tiistai 14. marraskuuta 2017

THL:n Kouluterveyskysely 2017 - Väkivalta vähenee?


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut uusimman Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Taulukko 1: Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa 2017


Taulukko 2: Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa 2017, luokat 4-5


Julkisuudessa esitetään usein väite, että peruskoulussa kouluväkivallan uhreja on alle 10 prosenttia oppilaista. Luku kertoo vähintään kerran viikossa uhriksi joutuneiden määrästä. Uhrien kokonaismäärä on huomattavasti suurempi.

Taulukko 3: Ei ole kiusattu koulussa lainkaan lukukauden aikana 2006 - 2017


Kouluväkivallan uhreja on noin 25 prosenttia eli neljännes peruskoulun oppilaista.

KiVa Koulun luvut eroavat Kouluterveyskyselyn luvuista. KiVa Koulun tuloksista kirjoitettiin edesmenneessä Peruskoulupesula-blogissa pari vuotta sitten. Blogisti arvioi, että kouluväkivallan vastaisessa työssä on saavutettu paljon:

”Mutta on turha sanoa, etteivät nykyiset järjestelmät "toimi". Ne eivät ole poistaneet kaikkea kiusaamista, mutta olemme menneet eteenpäin. Olemme saavuttaneet jo paljon. Emme kaikkea, emme ehkä edes tarpeeksi - mutta siitä huolimatta paljon.”

Näkemykseni on päinvastainen. Nykyiset järjestelmät ovat epäonnistuneet väkivallan kitkemisessä lähes täysin.

Taulukko 4: Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa 2006 - 2017


Tilaston mukaan kouluväkivalta peruskoulussa vähenee. Kymmenessä vuodessa laskua on ollut noin kaksi prosenttiyksikköä, kun katsotaan vähintään kerran viikossa uhriksi joutuneiden tilastoa.

Kentältä tulevan viestin mukaan väkivalta ei vähene, ja KiVa Koulua pidetään hyödyttömänä. Mitä tilaston takana on? Arvioni on, että lievät tapaukset ovat vähentyneet. Toimenpideohjelmat toimivat, kun ohjelmaa toteuttaa empatiakykyinen ja motivoitunut kasvatusalan ammattilainen, ja kiusaaminen johtuu inhimillisemmistä syistä kuten ymmärtämättömyydestä.

Kouluväkivallan yleisyyteen liittyy lohduton seikka. Mielenterveyden keskusliitto järjesti joitain vuosia sitten yleisöluennon, jossa KiVa Koulun työryhmään kuuluva psykologi kertoi KiVa Koulun tutkimustuloksista. Mikäli oikein muistan, niin KiVan tutkimusten mukaan ylemmille luokille mentäessä väkivallan uhrien lukumäärä vähenee, mutta väkivallan tekijöiden ei. Psykologin mukaan pienempään joukkoon uhreja kohdistuu suurempi määrä väkivaltaa useamman tekijän toimesta. Osalle oppilaista koulu on siis todellista väkivaltahelvettiä, joka vain pahenee katkeraa loppua kohden.

* * * * *

Samaan aikaan, kun feministit huutavat veristä murhaa #metoo -kampanjallaan, Ylen A-studio sai käsiinsä Kouluterveyskyselyn piiloteltuja tuloksia. Miesten tasa-arvo ry ottaa kantaa tasa-arvovaltuutetun esittämään kritiikkiin tuloksista, joiden mukaan pojat kokevat jopa neljä kertaa tyttöjä enemmän kouluhenkilökunnan tekemää seksuaalista häirintää.

Ei kommentteja: