maanantai 6. helmikuuta 2023

Asiaa C-PTSD:stä - Psykologi: Kiusaamisen uhreilta puuttuu hoito


Potilaan lääkärilehti: Kiusaamisen uhreilta puuttuu hoito: 

Varsinkin uhrien hoito on jäänyt puolitiehen. Esimerkiksi Suomessa kehitetyssä ja laajasti käytetyssä KiVa Koulu -mallissa kiusattujen tarpeet on sivuutettu. Mallin ongelmaksi on tunnistettu tehottomuus vakavissa kiusaamisissa.

Myös valtakunnallisessa väkivallan uhrien hoidon kehittämisessä koulukiusattujen tarpeet jäävät vaille vastausta.

- -

Kiusaamista pitää kuitenkin tutkia myös psyykkisen trauman näkökulmasta. Kohteeksi joutuminen tarkoittaa joutumista toisen ihmisen tahallisesti vahingoittamaksi, mitä pidetään traumaperäisiä häiriöitä koskevassa diagnostiikassa traumoista vaurioittavimpana.

Artikkelissa mainitaan, että jopa 30 - 40 prosenttia kouluväkivallan uhreiksi joutuneista nuorista on vaarassa saada traumaperäisen stressihäiriön, eli PTSD:n. Se on järkyttävän suuri osuus. Tieto on hälytysmerkki siitä, että kouluväkivaltaan pitää aina suhtautua vakavasti, ja väkivalta on saatava loppumaan välittömästi.

Tutkijoiden mukaan trauman vakavuudella, kestolla ja sisällöllä on vaikutusta traumaoireisiin. Seksuaalinen trauma aiheuttaa muita todennäköisemmin oireita, mutta kouluväkivallan ja perheväkivallan aiheuttamien traumojen todennäköisyydet aiheuttaa oireita ovat melko tasoissa. Perheväkivallan ja kouluväkivallan yhteydestä traumaoireisiin löytyy lisää luettavaa myös vähän vanhemmasta uutisesta: For Kids, Bullying by Peers Is Worse Than Abuse from Adults

Poijula jatkaa kertomalla uudesta ICD-11 -tautiluokituksesta. Siinä otetaan huomioon monimuotoinen traumaperäinen stressihäiriö eli C-PTSD (complex post traumatic stress disorder). Aiemmin PTSD:n on uskottu syntyvän yksittäisen tapahtuman seurauksena. Moni pitkäaikaisen väkivallan seurauksena traumatisoitunut ei ole saanut oikeaa hoitoa ja trauma on jäänyt hoitamatta. Sen seurauksena moni ihminen ei elä niin täyttä elämää kuin voisi, vaan kokee ainakin jonkinlaista kurjuutta traumojensa takia.

Kun sairastuin 1990-luvun alussa, psykiatriassa ei osattu tunnistaa traumoja. Oireiluani ei ymmärretty ollenkaan nuorisopsykiatrisella osastolla eikä aikuispsykiatriassa. Sain skitsofreniadiagnoosin. Pakkohoito väärään sairauteen ei tietenkään auttanut, vaan oireilu päinvastoin paheni. Kohtelu Kupittaan sairaalassa oli sen mukaista.

Diagnoosien kanssa on huomioitava, että saamasi diagnoosi voi olla väärä, tai et saa diagnoosia ollenkaan. Sinun on ehkä selvitettävä itse, että mikä sinua vaivaa. Sen lisäksi sinun täytyy saada lääkärit vakuuttuneiksi siitä, että itse tekemäsi diagnoosi on oikea. Ja sen lisäksi sinun on ehkä selvitettävä itse, mitä terapioita, hoitoja ja lääkkeitä sairauden hoitoon pitäisi käyttää. Käytän PTSD-oireiden hoitoon beetasalpaaja Propralia. Propralin käyttö traumaoireiden hoitoon ei ole yleisesti lääkärien tiedossa.

Pääsin EMDR-traumaterapiaan vasta vähän alle nelikymppisenä. Terapiasta ei ollut apua traumoihin. Terapia auttoi silti ymmärtämään, että nykyiset psyykkiset ongelmani ovat suurelta osin jäljitettävissä kouluaikoihini ja traumaattisiin tapahtumiin nuorisopsykiatrisella ja Kupittaan sairaalassa.

Traumat eivät ole koko totuus siinä, miksi minut syrjäytettiin normaalista elämästä. Kirjoitin joskus kauan sitten, että olisin selviytynyt kouluväkivallasta ja psykiatrisesta väkivallasta, mutta se oli yksinäisyys, joka lopulta murskasi minut.

Ei kommentteja: