torstai 26. heinäkuuta 2012

Enkeli-Elisagaten väliaikatietoja


Nelosen uutiset: Poliisi kertoo Enkeli-Elisan esitutkinnasta

Odottelen tutkinnan valmistumista ja avaudun pettymyksestäni vasta sitten. Lopputuloksesta huolimatta tapaus on jo vaikeuttanut koulukiusaamisen vastaista taistelua. Eräs nuori nainen kysyy hyvän kysymyksen blogissaan: ”Onko meiltä kiusatuilta viety viimeinenkin mahdollisuus selvitä ? Vedetty "matto" jalkojen alta, kuka jaksaa enää taistella, jos se menee siihen, ettei uskota ?”

11 kommenttia:

Sammalkieli kirjoitti...

Mun mielestä toi on tarinana tosi, vaikka varsinainen "Elisa" olisikin fiktiota. Tuollaista se kiusaaminen kuitenkin on, ihan oikeasti ja ihan oikeassa todellisuudessa. Koulukiusaaminen on niin perustava ongelma, että koko tää ajojahti tuota kirjailijaa kohtaan tuntuu hyvin vastenmieliseltä.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Ikävä tilanne. Kiusaamisen todellisuus jäi kohun alle. Enkeli-Elisa kosketti tuhansia ihmisiä. Se käynnisti Suomessa ennennäkemättömän laajan ruohonjuuritason keskustelun kiusaamisesta. Ensimmäistä kertaa Suomessa kiusaamisen todellisuus näyttäytyi koko kansalle. Nyt keskustelu pyörii otsikoiden ”Huijaus”, ”Talousrikos” ja ”Petostutkinta” ympärillä.

Samanlaista laajaa julkisuutta saavuttavaa kansanliikettä tuskin ihan pian syntyy. Paljon kiusaamisteemasta kiinnostuneita ihmisiä jää ”kodittomiksi.” Hukataan valtavasti muutosvoimaa, kun pettyneet ihmiset lähtevät omille teilleen kohun takia. Pitääkin kysyä, että mitä tämän jälkeen. Ideoita ?

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Minua harmitti Elisagatessa (olen siis 98 %:n varma, että kyseessä oli kusetus) eniten se, että Suomessa olisi oikeitakin kiusaamistapauksia, joista kirjoittaa kirjoja. Varmasti myös itsemurhaan johtaneita (muistan ainakin yhden tapauksen, josta oli lehdessäkin).

Sitten yksi wannabe-kirjailija sössii kaiken keksimällä värikkään väkivaltakertomuksen ja markkinoimalla sitä totena - ja kiinnihän siitä tietenkin jäi ja lopputulos oli juuri sitä mitä kirjoitit.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Pitää kysyä myös Vesalta, että mitä tämän jälkeen. Ideoita ?

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Vaikea sanoa. Yksi vaihtoehto on yrittää hyödyntää poliisitutkinnan tulosten julkituloa seuraavaa mediajulkisuutta.

Jos kunto kestää, voisit yrittää tarjota esim. Hesarille itseäsi jutuntekoa varten. Näkökulmajuttu, jossa kerrotaan, miltä Elisagate tuntuu oikeasta koulukiusatusta, luulisi kelpaavan lehdelle.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Julkisuutta pitäisi hyödyntää varsinkin nyt kun kiusaaminen on taas esillä, mutta kuka sen tekisi. Minä en siihen tehtävään sovi, pysty enkä halua. Vireillä on tosin yksi anonyymi haastattelu, mutta sen toteutuminen on epävarmaa.

Tarvitaan asiantunteva mediapersoona, henkilö joka kerää ihmiset yhteen ja edustaa heitä julkisuudessa. Mieti Vesa rauhassa, jos vaikka itse ryhtyisit tehtävään.

Anonyymi kirjoitti...

Koulukiusaamisen esille nostaminen onnistui Elisa-projektissa poikkeuksellisen hyvin. Siitä hatunnosto MV:lle. Nyt ollaan taas lähtökuopassa. Median ja spekuloivien nettikirjoittajien ansiosta lapsi meni pesuveden mukana ennenkuin asian todellinen laita edes varmistui. Me emme tiedä, miksi MV ei paljasta kaikkea emmekä tiedä, mikä poliisia kirjan markkinoinnissa kiinnostaa. Tuomio on kuitenkin jo annettu ja projektin yhteen tuomat ihmiset hajoitettu.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Pitää miettiä. Suomessa ei ole yhtään koulu- ja koulutusasioihin kokopäiväisesti keskittynyttä toimittajaa, ja joku taannoin ehdotti minulle ko. pestiä :-).

Uusimmassa Opettaja-lehdessä on paljon juttuja kiusaamisesta:
www.opettaja.fi/

Pisteet varsinkin apinakuvituksesta.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Joo, siltä tilanne nyt näyttää.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Hienoa kun et Vesa suoraan tyrmää koko ajatusta. Palataan asiaan kun olet miettinyt tarpeeksi.

Taavi Tavallinen kirjoitti...

Tulee väistämättä mieleen että ehkäpä Suomessa ei vakavaa kiusaamista edes ole jos kerran tällainen Elisa-tarina piti sepittää.