torstai 12. tammikuuta 2012

Lyö takaisin – Keravan korpilaki


Jos sanot Lyö, mene itse lyömään ja kärsi itse kaikista seurauksista.

Jos sanot Älä lyö, mene itse ottamaan turpiin fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Kärsi itse seurauksista koko loppuelämäsi.

Keravalla koulukiusatun pojan isä ei käskenyt muiden lyödä. Hän meni itse lyömään kiusaajaa ja joutui vastaamaan teostaan oikeudessa. Uutisen lukemisesta tuli hyvä olo. Kerrankin kiusaaja sai mitä ansaitsi.

Kirjoitin aikuisten vastuusta aiemmin. Jos ajatusta jatketaan tähän tapaukseen, jäi isän toiminta puolitiehen. Periaatteessa isän toiminnan kohde oli väärä. Vastuu kiusaajan käyttäytymisestä kuuluu viimekädessä kiusaajan huoltajille, vaikka huoltajat eivät olisi tietoisia lapsensa tekemisistä. Poikkeuksen tekee tilanne, jossa lapsesta huolehtiminen on ulkoistettu, tässä tapauksessa koululle. Vastuu lapsista kouluaikana (huom. ei koulumatkoilla) kuuluu koulun henkilökunnalle. Periaatteessa isän toiminnan olisi pitänyt kohdistua joko kiusaajan huoltajiin, koulun henkilökuntaan tai molempiin. Siis periaatteessa, koska poliittisen korrektiuden nimissä ja käräjähaasteen pelossa on sanottava, että tuomitsen väkivallan käytön, enkä todellakaan yllytä ketään väkivaltaan lapsia tai aikuisia kohtaan.

Ruukinmatruuna on kirjoittanut Keravan tapauksen pohjalta hyvän tekstin kouluterrorista:

Mutta kyseessä on vielä kolmaskin näkökulma, ja se on arvovaltakysymys. Rehtorit ja opettajat ovat virkamiehiä, ja heillä on virkamiehen oikeudet ja velvollisuudet, ja niihin kuuluu myös ns. pikkuihmisen vallankäyttö. He edustavat "mahtavaa" koneistoa. Nyt, mikäli joku rohkenee kyseenalaistaa tämän "mahtavan" mahtavuuden, seurauksena voi olla hyvinkin häikäilemättömät vastareaktiot ja pyrkimys liiskata kyseinen henkilö jalkain alle lattiamatoksi; ja mikäli virkatoimien hoitamisessa alkaa ilmetä tällaisia koston ja henkisen liiskaamisen piirteitä, siitä virkatoimesta on aivan turhaa lähteä edes tavoittelemaan todellista oikeutta ja tilanne on pahempi kuin mikään korpilaki on koskaan ollut. Useammassa kuin yhdessä koulussa näin todellakin on käynyt - itselleen koulukiusaamisen takia oikeutta penännyt lapsi ja/tai tämän vanhemmat on liiskattu, koska he ovat keikuttaneet venettä.

Iltalehti kysyi, saadaanko koulukiusaamista koskaan loppumaan. 95 % äänestäneistä vastasi ”Ei.” Olen samaa mieltä. Koulukiusaaminen ei lopu, jos jatketaan samaa vanhaa lässytystä, eikä kiusaamisen todellisia asiantuntijoita kuunnella.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

3 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Tosta mallia:
www.youtube.com/watch?v=rlCEohPkg1U#t=65m15s

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Jees, mallia Libanonista sovellettuna ruotsalaiseen kouluun. Harmi että Zozo on tullut Yleltä, mutta sitä ei voi katsoa suomeksi tekstitettynä Areenasta tekijänoikeuksien takia.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Kirjoitin: ”Siis periaatteessa, koska poliittisen korrektiuden nimissä ja käräjähaasteen pelossa on sanottava, että tuomitsen väkivallan käytön, enkä todellakaan yllytä ketään väkivaltaan lapsia tai aikuisia kohtaan.”

Siihen on hyvä syy. Oikeusvaltiossa voi tapahtua ihan mitä tahansa.

Hyvästi sananvapaus.