perjantai 11. lokakuuta 2013

Opettajan voimattomuus


Murha.info:

Re: Ammattiopiston tiloissa puukoitettu useita – Oulu
Kirjoittaja i_i » Pe Loka 11, 2013 4:10 pm

Mä opetan yläasteella, ja luonnollisesti siinä on tullut seurattua aika aitiopaikalta monen kiusatun ja kiusaajan elämää. Itse koen juuri näiden teini-ikäisten kiusaamisjutut usein tosi vaikeasti puututtavina juttuina. Erityisesti tällaisten hyvin yksinäisten, hieman porukasta erottuvien nuorten auttaminen on välillä aika haastavaa. Isoin ongelma on se, että heillä ei ole yhtäkään ystävää luokassa/koulussa, mutta mitä opettaja voi sille asialle tehdä? Pieniä lapsia voi ehkä vielä pakottaa leikkimään yhdessä, mutta eihän se noiden isompien kanssa vaan todellakaan toimi. Sitten ne konkreettiset, opettajalle näkyvät kiusaamisteot saattavat olla sitä luokkaa, että nimenhuudossa toinen oppilas hörähtää, kun tämän yksinäisen nimi mainitaan. Tuollaisesta on oikeasti todella vaikea nostaa mitään juttua, "Matti naurahti, kun Pekan nimi mainittiin nimenhuudossa". Koita nyt tuota sitten viedä eteenpäin, kun Matti väittää naurahtaneensa vieressä istuneen Villen vitsille ja Pekka vain toivoo, ettei tästä nyt tehtäisi isoa numeroa, koska se vaan pahentaisi tilannetta.

Eivät ne pahiten kiusatutkaan usein opettajalle suostu kertomaan mistään yksittäisistä teoista. Keskustelut kiusaajien kanssa auttavat joskus jonkin verran, mutta usein tilanne tuntuu olevan se, että vaikka luokan kovis saataisiinkin jättämään kiusattu rauhaan, se ei poista kiusatun oppilaan yksinäisyyttä ja muiden oppilaiden tylyjä katseita ja puheita selän takana. Joskus se kiusaaminen ja yksinäisyys on kuin musta pilvi jonkun tietyn oppilaan yllä, ja sitä pilveä tuntuu olevan hirveän vaikea karkottaa, ja siinä kyllä opettajakin kokee aikamoista voimattomuutta.

Perheiden kanssa yhteistyössä toimiminen ja kotien kanssa yhdessä kasvattaminen ovat muuten tosi kauniita ajatuksia, mutta usein tuolla koulumaailmassa aikamoisia vitsejä. Monien oppilaiden vanhemmilla itselläänkin on pahoja ongelmia elämänhallinnassa, joillain ei ole mitään otetta jälkikasvuunsa, toiset taas eivät suostu uskomaan lapsukaisistaan mitään pahaa ja joillain sitten taas huoltajana on perhekoti X. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/tiede/Mies+ilman+naista+ja+seksi%C3%A4+on+%C3%A4k%C3%A4inen+ampiainen/a1381713958228

eipä liity just tähän, mutta hyvä kolumni tärkeästä aiheesta, kannattaa lukea.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Jani Kaaro on hyvä kirjoittaja.

Aiheeseen liittyvä juttu: Parisuhteista on tullut taistelua eroa vastaan