keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Ole hiljaa ja syö lääkkeesi, osa 9


Me kehitettiin epilepsialääke. Äh, ei se tuota tarpeeksi rahaa. Hei, kaupataan sitä kipulääkkeenä ! Voi voi, rahaa ei tule tarpeeksi. Patenttikin raukeaa pian. Nyt mä tiedän ! Kaupataan sitä psyykenlääkkeenä ja sanotaan että lääke toimii vain otettuna yhdessä parin muun meidän valmistaman lääkkeen kanssa ! Jättipotti !

Näin toimii Big Pharma.

* * * * *

Ylen MOT uutisoi epilepsia/kipu/ahdistus/ihmelääke Lyrican vaietuista haitoista.

Pikku vinkki: Älkää tehkö lääkeyhtiöiden itsediagnoositestejä. Niiden ainoa tarkoitus on lisätä lääkkeiden myyntiä. Sain GAD-7 -testistä maksimipisteet. Sairastan kaiketi vaikeaa yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä. Onneksi apu on lähellä: Lyrica.

* * * * *

Uusi suomalainen tietokirja: Näyttöön perustuvaa masennuksen lumehoitoa. Miten depressiosta tuli lääketeollisuuden huippubisnestä?

Masennusta on pidetty kansansairautena, koska niin moni päätyy masennuseläkkeelle. Samaan aikaan on kerrottu, että meillä on tehokas hoito depressioon, ne onnellisuuspillerit eli masennuksen täsmälääkkeet. Nykyisen tiedon valossa pikemminkin vaikuttaa siltä, että mielialalääkkeiksi kutsuttujen keskushermostolääkkeiden nauttiminen lisää masennuksen uusiutumista.Lääkkeet ovat osoittautuneet lähinnä lumevaikutteisiksi aivopillereiksi.

Miten näin pääsi käymään? Miten on mahdollista, että masennuslääkkeet on hyväksytty myytäviksi ja niitä pidetään edelleenkin "hyvänä hoitona"?

Aivojen vuosikymmenen, 1990-luvun vanavedessä psykiatriasta tuli biologista, jolloin mielenhäiriöt alettiin luokitella aivosairauksissa. Takana oli sekä uuskonservatiivinen ideologia että lääketeollisuuden rahat ja strategiat. Lääkeyhtiöt alkoivat voimallisesti rahoittaa ns. näyttöön perustuvia hoito-ohjeita, koska uudet, serotoniinitasoa aivoissa nostavat SSRI-lääkkeet oli julistettu masennuksen syiden hoitamiseksi, vaikka väitteiden takana oleva ns. monoamiinihypoteesi on tieteellisesti väärä. Lääketeollisuus on vaikuttanut diagnoosien laadintaan, hoito-ohjeisiin, tutkimuksien rahoittamiseen ja niiden julkaisemiseen tai julkaisematta jättämiseen sekä lääkäreihin ja potilaihin koulutuksen, yhteistyön ja viestinnän kautta.

On saatu aikaiseksi yhä enemmän lääkittäviä, yhä enemmän masennuseläkeläisiä, yhä enemmän depression vuoksi sairauslomalla olevia, mutta farmafirmoissa kassakoneet ovat laulaneet.

Tapasin kirjailijan Mielenterveysmessuilla. Kävimme pitkän ja erittäin mielenkiintoisen keskustelun kirjan aiheista. En ole ehtinyt kirjaa vielä lukemaan, mutta luen sen heti kun saan pari muuta juttua valmiiksi.

* * * * *

Kuunteluvinkki: Valopilkun Saija ja Tina ovat Eve Mantun haastattelussa Yle Radio Ykkösellä lauantaina 25.1.2014 ! Ohjelmaan on haastateltu myös jotain random neverheard nobodya:

Siitä saa kicksit, kun toinen murenee

Näin kiusaamisen kiihottavuutta selittää koulussa rääkätty nuori mies, jonka opintie oli yhtä helvettiä. Kiusattu oppii, että yhteiskunta on vitsi ja aikuiset heikkoja. Eve Mantun kuriton kokous kysyy, kenen tehtävä on olla kartalla siitä, mitä koulussa tapahtuu? Tehdäänkö kaikki voitava? Miksi oppilaat ovat niin paljon keskenään koulussa?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"jotain random neverheard nobodya" - :D

Oli muuten harvinaisen fiksu nevöhöödi
Eve Mantu

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Paljon kiitoksia !

Anonyymi kirjoitti...

Hermokipuun lyrica toimii, ahdistuksesta en niinkään tiedä. Auto-onnettomuudessa vammautunut tuttavani oli 600mg päivittäisistä lyricoista huolimatta melkoisen ahdistunut, mutta kivut kyllä olivat hyvin hallinnassa. Lääkkeen ottoa seurasi hetken huimaus, mutta muita haittoja ei ainakaan tunnistettu. Hänen terapeuttinsa sanoi että lyrica on yksi parhaiten toimivista lääkkeistä erityisesti eriasteisesti halvaantuneiden hermokipujen hoitoon, ei maininnut mitään näistä muista käyttömahdollisuuksista, lienivät silloin viitisen vuotta sitten vielä keksimättä....

Moraalitonta yrittää markkinaosuutta lisätäkseen myydä lääkettä vaivaan johon se ei pahemmin pure.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Hyvä että kipuun löytyi tehokas lääke.

Mietin mitä lääketehtaat seuraavaksi tarjoavat psyykenlääkkeeksi. Sytostaatteja ja sädehoitoa ?