maanantai 17. joulukuuta 2012

Newtown amok – Miten joukkosurmat estetään ?


Taas rysähti ja rysähti kovaa. Ja uhreina oli taas sivullisia, tällä kertaa 20 iältään 6-7 -vuotiasta lasta.

Olen useasti todennut, että sivullisia ei saa vahingoittaa missään tilanteessa. Sanon vielä kerran, että sivullisia ei saa vahingoittaa missään tilanteessa, vaikka tiedän etteivät vetoomukset auta kun katkeamispiste ylitetään. Julkisuudessa esitetyistä tiedoista voin päätellä, että ampuja oli venytetty katkeamispisteen yli, poika pimahti lopullisesti ja amok-juoksu oli väistämätön. Tietojen perusteella ampuja oli syrjäänvetäytyvä, äärimmäisen ujo ja sosiaalisesti kömpelö. Hän ei sopinut muiden joukkoon. Missään uutisissa ei ole toistaiseksi mainittu kiusaamisesta, mutta kun katsoo mitä pojasta on sanottu, niin on aika selvää että kiusattuhan tuo nyhverö oli, suorastaan helppo uhri kiusaajille.

Takkirauta:

Mutta ehkä tällaiset ammuskelut ovat kaikessa traagisuudessaan samalla hätähuuto: Seis! Älkää tehkö tuota meille! Me kärsimme ja olemme pimahtaneet siksi, että te olette kiusanneet meitä ja työntäneet meidät sinne epätoivon tapahtumahorisonttiin! Ruukinmatruuna totesi, että me kaikki olemme syyllisiä näihin ammuskeluihin - ei ainoastaan se, joka sitä liipaisinta painaa.

Lisää tietoa tapauksesta tulee koko ajan. Mielenkiinnolla odotan mitä teon taustalta lopulta paljastuu.

MTV3: ”Suomen poliisi tehostaa nettivalvontaa Yhdysvaltain eilisen kouluampumistapauksen vuoksi. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan nettikeskustelujen tarkkailulla pyritään kitkemään mahdolliset uhkatekijät Suomessa.”

Paateron vainokampanjat eivät estä joukkosurmia. Vainokampanjoiden kohteeksi joutuvat koulukiusatut pojat. Ja taas poliisit vainoavat kiusattuja tekemättä elettäkään kiusattujen suojelemiseksi. En tiedä mikä mutta jokin asia tökkää pahasti tuossa Paaterossa. Minun täytyy usein ihmetellä hänen sanomisiaan. Niistä paistaa läpi sadistinen julmuus, vai onko se vain silkka tyhmyys.

* * * * *

Miten joukkosurmat estetään ?

Jokaisesta yhteiskunnasta löytyy mätäpaiseita. Samalla päättäväisellä julmuudella yhtäällä ajetaan hyvinvointiyhteiskuntaa alas pääministerin valtaa käyttäen ja toisaalla harvennetaan kiväärillä leirisaaren nuorisoa. En tiedä voiko heille mitään.

Jokelan ja Kauhajoen surmat olisi voitu estää. Sisäasiainministeriön vielä keskeneräisessä Miksi nuori surmaa –selvityksessä (tiedote, raportti) esitetään useita surmatekoihin altistaneita seikkoja. Niihin puuttumalla surmia voidaan estää. Mielestäni merkittävimmät selvityksen mainitsemat seikat ovat koulukiusaaminen ja hyvän seurustelusuhteen puute.

”Nuorten, syrjään vetäytyvien, koulukiusattujen ja kostoa suunnittelevien miesten kanssa pitäisi saada aikaan ennen kaikkea keskusteluyhteys ennen kuin on liian myöhäistä, ministeri Räsänen toteaa.” Ministeri Räsänen on väärässä. Silloin on jo liian myöhäistä. Surma jää tekemättä tai lykkääntyy pitkälle tulevaisuuteen, mutta nuoren miehen elämä on riekaleina, peruuttamattomasti. Ongelmien syntyminen pitäisi estää aivan alusta alkaen. Joten, vastauksena kysymykseen miten joukkosurmat estetään:

1. Koulukiusaamisen ehkäisy (no joo joo, taas se tarjoaa listaansa jonain ihmelääkkeenä kaikkiin ongelmiin, mutta nyt on hyvä syy kun listaa on juuri äsken uudistettu)

2. Lopetetaan poikien demonisointi

Näillä eväillä päästään pitkälle.

* * * * *

Katsokaas tätä: Peltsi houstaa tsättiä Feisbuukissa !

edit: Tsättiä houstasi Marja Pyykkö. Peltsin tsätti on 9.1.2013. 

3 kommenttia:

MGTOWfi kirjoitti...

Kiitoksia linkkauksesta. Ja linkistä sisäasiainministeriön raporttiin.

Olen samaa mieltä siitä, että ennaltaehkäisevä työ on ensisijaisen tärkeää. Paatero kuulostaa kuin hän olisi valmistautumassa sotaan poikia vastaan. Hänen olisi pitänyt ärähtää ja kysyä, missä on aito huoli pojista, jotka tällaiseen hulluuteen voisivat ryhtyä.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Kiitoksia itsellesi. Hyvä blogi sulla.

Ignotus kirjoitti...

Vastaanpa kysymykseesi täällä. Eli kyllä saa lisätä :)