tiistai 21. elokuuta 2012

Laiskuuden ja masennuksen ero


Turun Sanomien mielipidepalsta, Jiri Keronen: Masennus ei häviä syyllistämällä

...Miten kukaan voi olla sitä mieltä, että masennus ei ole todellinen ongelma, kun ihmiset ovat kirjaimellisesti valmiita tappamaan itsensä? Laiskuus ei ole syy, minkä vuoksi ihmiset vetävät itsensä köyteen, viiltelevät itseään tai lähtevät kouluihin ja katoille ammuskelemaan.

Masennus voi vaikuttaa ulkoisesti laiskuudelta asiaa tarkemmin ymmärtämättömän silmiin. On kuitenkin suuri ero siinä, että ei pysty tekemään asioita, koska herää aamuisin omaan ahdistukseensa ja mielessä pyörii vain oma kuolema ja merkityksettömyys ja siinä, että ei tee asioita, koska ei jaksa. Laiskuus on hedonismia. Masennus on välittäjäaineiden häiriö aivoissa.

* * * * *

Turun Sanomien mielipidepalsta, Äiti Turusta: Mielenterveysongelmiin tehokasta apua ajoissa

...Alkoi vuosien kestävät keskustelusessiot, joista tyttäreni ei paljoakaan hyötynyt. Lääkkeitä määrättiin tukkukaupalla, mutta eivät ne sairautta parantaneet.

Mieli masentui sitä mukaa kun kymmeniä kiloja alkoi kertyä lääkkeiden sivuvaikutuksena. Ennen normaalivartaloinen tyttäreni paisui ja voi pahoin koska kärsi myös ulkomuodostaan. Kaverit haihtuivat kuin tuhka tuuleen ja tilalle tulivat toiset samasta sairaudesta kärsivät kaverit.

Miten sellainen ihminen voi jaksaa joka ei saa apua? Miten sellainen ihminen voi jaksaa jonka sairautta ei ymmärretä? Meillä on psykiatreja, joiden luona käyminen on todellinen taiteen laji. Tyttärelleni apu on tarkoittanut pilleripurkkia ja kun hän ei suostu niitä syömään, koska niistä ei ole hänelle apua, hän on vaikea tapaus.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin monet ihmiset luulee, että masennus ja muut mielenterveysongelmat on joko suuri uhka yhteiskunnalle tai oma valinta. Ja vastakkainasettelu ns. "normaaleilta ihmisiltä" mielenterveyskuntoutujia kohtaan on jopa lisääntynyt entisestään viime vuosina. Ja monet psykiatrian henkilökunnasta lähtee myös vastakkainasetteluun mukaan, koska haluavat pönkittää omaa suosiotaan "normaalien ihmisten" keskuudessa ja haluavat olla aina arvohierarkiassa yläpuolella verrattuna mielenterveyskuntoutujiin, vaikka siten, että mielenterveyskuntoutujien ongelmat lakaistaan maton alle ja heidät lääkitään hiljaisiksi ja kaikki laitetaan mielenterveyskuntoutujan syyksi ja normaalit ihmiset uskovat psykiatreja kuin Jumalaa. Ja taas annettiin Uutisvuotoon lisää aihetta haukkua syrjäytyneitä kilpaa ja koko uutisvuototiimi pätee kilpaa ja kaikki näsäviisastelee ja nostavat hekin omaa egoonsa normaalien ihmisten silmissä.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Joo, tuo on niin totta.