tiistai 28. helmikuuta 2012

Skitsofrenia vai oireita traumasta ?


Turun Sanomat uutisoi:

Lehti: Nuorten traumaoireita luullaan skitsofreniaksi

Vakavasta traumasta kärsivät nuoret ovat vaarassa jäädä ilman oikeaa hoitoa, kertoo tuore Mielenterveys-lehti.

Traumatisoituneet nuoret diagnosoidaan usein virheellisesti skitsofreniapotilaiksi, koska heidän oireensa muistuttavat skitsofrenian oirekuvaa. Äänien kuuleminen ja hallusinaatiot ovat kuitenkin myös trauman oireita, muistuttaa psykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffe.

Samalla nuoret saavat väärää hoitoa, sillä skitsofreniaa hoidetaan lääkkeillä eikä psykoterapiaa tueta.

Suokas-Cunliffen mukaan vika ei ole lääkäreiden vaan tautiluokittelun. Diagnosointiluokittelussa on alun perin jouduttu harhapoluille, koska skitsofrenian ydinoireet on luotu tutkimalla prostituoituja, joilla yleensä on enemmänkin vakava traumatausta kuin skitsofrenia.

Traumaperäinen dissosiaatiohäiriö kehittyy vakavan, pitkäkestoisen traumatisoitumisen seurauksena. Taustalla voi olla esimerkiksi lapsuudessa koettu seksuaalinen hyväksikäyttö tai väkivalta.

Skitsofreniaan katsotaan sairastuvan elämänsä aikana noin joka sadannen suomalaisen. Yleensä sairaus puhkeaa 15-22-vuotiaana.

Kun vielä muistamme edellisestä blogitekstistä, että trauma on syytekijänä myös kahdessa kolmasosassa varsinaisista skitsofreniatapauksista, ei traumojen merkitystä suomalaisten mielenterveysongelmien aiheuttajana voi enää vähätellä. Väärät diagnoosit ja huono psykiatrinen hoito ei koske vain minua tai muutamia kohtalotovereitani. Ongelman laajuutta voi vain arvailla.

Uutisessa mainittua tautiluokittelua kehitetään koko ajan ”paremmaksi.”

Aiemmat kirjoitukset tästä aiheesta: Traumaseula vuotaa kuin seula ja 60 %

OIKEUTTA PSYKIATRIAN UHREILLE !

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://whiskeysplace.wordpress.com/2012/02/28/why-america-is-weak-all-about-violence/#more-948

Nynny Nyhverö kirjoitti...

”The solution to bullying is not a moral lecture by “Nice White Ladies” no matter how much they might enjoy giving the lecture.”

Ajatusliekki kirjoitti...

http://www.scoop.it/t/koulukiusaaminen?page=1

Tänne kerätään suomenkielisiä linkkejä litityen koulukiusaukseen. Löytänyt tuolta myös joitakin linkkejä sinun blogauksiin.

Voi olla hyödyllinen myöhemmin.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Hyvä löytö. Bloggerin ohjauspaneelissa näkyy että scoop.itistä on liikennettä tähän suuntaan, mutta en löytänyt mistä se tarkalleen tulee. Mä olen myös harkinnut linkkisivun tekemistä mutta en ole sellaista saanut aikaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Nynny Nyhveröhän voisi ryhtyä kouluja kiertäväksi valistajaksi, joka opastaisi nuorempia kiusattuja asenteella "vedä kiusaajaa kuonoon".

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Taitaisi tulla äkkilähtö kun rehtori ja opettajat tajuaisivat mitä mä puhun...