torstai 5. tammikuuta 2012

Psykiatria ei ole eksakti tiede


Norja marraskuun lopulla vuonna 2011:

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton. Kahden oikeuspsykiatrin tekemän selvityksen mukaan Breivikille on ajan myötä kehittynyt paranoidinen skitsofrenia, ja hän elää omassa harhaisessa todellisuudessaan.

Norja tammikuun alussa vuonna 2012:

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik ei ollut psykoottinen eikä skitsofreenikko syyllistyessään veritekoon kesällä. Tätä mieltä ovat kolme psykologia ja yksi psykiatri, jotka ovat tutkineet Breivikiä Ilan vankilassa.

Psykiatria ja psykologia eivät ole eksaktia tiedettä, mutta jostain kummallisesta syystä niitä yleisesti pidetään sellaisina.

OIKEUTTA PSYKIATRIAN UHREILLE !

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yleinen ikivanha kommentti psykiarian henkilökunnalta on kiusaamiseen seuraava: "voi voi, kyllä se kiusaaminen loppuu, ku kiusaajat aikuistuvat". Ja jos et ole samaa mieltä niin silloin psykologi alkaa nauraa. Eräs psykoterapeutti myös jauhoi koko ajan samaa asiaa. Vaan kuinka sitten kävikään. Samaa virttä olen 13-vuotiaasta 26-vuotiaaksi kuullut ja edelleenkin saan kokea esim. kassatytöiltä töykeää asiakaspalvelua ja se kestää aina sen hetken, kun olen itse maksuvuorossa. Psykologit keksivät sille aina jonkun selityksen, ja yleensä niin päin, että kiusatussa on aina syy.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Samaan aikuistumis-uskomukseen kuuluu uskomus, että kiusaajat tulevat katumaan tekojaan myöhemmin. Se on roskaa. Kaikki eivät aikuistu tai kadu tekojaan.

Koulukiusatun elämää kirjoitti...

Oon seuraillu tätä blogia ja tää on hienoa! Ite oon kärsiny kauan kiusaamisesta ja päätin itekkin avata sitä.

http://kiusaamista.blogspot.com/

Anonyymi kirjoitti...

Vielä esimerkki millaista kohtelu oli psykiatrisessa sairaalassa talvella 2004-2005, jolloin jouduin sinne 2 kuukaudeksi 14-vuotta jatkuneen kiusaamisen jälkeen (päiväkerho, peruskoulu, lukio). Esimerkiksi 13 tammikuuta 2005 sairaalan henkilökunta simputti oikein kunnolla. Ensin osastonlääkäri ehdotti, että mut laitettaisiin kuntoutuskotiin sairaalajakson jälkeen. Sitten mun toinen omahoitaja määräsi mut suljetulta osastolta 15 minuutiksi ulkoilemaan vesisateeseen, enkä saanut mitään sateenvarjoa enkä sadetakkia. Lopuksi hän sanoi vielä, että "tuut sitte 15 min päästä takaisin". Ulkona piipahtaminen jälkeen tulin vesisateesta vähän aiemmin sairaalan eteiseen muutamaksi minuutiksi. Sieltä ei ollut näköyhteyttä suljetun osaston ovelle. Sitten osastonlääkäri meni ohi ja sanoi: "voi voi, etkö sä tiedä, että sun ei oo pakko olla ulkona niin kauaa".
Myöhemmin samana päivänä päivällisellä eräs toinen hoitaja, (joka otti mut jo viikkoa aiemmin silmätikuksi) alkoi uhkailemaan, kun en ottanut hänen mielestään tarpeeksi ruokaa. Hän huusi vieläpä kaikkien muiden potilaiden kuullen kaikki asiat, mistä hän moitti molemmilla kerroilla. Onneksi muutamaa päivää myöhemmin pääsin avo-osastolle ja siellä pääsi ainakin liikkumaan vapaammin.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Hienoa että kiusaamisteema saa lisää kirjoittajia. Kiusatun arki on tallennettu mun Feedreaderiin.

Juuri tuota on kohtelu psykiatrisissa sairaaloissa. Potilaan oikeusturva on olematon. Valituksia huonosta kohtelusta ei uskota, koska ”kuka nyt hullua uskoisi.”

Diagnoosi-Lotto. Breivikillä on oikeusturva kunnossa. Hän saa toisen ja kolmannen ja neljännen lääkärin mielipiteen kunnes todellinen tila selviää. Toisin on koulukiusatulla joka lähetetään puhumaan sattumanvaraisen ”ammattiauttajan” kanssa. On täysin sattuman varassa mitä kiusatulle tulee sen jälkeen käymään. Minulle kävi huonosti. Kesti neljä vuotta ennen kuin toisen lääkärin mielipide vapautti minut väärästä diagnoosista ja väärästä hoidosta. Breivikillä skitsofreniadiagnoosi kumottiin parissa kuukaudessa.