sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Asevelvollisuus – koulukiusatun helvetti


Viimeisen kahden vuoden aikana minulle on kertynyt iso pino lehtileikkeitä ja valtava lista linkkejä kiusaamista, psykiatriaa ja syrjäytymistä koskeviin juttuihin. Blogiin asti niistä on päätynyt vain pieni osa. Koetan reagoida nopeammin ajankohtaisiin asioihin, aina masennuksen hellittäessä vähän kuristusotettaan. Kiusaamisen vastainen taistelu ei voi odottaa, kuten Alahärmän puukotus ja todennäköinen itsemurha osoittivat. Taustalla oli pitkään jatkunutta kouluterroria.

Presidentinvaalit ovat tulossa. Jokaisen koulukiusatun pojan ja pojan vanhemman pitää tarkkaan harkita, kannattaako RKP:n presidenttiehdokasta, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet:a äänestää puolustusvoimien ylipäälliköksi. Toisaalta muut ehdokkaat ovat vain vähän vähemmän huonoja. Ainoastaan Virheiden Pekka Haavistolla on terveempää näkemystä asevelvollisuudesta.

Tasa-arvon airut Eva Biaudet ja yleinen asevelvollisuus

Tasa-arvon airut Eva Biaudet ja yleinen asevelvollisuus

Totuus asevelvollisuudesta

Totuus asevelvollisuudesta

Totuus asevelvollisuudesta:

Asevelvollisuus pakottaa nuoren miehen kohtaamaan valtavan määrän uusia ihmisiä, joihin moneen olisi mielummin jäänyt tutustumatta. Ihmiselle on luontaista etsiä seuraa henkisesti samankaltaisista ihmisistä, joten erilaisten ihmisten pakottaminen saman katon alle luo pakostakin ristiriitoja ja hyvin usein myös kiusaamistilanteita.

Erästä ystävääni kohtasi huono tuuri samaan ryhmään saapuneiden sosio-ekonomisen pohjasakan edustajien muodossa. Ystäväni pieni fyysinen koko mahdollisti kuukausia kestäneen kiusaamisen, johon sisältyi julkista nöyryyttämistä, tilanteen lopulta edetessä keskellä yötä herättämisiin ja varusmiestoverin suorittamaan "leikilliseen" kuristamiseen. Kiusaamista ja nimittelyä suorittivat ystävääni kohtaan myös kantaupseerit, jotka toimivat primus motorina tehden kyseisestä käytöksestä hyväksyttävää myös vertaisille.

Sekalaisesta miesmäärästä kootut ryhmät perustuvat aina vahvimpien valtaan. Laitoksen vertaaminen "toiseen yläasteeseen" on ihan osuva.

Koululla ja armeijalla on täsmälleen sama ongelma. Erilaisten ihmisten pakottaminen saman katon alle johtaa kiusaamiseen.

Pekka-Eric, sinun ei tarvitse yhtään hävetä, että pelkäät kuollaksesi armeijaan menoa. Matti, sinun ei tarvitse yhtään hävetä, että keskeytit palveluksen. Tiedän, että armeija oli sinulle traumaattinen kokemus. Minä olen joutunut myös häpeämään. Armeijan käyminen oli minulle kunnia-asia. Häpesin, koska minut vapautettiin palveluksesta. Häpesin sitä niin paljon, että valehtelin kaikille, myös lähimmille ystävilleni, syistä miksi en käynyt ”miesten koulua.” Mutta nyt tiedän, että olen kokenut turhaan häpeää. Kaikki, mitä meille on kerrottu asevelvollisuudesta, on ollut valhetta. Nyt tiedän, että asevelvollisuudesta kieltäytyminen on suurempi kunnia kuin palveluksen suorittaminen.

Minun pitää tosiaan reagoida nopeammin. Nyt on liian myöhäistä.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen nainen, mutta minun käsittääkseni armeijasta on aika helppoa saada nykyään c:n paperit, ainakin kumppanini sai muinoin, vaikkeivat hänen koulukiusaamisesta seurannut masennuksensa diagnoosi ollut vielä silloin kovinkaan paha ja papereissa mainitut uniongelmatkin olivat loppumassa. Hän ei vain halunnut armeijaan ja eroon minusta. Masennus tosin paheni pari vuotta myöhemmin ja rinnalle tuli kaikkea muutakin mt-ongelmaa, joten hyvä, ettei tarvinnut mennä.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

(edit) Psykiatria on epämääräinen tieteenala. Täysin terve voi saada diagnoosin vaikeasta mielisairaudesta (Rosenhan experiment). Kun oikein aletaan etsimällä etsiä ja käytetään mielikuvitusta, jokaisesta suomalaisesta löytyy jokin sairaus tai mielenterveysongelma, jonka perusteella voi saada vapautuksen.

Lääkärintodistus mielenterveysongelmista on kovaa valuuttaa vapautuksen hakemisessa Jokelan ja Kauhajoen jälkeisessä yhteiskunnassa. Ilman vapautukseen oikeuttavaa sukupuolta, uskontoa, kotikuntaa, sairautta, vammaa tms. vapautuksen saaminen on vaikeampaa. Omantunnon syyt tai haluttomuus mennä armeijaan eivät riitä, vaan silloin joudutaan sivariin tai totaalikieltäytymisestä vankilaan. Vaikka sairaus tai vamma olisi, on tuurilla merkitystä. Yhdelle lääkärille riittää vähempi, toiselle kelpaa vain vakava ongelma. Toinen saa vapautuksen heti, kun toisella armeijan käyntiä kokeillaan, lykätään ja yritetään myöhemmin uudelleen.

Jos vapautukseen oikeuttavia syitä ei löydy, on pakko muuttaa ulkomaille ja luopua Suomen kansalaisuudesta, mennä sukupuolenkorjausleikkaukseen (epävarmaa saako sillä vapautuksen) tai hyväksikäyttämällä psykiatrian epämääräisyyttä. Vapautukseen voi riittää ihan normaaleista tunteista kertominen, jotka lääkäri tulkitsee mielenterveysongelmiksi. Pitää tietää mitä tekee. Vääristä asioista kertomalla saa vapautuksen lisäksi pakkohoitolähetteen mielisairaalaan.

On eri juttu kuinka moni vapautusta tarvitseva sitä hakee. Epämiehekkäästä käytöksestä seuraa niin hirvittävä häpeärangaistus, että vitutuslarppi yritetään vetää läpi vaikka väkisin. Se on kuitenkin helpompaa kuin kulkea leima otsassa koko loppuikä. Vaikka lähipiiri hyväksyisi tilanteen, vapautettu tai sivari törmää rooliodotukseen muualla yhteiskunnassa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä, tuttavapiirissä, kouluissa, työpaikoilla, harrastuksissa, treffeillä.

Luettavaa: Sanktiot maskuliinisuuden ylläpitämiseksi

Keskeyttäneiden lukumäärästä päätellen kutsuntojen lääkärintarkastus vuotaa pahasti. Muutama vuosi sitten eräs asevelvollinen kertoi kutsuntalääkärille auktoriteettivastaisuudestaan, vihanhallintaongelmistaan ja haluttomuudestaan mennä armeijaan. Lääkäri oli tuhahtanut että kyllä sä siellä pärjäät ja palveluskelpoisuusluokaksi tuli paras A. Hän haki uuden lausunnon yksityisen lääkäriaseman psykiatrilta. Kutsuntatilaisuudessa Herra Iso Sotaherra oli vilkaissut lausuntoa ja valahtanut kalpeaksi. Samalla sekunnilla oli herrojen ylimielinen käytös muuttunut ystävälliseksi ja anteeksipyyteleväksi. Vapautus tuli.

Love&light kirjoitti...

aina voi mennä sivariin paljon ystäviäni on menny on sivareita ollu.:) nii sivari on ihan hyvä juttu