sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Väitöstutkimus paljasti: KiVa Koulu ei toimi !


Yle uutisoi KiVa Koulun vaikutuksia selvittäneestä väitöstutkimuksesta: KiVa Koulu onnistunut kitkemään tuhansia kiusaamistapauksia

Näin on. KiVa Koulu toimii. Se on kitkenyt tuhansia kiusaamistapauksia.

Turun yliopiston tiedote:

Levitysvaiheessa ei yläkoulun osalta löydetty riittävää näyttöä ohjelman vaikuttavuudesta: otoksessa havaitut koe- ja vertailuryhmien erot eivät yleensä poikenneet sattuman perusteella odotettavissa olevasta vaihtelusta.

Näin on. KiVa Koulu...

Hetkinen.

Tulos on surkea. Ohjelma kitkee vain 14 – 15 % tutkijoiden tietoon tulleesta kouluväkivallasta. Kuinka paljon väkivaltaa jäi tältäkin tutkimukselta piiloon ? Vuosien kehitystyö, arvostettu yliopisto, iso läjä euroja, professoreja, tutkijoita, tuhansia koulutettuja opettajia, huomioliivejä, eikä tämän parempaan pystytä.

Arviointivaiheen tulosten mukaan ohjelma vähensi kiusaamisen esiintyvyyttä yhden lukuvuoden aikana viidenneksen (20 %), kun taas levitysvaiheessa ohjelman vaikutus vastaavana ajanjaksona oli hieman pienempi (14 -15 %).

Kummassakin osatutkimuksessa ohjelma vähensi kiusaamista enemmän alakouluissa (arviointivaiheessa 20–28 % ja levitysvaiheessa 16–18 %) kuin yläkouluissa (arviointi- ja levitysvaiheessa noin 5–10 %). Levitysvaiheessa vaikutukset kasvoivat ensimmäisestä neljännelle luokalle, minkä jälkeen ne pienenivät alakoulun viimeisten luokkien aikana.

Arviointivaiheen paremmat tulokset todennäköisesti johtuvat mukana olleiden paremmin motivoituneiden koulujen innosta kokeilla uutta ihmeellistä ohjelmaa. Levitysvaiheessa mukaan tuli välinpitämättömästi suhtautuvia kouluja ja tulokset heikkenivät entisestään. Ruotsalaisessa pikkukunnassa tehdyssä kokeilussa tulokset olivat huomattavasti paremmat. Ehkä lahden takana ovat resurssit ja motivaatio kunnossa, tai tulokset ja uutisointi tarkoituksella harhaanjohtavia.

Turun Sanomat selvitti KiVa Koulun tilannetta viime elokuussa. Suomalaisen huippuosaamisen uutta lippulaivaa ei siihen mennessä ollut huolinut yksikään muu valtio. TS paperilehti 19.8.2012 :

Turun Sanomat yritti tätä juttua varten saada kuvauslupaa viiteen turkulaiseen alakouluun. Viidestä koulusta neljä kieltäytyi vedoten siihen, että Kiva-toiminnan vastuuopettajat ovat vaihtuneet, kiusaamistilanteet ratkotaan koulussa pääosin toisin keinoin tai Kiva-toiminta on päässyt repsahtamaan.

KiVa Koulu on liian vaikea systeemi vähillä resursseilla toteutettavaksi. Suomalainen peruskoulu kärsii vaikeasta resurssipulasta. Ylityöllistetyt opettajat eivät yksinkertaisesti ehdi tehdä kaikkea. Joka kouluun pitäisi palkata yksi tai useampi henkilö, jonka työtehtäviin kuuluisi ainoastaan KiVa-ohjelman toteuttaminen. Valitettavasti KiVa Koulu ei ole mikään ihmelääke. Vaikka koulut saisivat kaikki mahdolliset resurssit käyttöönsä, voi aikuisten keinoilla ehkäistä vain pienen osan kaikesta kouluväkivallasta.

Viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta. KiVa Koulu ei toimi.

* * * * *

Aiemmat tekstit samasta aiheesta: Rehtorikysely paljasti: KiVa Koulu ei toimi ! ja KiVa Koulu ei toimi, osa II

8 kommenttia:

Katri kirjoitti...

KiVa Koulu on omasta mielestäni sellaista herttaista kukkahattutätien lässytystä, jolla vain vältellään todellisia ongelmia. Omallakin yläasteellani tuota kokeiltiin, eikä siitä seurannut kuin lisää ketutusta, koska kyseinen ohjelma pakottaa sellaiset ihmiset kohtaamaan toisensa, jotka yksinkertaisesti eivät ole samalla aaltopituudella missään asiassa eivätkä tule toimeen keskenään. Kiusaajan ja kiusatun pakottaminen tulemaan toimeen ei auta millään tavalla - ainakin itse sain siitä vain pätevän syyn haukkua opettajat puusilmiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olen 40v. ukko. Koulukiusattu aikanaan rankalla tavalla. Mieli muserrettu... Hyväosainen kuitenkin jos yhteiskunnallisella menestyksellä mitataan?! Sanovat, mitäs pienistä! Se oli vaan sellasta...

Masennus ja ahdistus kalvaa mieltä. En ole toipunut vieläkään kouluajoista. Mielenterveys meinaa pettää. Olen tajunnut, että elin lähes psykoosissa kouluajat. Sen jälkeen päällä onkin ollut posttraumaattinen stressireaktio...

Ei tähän auta mikään. Psykiatrit on käyty ja psykologit. Tuhoava voima. Oma perhe kärsii psykoottisesta mielestäni. Olen iso mies. Ehei!!! Ei minua ole voinut kukaan kiusata?! Olen rakentanut ympärilleni egon, jota ei kukaan uskalla lähestyä... Feikkiä!!

Työpaineet ja stressitila luovat minusta saatanan. Vihamielinen ja masentunut. Kuinka kauan kestän vielä??! Minulla on käsittämätön katkeamispiste... toistaiseksi. Vaivun paineissa jonnekkin olotilaan? Se on tila, jossa ei ole aikaa. Kun häiriinnyn, olen ärtyisä ja vihamielinen.

Ei ole kaukana enää se hetki! Aistin ja ymmärrän sen. Vielä viimeiset riuhtaisut. Minut tuhottiin jo aikaa sitten. Niskalaukaus! Tappoivat minut?! Jättivät kitumaan??! Olen elänyt elämän kuin unessa. Se luoti joka tappoi minut, tavoittaa minut pian.

Piiri ympärilläni kutistuu... Tuhoan kaiken. En voi enää kauaa pitää kulissia. En kestä! En millään!! Kuin isot raskaat kädet olkapäillä painavat niskaa maata kohti. Sanovat minulle alistu!! Jokohan ne saavat minut?? Ei!! Ennemmmin kuolen, kuin alistun...

Miksi?? En tiedä...

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Hemmetin lohduton elämäntarina. Toisaalta nykyään olet niin kokenut että voisit aloittaa oman vastaiskusi vääryyksiä vastaan. Jokainen saa itse löytää itselleen sopivan tavan toimia, mulla se oli erinäisten vaiheiden jälkeen bloggaaminen ja muu aiheisiin liittyvä aktivismi.

Anonyymi kirjoitti...

40v. ukko, tarinasi tekee kipeää...Sinun kokemuksesi ja vihasi musertaa sinut, kerrot sen. Anna itsellesi mahdollisuus, niin vaikeaa kuin se ehkä onkin...mutta kokeile. Mitä menetettävää sinulla on? Lue aluksi vaikka tämä http://www.michaelkirjat.fi/UA_sivu.htm ja pohdi, olisiko siinä jotain annettavaa sinulle. Muista, että anteeksi antaminen ei ole samaa kuin alistuminen ja epäoikeudenmukaisuuden hyväksyminen. Toivon, että selviydyt!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Mikään hienokaan hanke ja upea ohjelma, esim. KiVa Koulu, eivät voi toimia, ellei kasvatusalan ammattilaiset, joille se on työvälineeksi tarjottu, osaa sitä käyttää. Kiusaamistapausten ratkominen on kotien ja koulujen yhteistyötä, jossa erityisesti opettajien on osattava vuorovaikutus. Koulujen on uskallettava ottaa kiusaamiset reilusti esille ja tuotava ne vanhempien tietoisuuteen, niin uhrin kuin kiusaajankin kotiin. Erityisesti yläkoulujen opettajat tuntuvat painottavan aivan liikaa oppilaiden omaa vastuuta asioiden esille tuomisessa. Hah - sanon minä. Vastuu kiusaamistapausten selvittämisessä on kouluilla ja kodeilla, nuoret itse tuskin avautuvat kiusaajan asemastaan kotona. Liian paljon on lohduttomia tarinoita, liian paljon on kouluja, joissa opettajat eivät osaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Yksilötasolla toki tulee saada sanktiot, mutta sen edellytys on se, että asioita on koulusta käsin edes yritetty ratkaista. Raukkamaisuus pois - ja sanon tämän nyt kiusattujen ja kiusaajien parhaaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Minun mielestä KiVa koulu ei toimi.Minä jouduin olemman kiusaajani kanssa vaikka minua on kielletty. KiVa koulu haluaa että minulle tulee lisää ongelmia, koska olen kiusaajani kanssa. Minulle ei tulisi jos en olisi hänen kanssa!!!!

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Ei toimi ei. Onneksi nykyään löytyy vaihtoehtoja. Jos tämän blogin Ohjeita kiusatulle -sivun ohjeet tuntuvat liian hurjilta, kannattaa ottaa yhteyttä Valopilkkuprojektin työntekijöihin. He tietävät mitä pitää tehdä. Tärkeää on ratkaista tilanne mahdollisimman nopeasti niin että väkivalta sinua kohtaan loppuu.

Rikkoutunut sydän kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.