keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Tutkijat: Kiusaaminen on seurausta ”normaalista narsismista”


Hollantilaisen Utrechtin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet kiusaamisen syitä:

Educators and mental health experts have tried mightily over the years to solve the problem of bullying, and also to better understand the roots of childhood and adolescent aggression. Many psychologists believe that the root problem is the school bully’s fragile self-esteem, and many interventions now aim to reduce violence by boosting self-image. But some psychological scientists are beginning to challenge that wisdom. They argue that bullies do not suffer from low self-esteem; indeed, that their aggression results from their grandiose, inflated and narcissistic self-assessments. That means there is no scientific justification for the trendy esteem-boosting interventions.

Researcher Sander Thomaes of Utrecht University in the Netherlands and his colleagues believe that bullying is the product of “normal narcissism.” That is, bullies may not have a diagnosable personality disorder, but they do display a paradoxical mix of bloated self-image and extreme emotional vulnerability. As a result of this toxic combo, narcissists engage in whatever strategies will protect their ego, including unprovoked aggression.

Kiusaaja ei ole heikosta itsetunnosta kärsivä ressukka. Kiusaaja on narsistinen pikku perkele.

Tutkijat kokeilivat teoriaa ja totesivat sen pitävän paikkansa, mutta samalla kävi ilmi paha ongelma. Kokeiltu itsetunnon tukeminen (buttressing) antaa positiivisen vaikutuksen vain viikoksi, eikä se kokonaan poista aggressiota, vaan ainoastaan vähentää sitä tilapäisesti. Sama ongelma koskee kaikkia kiusaamista vastustavia toimenpiteitä ja kampanjoita. Asennekasvatus ei toimi.

This is the first evidence that “buttressing” self-esteem can reduce narcissistic violence. The effect only lasted a week, which makes essay writing an unlikely form of intervention for the long-term problem of bullying. Plus it reduced but did not entirely eliminate aggression. Even so, it does undermine the case for the ego “boosting” interventions now in vogue—and offers an avenue for intervention before it’s necessary to call in the police.

Lasten itsetunnon kohottaminen (boosting) on suosittua Jenkeissä, mikäli Bullshit! -sarjan jaksoa ”Self-esteem” on uskominen. Jaksossa todetaan, että lasten itsetunnon kohottaminen lisää lasten narsismia. Tämä on taas yksi esimerkki, kuinka hyvää tarkoittavat hölmöt aikuiset saavat aiheutettua pahaa hyvillä aikeillaan.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

11 kommenttia:

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Lukijalle kiitoksia linkkivinkistä. En olisi muuten tiennyt yhtään mitään koko tutkimuksesta.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Tästä: "That means there is no scientific justification for the trendy esteem-boosting interventions." tuli heti mieleen tämä ajatelmani :-)

http://linja-aho.blogspot.com/2011/07/raiskaaja-ja-kiusaaja-tarvitsevat-apua.html

(Johon muuten viittasitkin, kun jaksoin lukea loppuun :-)

Kiusaamisen pääsyynä lienee, että homo sapiens ei vain nauti siitä, että hänet laitetaan asuinpaikan ja syntymävuoden perusteella valittuun laumaan, jossa on pakko nököttää. (Keltikangas kirjoittaa myös tuosta, että luonnollisissa kylien ja korttelien leikkiringeissä ei kiusaaminen ole samanlainen ongelma kuin koulussa. Selitys on muistaakseni se, että vanhemmat lapset toimivat luonnostaan sovittelijoina, ja sovitteluun on myös motiivi, koska jos pienemmillä lapsilla ei ole kivaa, he lähtevät kotiin ja futiksen tai kirkonrotan peluu ei onnistu liian pienellä porukalla.)

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Esteem-boostingia kiusaajille vaaditaan myös tämän päivän Turun Sanomien mielipidepalstalla:

Asennekasvatus on avain koulurauhaan

Mielipidekirjoitus on hyväntahtoisen mutta autuaan vihjeettömän henkilön kirjoittama. Meidän pitäisi miettiä, miten vanhat vääräksi todistetut käsitykset saadaan kumottua. Niin kauan kuin suuri yleisö uskoo samoin kuin tuo mielipidekirjoittaja, ei kiusaamista saada millään keinolla loppumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Haluan vaan sanoa terveiset -- löysin tämän blogin vähän aikaa sitten. Olen itsekin ollut väkivaltaisesti koulukiusattu.

Tämä narsistinen ihmiskuva sopii kuvaamaan erityisen hyvin omaa kouluaikaista pääkiusaajaani. Vanhemmat, opettajat ja kaverit aina totesivat, että kiusattu on itse heikkoitsetuntoinen luuseri, jonka pitää vähän syödä ruista ranteeseensa ja olla vähemmän silmätikun näköinen, niin ei joudu kiusatuksi. Kenellekään ei tullut mieleen, että se pikku perkele valitsi vaan satunnaisesti jonkun kohteen ja otti tämän pakkomielteekseen.

Sain itse vältettyä vuosien kiusaamiskierteen siten, että kiusaaminen tapahtui yleensä välitunnilla ja aloin vältellä kiusaajaa kävelemällä aina toisella puolella pihaa tai valitsemalla välitunniksi toisen koulun kahdesta pihasta. Jossain vaiheessa tyyppi vaan unohti koko kiusaamisen, kun alkoi käydä tupakalla koulun aidatun pihan ulkopuolella. Kuitenkin sama persoonallisuusvamma jatkui rippikoulussa, jossa tyyppi vanhaan tapaansa käytti pihalla nyrkkeilysäkkinä väliajat pappia odotellessa.

Oli koulussa toki monia muitakin kiusaajia (tosin ei lähellekään näin fyysisiä metodeiltaan) ja voisin kertoa enemmänkin niistä, psykoterapiassa niitä on sitten aikuisiällä saanut käsitellä omaan / yhteiskunnan laskuun pitkän aikaa.

Minusta tämä blogi on rehellinen muistutus siitä, että asiat eivät ole ratkenneet. Vaikka oma elämäsi on kärsinyt, olet vielä historian kirjan sivuilla tärkeä oikeustaistelija (kunhan joku vaan tajuaa huomata asian). Tarvitaan parempaa kiusaajien psykogolista profilointia. Ei tosiaan riitä, että heitä paapotaan lisää, osa kyllä tajuaa tämän, että hei nythän voi saada ansiotonta lisähuomiota peruskiusaamisen päälle.

Mitä omien lasten kanssa aion tehdä on opettaa fyysistä voiman käyttöä. Väkivalta on väärin, sitä en hyväksy aikuisten välillä. Mutta koulu on "villi länsi", jossa liian kiltti lapsi voi jopa päästä hengestään. Kyllä itsepuolustukseksi saa kiusaajan hakata paskaksi vähän väliä. Oppiipahan aika nopeasti, kenelle ei kannata ryppyillä. Tämä on tietysti ongelman siirtämistä jollekin toiselle - joku toinen tulee kiusatuksi, mutta niitä parempia tutkimustuloksia ja kasvatuskäytäntöjä odotellessa ei kai muutakaan voi kuin jokainen vanhempi huolehtia omistaan.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Koulu tosiaan on kuin villi länsi. Tai enemmänkin anarkotyrannia.

Tuosta odottelusta että asiat muuttuisivat... Mä odottelin vuosikymmeniä, että jostain saapuisi professori valkoisella ratsulla julistamaan korkeinta totuutta kouluväkivallasta. Sen olen siitä ajasta oppinut, että jos haluaa muutosta, on se tehtävä itse. Kukaan muu ei sitä tee. Ei vaikka yliopistot ja virastot ovat täynnä korkeakoulutettuja ja huippuälykkäitä ammattilaisia, jotka ammatikseen pohtivat näitä asioita. Jos haluaa muutosta kasvatuskäytäntöihin, on niitä vaadittava itse ja taisteltava asian puolesta. Yksi keino on levittää tietoa. Joten: ”Jos pidät tämän blogin kirjoituksia mielenkiintoisina, niin kerro niistä muillekin, jotta myös heillä on mahdollisuus lukea mielenkiintoisia juttuja.”

Anonyymi kirjoitti...

Seuraavaksi olisi hyvä purkaa myytti, jonka mukaan uskovaisperheiden lapset ovat hyväkäytöksisiä. Niin ei todellakaan ole. Omina kouluaikoina ala-asteella oli 2 uskovaisperhettä ja ylä-asteella 4. Kaikkien ns. uskovaisperheiden lapset kiusasivat siinä, missä muutkin ja olivat jopa pahimmasta päästä. Ja, kun opettajan silmä vältti, niin ilkivaltaa monet tekivät usein kiusaaminen ohella.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Tuo on osa isompaa myyttiä, eli ”Kiusaajat tulevat huonoista perheistä.” Todellisuus on, että kiusaajia tulee kaikenlaisista perheistä.

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa pahin kiusaaja ala-asteella oli körttiläisperheen lapsi ja hän terrorisoi 9 vuotta elämästäni ja, kun vihdoin hänestä pääsin eroon, niin uusi samantyyppinen perhe muutti tänne, kun olin lukiossa. (oli edellä mainitun lapsen serkkuja). Heistä tuli yhtä mulkkuja ja esim. keskisormea näyttivät perheen teinipoikien lisäksi n. 5-vuotiaat kakarat, jos satuin ajamaan autolla heidän ohitse. Perheen teinitytöt huutelivat usein kaksimielisyyksiä, jos meni pyörällä tai kävellen heidän ohi.

Anonyymi kirjoitti...

Uutisvuoto myös on nykyään sellainen ohjelma, joka opettaa, rohkaisee ja innostaa pahiksia kiusaamaan. Nykyään siellä mollataan melkein joka jaksossa esim. psykiatrian uhreja, heikompia ihmisiä ja halveksittu kiusaamisen uhreja. Ohjelman vitsit eivät ole enää hauskoja, kuten ehkä vielä joskus ohjelman alkutaipaleella 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa ja erityisesti Baba-tuomarin tulon jälkeen on ollut rajuakin pilkkaa tiettyjä henkilöitä ja ihmisryhmiä kohtaan. Ja sitten, jos joku ei siitä tykkää, niin väitetään vain, että se on huumoria, vaikka pilkka olisi rajua ja kohdistuisi samoihin henkilöihin.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Itse en ole Uutisvuotoa katsellut, mutta olen kuullut ennenkin että sarjassa pilkataan mielenterveysongelmaisia ja kiusattuja. Sen pitäisi olla koko perheen viihdettä. Ei hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

lestadiolaiset kiusasivat minua amiksessa, eikä opettaja uskonut vaikka kerroin kiusaamisesta. Kun ne on sentään niin mukavia, ystävällisiä, rehellisiä opettajan edessä. Argh! En halua leimata koko uskontokunnan edustajia, asia ei ole niin mustavalkoinen. Ihmetytti vaan että miksi kaikki uskikset on mun kimpussa.