tiistai 15. helmikuuta 2011

VANKEUTTA KOULUKIUSATULLE !

Tiistai 15. helmikuuta 2011

Hyvä ja ahkera oppilas joutui piinattuna sairaseläkkeelle

Oikeustalon ikkunoita rikki kivittänyt protestoi koulukiusaamista vastaan

Turun Sanomat
SEPPO SUDENNIEMI

Varsinais-Suomen oikeustalon ikkunoita protestina joulukuussa 2009 Turussa rikkonut 36-vuotias turkulaismies tuomittiin maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa neljän kuukauden ja kymmenen päivän vankeusrangaistukseen tavallisesta ja törkeästä vahingonteosta.

Tuomio on ensikertalaiselle ehdollinen ja koeaika jatkuu ensi vuoden loppuun.

Vahingonkorvauskysymys ei ollut esillä. Kahden eri viraston ikkunoiden rikkomisista kertyi yli 22000 euron lasku.

Mies rikkoi joulukuun alun yönä Puutarhakatu 14:ssa kaupungin opetuspalvelukeskuksesta kuusi ikkunaa kiviä heittämällä. Korjattavaa kertyi 1530 euron edestä. Mies meni sen jälkeen oikeustalolle Sairashuoneenkatu 2:een ja paiskasi isoilla pihakivillä rikki kuusi lämpölasi-ikkunaa ja pääsisäänkäynnin pyöröoven ikkunat. Erikoislaseista koitui 20650 euron lasku.

Vastaajan puolustus pyysi käräjäoikeutta ottamaan rangaistusta alentavana seikkana huomioon vastaajan heikon terveydentilan ja muut henkilökohtaiset olot ja näin tapahtuikin.

Turkulaismies kertoi suivaantuneensa silloisen Turun käräjäoikeuden joulukuussa 2009 antamasta tuomiosta, koska oli itse joutunut peruskoulussa pitkäaikaisen ja kovan koulukiusaamisen kohteeksi. Hän uskoi puolustavansa koulukiusattujen oikeuksia.

Koulukiusaamisen seurauksena hänen terveydentilansa huononi niin, ettei hän päässyt irti kohtaamistaan epäoikeudenmukaisuuksista eikä pystynyt sijoittumaan työelämään. Lääkärinlausunnon mukaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevalla miehellä on kiusaamisten seurauksena vaikea-asteinen monimuotoinen persoonallisuushäiriö ja kroonistunut masennus.

-Hän oli hyvä ja ahkera oppilas, älyllisesti erittäin terävä, mutta joutui hyvin pienikokoisena ja kilttinä eräiden koulukiusaajien riepottamaksi. Sitä jatkui pitkän aikaa ja rajusti eri tavoin ja se jätti ikävät jäljet, joista hän on yrittänyt päästä pois, kertoi vastaajaa edustanut asianajaja.

Koulun jälkeen vastaaja oli aina reagoinut voimakkaasti ja tunneperäisesti koulukiusaamisia koskeviin uutisiin ja Turun käräjäoikeuden 11. joulukuuta antama tuomio Cygnaeuksen koulun kiusaamisjutussa sai hänet kuohuksiin.

Tuomiossa käräjäoikeus hylkäsi kahta opettajaa, rehtoria ja koulutoimenjohtajaa vastaan esitetyt syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja katsoi näiden puuttuneen ilmitulleeseen koulukiusaamistapaukseen sen minkä pystyivät. Cygnaeuksen jutussa seitsemänvuotiaasta lähtien kuusi vuotta raskaasti kiusattu poika haki aikuisena kärsimyskorvausta.

Nyt kivityksistä tuomittu vastaaja ei liittynyt mitenkään Cygnaeuksen kouluun, mutta piinaavat muistot omista kokemuksista ajoivat häntä protestiin. Seuraavana yönä hän rikkoi ikkunat.

-Erään hänen sukulaisensa lapsi oli menossa juuri Cygnaeukseen koulua käymään. Hän otti sen raskaasti ja tunsi suurta ahdistusta ja tuskaa pelätessään, että myös tämä lapsi joutuisi samanlaisen voimakkaan ja pitkäaikaisen kiusaamisen kohteeksi kuin mitä hän oli joutunut kouluaikanaan.

[Kuva ja kuvateksti, uutinen vain lehdessä] Koulukiusatun miehen isku kohdistui joulukuussa 2009 Turun oikeustalon pääsisäänkäyntiin. Pihan nupulakiviä heittämällä hän rikkoi pyöröoven ikkunat, sivulla olleita ikkunoita ja takana näkyviä suurikokoisia ruutuja.

Kertokaa minulle, koska minä en ymmärrä, miksi muutaman ikkunan rikkominen on vakavampaa kuin pienen lapsen julma ja systemaattinen kiduttaminen, joka jatkui yli vuosikymmenen ja josta aiheutui yhden elämän lähes täydellinen tuhoutuminen. Rahasta ei voi olla kyse, koska työkyvyttömän elättäminen maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa. Silti miljoonavahingot aiheuttaneita ei rangaistu edes tunnilla jälki-istuntoa.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

7 kommenttia:

Panu Ojala kirjoitti...

Muistetaan että raha on vain rahaa. Reaalimaailmasta irronnutta, uskonnollisen arvon saanutta "kaiken mittaria". Mittaria joka ei tosiasiassa mittaa mitään eikä ketään.

Oikeastihan sinua ei juurikaan rangaistu tästä. Mitä ehdollinen tuomio merkitsee? Ei mitään. Ulosottomies saattaa jossain vaiheessa viedä jos sulla on jotain arvokasta omaisuutta. Mutta muutenhan olet vapaa kuin taivaan lintu.

Eikö kannattaisi katsoa asian positiivista puolta? Olet eläkkeellä, saat tehdä ihan mitä itse haluat. Vaikka rikkoa ikkunoita jos huvittaa. Tai lähteä kävelylle, opiskella, käydä uimassa, mitä ikinä tahdot!

Sen sijaan työn oravanpyörässä ja hierarkiassa kilpaa kiipivät raukat hukkaavat kauniit kevätpäivät. Töissä konetta näpytellen. Se on heidän ikioma vankilansa. Paljon pahempi kuin fyysiset muurit tai esteet.

Kaikki on kiinni perspektiivistä. Tiedän ettei tämä varsinaisesti lohduta, ihminen on sosiaalinen eläin. Kaipaamme hyväksyntää muilta kaltaisiltamme. Jostain syystä iso osa meistä on valinnut rahan epäjumalankuvakseen. Mutta emme me kaikki.

Toivon että jatkat kirjoittamista. Harkittua ja taitavaa tekstiä on aina ilo lukea. Ainakin minun hyväksyntäni sinulla on.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Kyllä muistutan aina itseäni siitä, että olen paljon vapaampi kuin ihmiset keskimäärin. Varsinkin kun näen jonkun raaputtavan autonsa ikkunoita teräsjäästä kuuden aikaan aamulla parinkymmenen asteen pakkasessa. Minulla taitaa olla samanlainen käsitys, että raha ja oravanpyörä ovat ihmisten henkilökohtaisia, itse tehtyjä vankiloita.

Ulosottomies tekee hukkareissun jos tulee käymään täällä. Ulosmittaamisen arvoista omaisuutta ja tuloja ei ole. Mutta jos ymmärsin oikein lakimiehen puhetta, niin vahingonkorvaukset ja jopa oikeudenkäyntikulut menevät valtion piikkiin. Tuomio ei siis haittaa elämää, mutta periaatteellisella tasolla ottaa päähän ja kunnolla.

Voisin tehdä mitä ikinä huvittaa, vaikka muuttaa etelän aurinkoon, mutta menneisyyden taakka ja masennus seuraisivat kaikkialle. Olisi varmasti eri asia viettää leppoisia eläkepäiviä, jos pää olisi kunnossa. Minulle vapaus on jo aikoja sitten vaihtunut yksinäisyydeksi.

Kiitos kehuista, vaikka omasta mielestäni eivät nämä tekstit kovin kummoisia ole, täynnä vihaa ja katkeruutta.

Anonyymi kirjoitti...

Tekstisi ovat purevia ja osuvia sekä kielellisesti näppäriä. Koska ne ovat hyvää suomea, niitä on helppo lukea. Koska tekstisi puhuvat kovaa totuutta (poislukien osittaiset mielipide-eroni mitä tulee feminismin vastaisiin kommentteihisi), on näitä kovin vaikea lukea. En ole opettaja, mutta teen töitä nuorisojoukkojen kanssa. Kiitos kun muistutat, mitä oli olla yläasteella. Vaikka minua kiusattiinkin vain vähän ja kiusaamista kesti vain yläasteen ja olen siitä käytännössä toipunut, pitäisi minun muistaa totuus siitä minkä verran aikuiset yleensä näkevät ymmärtävät. Haluan olla toisenlainen aikuinen. Tahdon nähdä sen mitä yleensä ei nähdä.

Ja sait minut todella miettimään sitä takaisin lyömistä. Olisiko oman lapsen kasvattamisessa kuitenkin turvallisinta lykätä se karatekurssille viisivuotiaana? Tai ainakin sanoa, että jos sinua lyödään, lyö takaisin. Koska totta se on, ettei edes lyömisestä juuri rangaistusta tule - paitsi jos menee sen raiskauksen väliin.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

On hyvä, että edes jotkut ihmiset haluavat nähdä totuuden.

Periaatteessa karatekurssille pitäisi mennä lapsesta vastuussa olevan aikuisen. Ja jos joku lyö takaisin, niin periaatteessa sen pitäisi olla sama vastuussa oleva aikuinen. Periaatteessa lapsia ei saisi päästää tilanteisiin, joissa väkivaltaa tai väkivallan uhkaa esiintyy. Mutta käytännössä tilanne on toinen. Lasten julmassa maailmassa karatea osaava lapsi ei ole helppo uhri. Hän todennäköisemmin saa muiden kunnioituksen ja välttyy kiusaamiselta. Mulla on ollut jo pidemmän aikaa työn alla blogiteksti takaisin lyömisestä. Koetan saada sen julkaistua ennen koulujen alkua.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tiedätkö ketkä toimivat käräjäoikeuden/ hovioikeuden tuomareina Ruotsinkielisen Cygnaeuksen koulun tapauksessa? En itse löydä tietoa mistään.. Kiitos jo etukäteen! Terveisin kiusattujen puolustaja

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Ei ole minullakaan tietoa tuomareista. Kannattaa soittaa ja kysyä suoraan oikeudesta. Luulisi että ne ovat julkista tietoa vaikka jutun muita asioita olisi julistettu salaisiksi. Pakko niiden on tietoja luovuttaa, jos kansalaisella on laillinen oikeus siihen. Kovin nihkeästi vaan antavat tietoja ulos sieltä, varsinkin ulkopuolisille. Jää nähtäväksi meneekö juttu korkeimpaan oikeuteen asti. Lopputulos on sielläkin varmaan sama kuin käräjillä ja hovissa.

Anonyymi kirjoitti...

Reilua oli, että oikeudesta selvästi löytyi ymmärrystä sinulle; tuomio annettiin alakanttiin. Tuo 4.5 kuukautta ehdollista on kutakuinkin minimi mitä voisit saada, ottaen huomioon, että törkeästä vahingonteosta itsessään saa miniminä 4 kuukautta.