista kilpailuyhteiskuntaa, väkivaltaa ja sivistymättömyyttä. Hyvät vanhemmat, miksi ihmeessä te laitatte lapsenne moisen kulttuurin armoille ja vieläpä osallistutte itse varustelukilpailun ylläpitämiseen?

* * * * *

Yhä useampi käyttää vähättelevän ”kiusaaminen”-sanan asemesta tai rinnalla jotain toista sanaa. Aamulehden uutisessa käytetään sanaa ”kiusaamisväkivalta”.

Aamulehti: Rankasti kiusatut pitävät kokemuksensa usein sisällään – kiusaamisesta kärsineet alaikäiset saavat syksystä alkaen ryhmähoitoa Tampereella

Kiusaamisväkivaltaa kokeneille lapsille tarjotaan syksystä alkaen ongelmia ehkäisevää ryhmähoitoa Tampereella.

Tampere on tarjonnut neljän vuoden ajan hoito-ohjelmaa nuorille aikuisille, joilla on takanaan rankkoja kokemuksia kiusaamisesta. Nyt hoito laajenee myös alaikäisiin. Suunnitelmat ovat kuitenkin vielä vaiheessa.”

”Ryhmätapaamiset kestävät noin 1,5 tuntia ja niitä järjestetään kullekin ryhmälle yhteensä viisi. Ryhmässä muun muassa keskustellaan ja tehdään harjoituksia työkirjan avulla.

Osallistujien valinnassa käytetään esitutkimusta. Sillä kartoitetaan, millaista väkivaltaa nuori on kokenut, kuinka paljon se vaikuttaa psyykkiseen huonovointisuuteen ja miten paljon kiusaaminen on tuhonnut hyvinvointia.”

Sanaa ”kiusaamisväkivalta” on käytetty selvemmin esitelmässä Kiusaamiseen on puututtava!

4 kommenttia:

Aaro Kustaanheimo kirjoitti...

Olen ajatellut, että voisiko koulun suunnitella sellaiseksi, että
siellä voisi salata taustansa esimerkiksi seuraavanlaisilla keinoilla. Käytettäisiin salanimiä virallisen nimen asemasta niin ettei voisi nimen perusteella tunnistaa ketkä ovat lapsen vanhempia. Käytettäisiin yhtenäistä koulupukua. Kiellettäisiin kalliiden älypuhelinten tuominen kouluun tai ainakin niiden näyttäminen. Kiellettäisiin kotiasioista puhuminen koulussa.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Anonyymistä koulunkäynnistä voisi olla jotain hyötyä, mutta suhtaudun epäilevästi esimerkiksi koulupukujen käyttöön tai kännykkä- ynnä muihin kieltoihin. Väkivaltaan taipuvaiset yksilöt löytävät silti uhrinsa. Ongelmat kumpuavat koulujärjestelmän valuvioista eikä niitä voi kielloilla korjata. Koulu on kuitenkin pakkolaitos, johon on koottu tietyt ikäluokat tietyn alueen väestöstä, ja siitä aiheutuu väistämättä ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Erot suurenevat ja kiusaaminen lisääntyy.

Anonyymi kirjoitti...

Erään perheen poikaa kiusattiin ala-asteella, syytä en tiedä, mutta saattoi olla vaikkapa se, että melko vähävaraisesta perheestä. Isä oli lopulta mennyt koululle ja todennut, ymmärtääkseni opettajalle, että joko touhu loppuu tai hän lopettaa sen, mikä sai aikaan sen että poikaa ei enää niin oltu kiusattu. Ei siis tehnyt mitään radikaalia, mutta vihjasi voivansa olla valmis tekemään. Kyseinen mies oli tosin entinen linnakundi, jolla ei ollut paljoa hävittävää henkilökohtaisesti.