torstai 2. elokuuta 2012

Suojatyöpaikat kiusaamisen ”ehkäisy”työssä


Enkeli-Elisasta kirjoitettujen tekstien ja kommenttien loppumattomasta virrasta löytyy välillä jotain tuoretta. Uuden Suomen Puheenvuorossa aiemmin tunnetuksi tulleen Anu Palosaaren blogitekstissä on uutta näkökulmaa. Palosaaren havainnot eivät liity vain Elisagateen, vaan hänen kuvailema, ylhäältä alaspäin valuva, ”viralliset asiantuntijat puhuvat – hiljainen rahvas tottelee” -asetelma näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa melkein kaikessa.

Onko näin että koulukiusaamiseen liittyvät yhdistykset ja järjestöt Suomessa toimivat niin tiukassa viranomaisohjauksessa, että mitään sivuääniä viranomaiskontrollin ulkopuolelta ei suvaita ? Oliko Vettenterän henkilökohtainen kampanja todenpuhuvine sisältöineen viralliselle Suomelle liikaa, varsinkin kun virallinen Suomi ei koulukiusaamiseen ole kyennyt puuttumaan ?

Taustalla lienee Vettenterän "kampanjan" viranomaistahojen ohittaminen virallisessa kiusaamisenvastaisessa kampanjoinnissa, kuten Helsingin Sanomien kuukausiliite aika suorasanaisesti ilmoittaa. Mutta miksi kiusaamisesta ei saisi puhua ? Miksi kiusaamisesta ei saa tavallinen kansalainen tai taiteilija puhua tai kirjoittaa, näkyvästikin ?

Montako suojatyöpaikkaa Suomessa loppujen lopuksi on liittyen koulukiusaamiseen ? Paljonko tässä "ehkäisy"työssä kierrätetään rahaa työnantajalta työntekijälle ilman että mikään taho vaatii todellisia tuloksia koulukiusaamisen ehkäisyssä ? Virallisen Suomen portinvartijana tunnetun Helsingin Sanomien ja virallisen Suomen itsensä reagoinnista päätellen paljon.

Palosaaren tekstistä käy ilmi syy, miksi minä innostuin kampanjasta. Enkeli-Elisa lähti ruohonjuuritasolta, henkilökohtaisista kokemuksista, ja sisältö oli todenpuhuvaa. Ei pakkosyötettyä, ylhäältä alaspäin valutettua vihjeetöntä lässytystä.

Elisagatesta kirjoittaa myös Turun Sanomien kolumnisti Markku Jokisipilä: Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat.

* * * * *

Löysin Palosaaren tekstin erinomaisesta uutissivustosta Koulukiusaaminen – Scoop.it. Englanninkielisiä uutisia tarjoaa Bullying – Scoop.it.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://kiusatut.blogspot.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Hei,siitä koulu-ja työpaikkakiusaamisesta:


Yhteisö hoitaa MIELIALA-taluottaan sillä,että se valitsee yhteisöstä kaikista VIATTOMIMMAN HENKILÖN
(aggressio ei pääse ulos,vaan jo itseviha suuntautuu sisäänpäin--->toiset jotenkin vaistoavat tai kuten koirat haistavat toisen pelon--->sosiaalinen-paine-selvä--> yhteisön uhri)
kantamaan
(joukon kokoontuessa-kitkaa ja vihaa toisiaan kohtaan syntyy aina ryhmän kokoontuessa)

YHEISON tunteman KAUNAN ja VIHAN ja niipä sitten MUUT sydän-puhdistuneena voivatkin jakaa täysinrinnoinYHTEISEN ILON ja YSTÄVYYDEN KESKENÄÄN.

Kiusattu on ikäänkuin tämän ryhmän yheisen vainon kohde.Ja kiusauksen muodot ja asteet voivat vaihdella jatkuvasta pienestä naljailusta hegen ja/tai ruumiin vammaan jopa KUOLEMAAN.
Ja kaikki ovat tästä tietoisia.Kuten sanottu JOUKOSSA TYHMYYS TIIVISTYY! ja aina kun jonkinlainen ryhmä kokóontuu syntyy helposti jos monenmoista/mahdollisuudet rajattomat/PERVERSIOITA--->KAIKKI VASTUUSSA EIKÄ KUKAAN.Jotkut ovat tällöin vaaravyöhykkeessa tulla SYYTTÖMÄSTI viattomiksi KÄRSIJOIKSI.Terveisin M.M.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Noinhan se koulu/työyhteisössä menee.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/1618576/koulukiusaamisesta_onko_kokemusta_siita_etta_lasta_ei_uskota_koulussa_kun_kertoo

Tässä linkissä jälleen kerran esimerkkejä siitä kuinka koulun henkilökunta syöttää lapsen omaisille pajunkyöttä, ei usko kiusattuja ja ymmärtää asioita (tahallaan) väärin, ettei oman koulun imago pilaannu.

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/yolinjalla_pekka_sauri_80463.html#media=80415

http://www.youtube.com/watch?v=zsx_Imep7SQ&feature=relmfu

Tässä 1.videopätkässä myös karua kuultavaa, mitä kiusatulle annetaan neuvoksi: "kouluun on mentävä oli tilanne mikä tahansa", mutta kiusatulle sanotaan hienostuneesti: "älä mieti yksinäisyyttä tai muuten sulla ei tule olemaan ketään kaveria.

Jälkimmäisessä yölinja-pätkässä sanotaan kiusaamisesta vielä hienostuneemmin,älä edistä itse yksinäisyyttä ja, että kiusaaminen se on kiusaajien ongelma eikä sinun". Suomeksi tämä tarkoittaa, että sinussa on vika, kun olet yksinäinen ja sinussa on vika, kun välität siitä kiusaamisesta.


Jälkimmäinen video on kuin elämänkerta itsestänikin.

Kiusaajia jostain syystä ei haluta tai uskalleta laittaa teoistaan vastuuseen ja sitten nää tahot alkavat syyllistää uhreja, jos uhrit alkaa pitkän ja tuloksettoman suon rämpimisen jälkeen masentua. Ja omasta kokemuksista voin sanoa, että yksinäisyys ei lopu pelkästään sillä, että ei myönnä sitä. Ja esim. naisen kanssa jutteleminen treffeillä vuosikausia kiusatulla ja yksinäisyyteen paatuneella poikamiehellä ei ole ollenkaan niin helppoa, mitä monet ns. korkea-arvoiset henkilöt luulevat.

Tällä tavalla siis kiusaamisasioita yritetään lakaista maton alle.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Virallinen asiantuntija, vihjeetöntä lässytystä ja hyväntahtoista (mutta vahingollista) hölmöilyä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä erikoisimpia ns. virallisuussääntöjä nykyään löytyy yhteiskunnasta, joilla mm.psykologit,psykiatrit uutisankkurit ja radiotoimittajat pätevät ja vaativat muidenkin noudattamaan niitä. Ja jos niitä ei joku noudata, niin heti aletaan haukkua hulluksi sellaista henkilöä, olivat virallisuussäännöt kuinka typeriä tai paikkansapitämättömiä tahansa. Ja jostain syystä esim. merkonomikoulussa juuri mua kiusanneet henkilöt oli juuri niitä, joilla oli kaikista kovin pätemisen tarve myös opettajia kohtaan ja ne jatkuvasti oli viilaamassa pilkkua semmoisista asioista, joilla ei ole mitään merkitystä.