tiistai 2. syyskuuta 2014

Tutkimus: Koulukiusaaja on hierarkian huipulla


Turun yliopisto pukkaa ulos uusia tutkimustuloksia. Opettaja-lehti uutisoi:

Hierarkkisuus suosii kiusaajia

Koulukiusaajilla on usein korkea sosiaalinen status. Heidän nauttimansa suosio syö asiaan puuttumisen tehoa: esimerkiksi Kiva koulu -ohjelma tehosi parhaiten niihin koulukiusaajiin, joiden sosiaalinen status oli keskitasoa heikompi. Jos kiusaaminen on sosiaalisesti palkitsevaa, kiusaaja ei ole motivoitunut muuttamaan käytöstään. Kiusaajan sosiaalisen aseman merkitystä lisää se, että kiusaamista sivusta seuraavat oppilaat puuttuvat siihen sitä epätodennäköisemmin, mitä suositumpi kiusaaja on.

Tutkimuksen tiivistelmä ja latauslinkki Turun yliopiston sivuilla: School Bullies’ Quest for Power: Implications for Group Dynamics and Intervention

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Totta joka sana...

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa takaisin.
Mitä sanoisit jo aikuiselle jota edelleen kiusataan

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Ratkaisu voi löytyä ohjesivun ohjeita soveltamalla. Tärkeää on ettei alistu huonoon kohteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Kiusaaminen niin työpaikolla kuin koulussakin on vahvasti tapetilla ja olen ruvennut pohtimaan kuinka toimia työpaikalla ihmisen suhteen josta ei pidä, mutta jonka kanssa on kuitenkin satunnaisesti pakko tehdä yhteistyötä. En haluaisi aiheuttaa edes pahaa mieltä kiusaamisesta puhumattakaan, mutta kuinka kieltäytyä yhteisistä lounaista, ei-pakollisista yhteistyökuvioista tai tupakkiseurasta ilman että vastapuoli tuntee olevansa hyljeksitty? Tyyppi yrittää liimaantua kylkeen kuin purkka tukkaan ja haluaisin katkaista tämän tilanteen ennen kuin tämä pääsee kehittymään yhtään tämän pidemmälle. En tiedä miksi hän on niin kiinnostunut seurastani, meillä ei ole töiden ja iän lisäksi oikein mitään yhteistä ja olen yrittänyt olla mahdollisimman passiivinen mitä yhteydenpitoon on tullut. Työhommat toki hoidetaan, mutta en kaipaisi tätä ihmistä elämääni noin muuten.

Mitch kirjoitti...

Tämä alkaa taas pyöriä, mahtavaa. Tämä lukuvuosi on pyörähtänyt entistä vuotta paremmin käyntiin, mutta kuraattorille mua ne ajaa, jos mainitseekin useamman vuoden kiusaamisesta.. Mutta hyvää syksyn alkua!

Anonyymi kirjoitti...

Taas puhutaan asiaa, sillä yleensä se menee näin ^^

Tää siis alkaa taas pyöriä. Nyt on lukuvuosi alkanut paremmin, kuin edellinen, vaikka yksinäisyys syö toisinaan. Sillä kai tässä on joku leima on otsassa. Mutta hyvää syksyn alkua/jatkoa sinne!

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Ikävä tilanne tuollainen. Pitäisi löytää kivuton tie ulos tilanteesta, ilman pahan mielen aiheuttamista kummallekaan osapuolelle, mutta en tiedä mikä se olisi. Koetin miettiä vastausta mutta en keksi mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kannustava ja hyvä blogi.Kiitos kun olet rohkea.Autat tällä tavalla monia.Mulle tuli vahva sosiaalinen pelko kiusaamisen seurauksena enkä pysty enää meneen jatko kouluunkaan sen takia.Mahtaisitko tietää onko mitään mahdollisuutta opiskella ammattia kotoa käsin?Ammattikoulua tai joitain kursseja?

Toi mistä kirjoitit on ikävä kyllä totta.Herkkää,hiljaista ja kiusattua ei monesti puollusta edes aikuiset.Osa juuri suosii noita "suosittuja".Toinen osa taas pelkää ja jotkut eivät vain välitä.Hyvä,että kiusaamisesta on viimeinkin alettu puhuun enemmän.Se todellakin tuhoo elämän ja unelmat.Moni joka ei ole kokenut sitä ei millään ymmärrä!Jopa aikuisetkin kiusaavat ja jopa pahemmin kuin lapset.Mutta siis kiitos blogistasi.:)t,uusi lukijasi

Nynny Nyhverö kirjoitti...

En tiedä voiko ammattitutkintoa opiskella pelkästään kotona. Hyvä uutinen on että peruskouluun verrattuna ammattikoulutuksessa on paljon vaihtoehtoja. Oppisopimukset, aikuiskoulutuskeskukset, kansanopistot ym. Meininki voi olla ihan erilaista kuin peruskoulussa/lukiossa/amiksessa. Vaihtoehdot riippuvat tietysti alasta ja jos menee huonosti niin koulutuspaikkaa ja alaa voi aina vaihtaa. Ongelmana näkisin lähinnä byrokratian (Kela, työvoimatoimisto, sossu) kanssa tappelemisen.

Anonyymi kirjoitti...

Ammattiin voi opiskella ihan haluamallaan tavalla, oppilaitosten on otettava halukkaat tekemään näyttötutkinnot riippumatta siitä millä tavoin he ovat ammattitaitonsa saavuttaneet. Näyttömaksu on muistaakseni noin 50e/kerta.

http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/ammatilliset_perustutkinnot

yllä olevasta linkistä löytyy eri perustutkintojen opintosisällöt ja näyttöjen aiheet.

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_tyrmaa_kutsumua-kampanjan_en_suosittele_kenellekaan_kiusatulle/7458873

Väärin kamppanjoitu

t:KiVa-koulu projektin vetäjät

Missähän helvetin perseessä noiden päät on, kyllä jokainen kiusattu tietää ettei tolla sitä kiusaamista lopeteta ja ymmärtää että ton kamppiksen tehtävänä on eneminkin tehdä asiaa näkyväksi kuin ratkaista kaikkia ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä usko erääseen kiusaamista vastustavaan facebook- ryhmään koki aika kovan kolauksen puolitoista vuotta sitten. Siellä, kun oli mukana pari takavuosilta tuttua kiusaajaa.
Ja nämä kiusaajat eivät myöskään olleet mitään yksinäisiä tai epävarmoja tyyppejä, vaan oikein varsinaisia rääväsuita ja tietenkin vielä aika suosittuja tyyppejä.

Joku asioista tietämätön voisi tähän väliin sanoa, että "jos he ovat jo aikuistuneet tai ottaneet opiksi", mutta mä kuitenkin oon sitä mieltä, että kiusaajien kanssa ei kannata olla aikuisenakaan pahemmin tekemisissä, sillä tuskin mikään tulee olemaan heidän kanssaan helppoa tulevaisuudessakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tilanne päällä! Olen vanhempi, lapsi ei halua mennä kouluun. Kiusattu vuosia. Enemmän henkistä, eristämistä, valehdellaan ja keksitään juttuja hänestä. Vaikea todentaa kiusaamista. Elämä tuntuu loppuvan, mikä estää henkisen alistamisen? Asumme kiudaajien naapureina? Onko meidän lähdettävä (siis muutettava)? Jo päiväkodissa oli haukuttu rivitalolainen! Muut asuu omakotitaloissa!
Tään on hän kertonut vasta isompana mulle! Maailma onniin paska paikka!

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Lapsi kannattaa pitää kotona kunnes tilanne on pysyvästi ratkaistu. Lasta ei saa missään tapauksessa pakottaa enää kouluun. Ohjesivulta saattaa löytyä tilanteeseen sopivia ohjeita. Koska tilanne on vakava, ottakaa yhteytta Valopilkku-projektin työntekijöihin. Heiltä saa ilmaista neuvontaa.

Muuttaminen on iso toimenpide ja tuntuu väärältä että uhri perheineen joutuu lähtemään. Jos häiriköinti ei lopu niin kaiketi muuttaminen on hyvä vaihtoehto. Valitettavasti häiriköiden hiljentämiseen tehoavat keinot ovat laittomia. Laillisilla keinoilla tilanne saattaa jopa pahentua.

Tuskinpa asumismuodolla on väliä. Jos olisitte asuneet omakotitalossa, haukkumisen kohde olisi löytynyt vaikka vääränmerkkisestä kännykästä. Kerran silmätikuksi jäänyt ei voi millään miellyttää väkivallan tekijöitä. Aina löytyy uusi pilkan aihe.