maanantai 14. marraskuuta 2011

Lakko homekoulussa


Vähässäkyrössä on lakkoiltu. Vanhemmat ovat tehneet Suomen oloissa radikaalin ratkaisun ja päättäneet pitää lapsensa poissa sisäilmaongelmaisista kouluista. Lakolla koetetaan vauhdittaa kunnan päätöksentekoa homeongelman ratkaisussa.

Tämä ei ole ensimmäinen tapaus. Nivalan lakon yhteydessä viranomaiset olivat jopa harkinneet vanhempien sakottamista.

Ajankohtainen kakkonen kertoi homeongelman uusista ulottuvuuksista seuraavasti: ”Entä miten toimisit, jos lääkäri passittaisi Sinut psykiatriseen pakkohoitoon, kun selittäisit tarvitsevasi hoitoa huoneilman aiheuttamien oireiden vuoksi ? Kuulostaa painajaismaiselta, mutta sellaista on homepakolaisen elämä.”

Perussuomalaisten kansanedustaja kannustaa vanhempia kapinaan: ”Osaltani kehotan siis vanhempia miettimään kahdesti, laittaako lastaan homekouluun opiskelemaan vai vaatiiko kuntaa lupausten sijasta toimimaan ja jättää lapsensa kotiin. Ainoastaan koulukapinan kautta muutos tapahtuu nopeasti, riippumatta onko kunnalla varaa korjauksiin vai ei."

Lakkoilua kannattaa myös Pro Peruskoulu: ”Vanhemmat toimivat oikein, koululakko on oikein. Kukaan isä tai äiti ei halua uhrata lapsensa terveyttä välinpitämättömyyden vuoksi.”

Niinpä. Harvassa ovat ne vanhemmat, jotka eivät tekisi kaikkea mahdollista lapsensa terveyden suojelemiseksi. Homeinen sisäilma voi sairastuttaa pahasti ja pitkäksi aikaa, jopa vammauttaa loppuelämäksi. Toisin kuin homeongelmaa, kiusaamista on kaikissa kouluissa. Koulukiusaaminen aiheuttaa elinikäisiä vammoja. Lasten terveydelle se on vähintään yhtä tuhoisaa kuin home. Miksi homeongelma saa isot joukot liikkeelle, mutta kiusaaminen ei ? Syyt saattavat olla hyvin yksinkertaisia:

1. Home vaikuttaa kaikkiin koulurakennuksessa oleskeleviin, jokaiseen oppilaaseen ja opettajaan, joten isosta joukosta on helppo koota tarpeeksi iso joukko kapinoimaan.

2. Homeongelma on helppo vihollinen. Vihollisen aiheuttamat oireet ovat usein helposti tunnistettavia. Vihollisen olemassaolo on helppo todistaa ottamalla sisäilmasta ja rakenteista näytteitä ja testaamalla ne laboratoriossa. Vihollinen on helposti voitettavissa rahalla. Voittoon tarvitaan vain kunnan päätös, että koulurakennus remontoidaan tai tilalle tehdään uusi rakennus.

Koulukiusaamista vastaan taistellessa aikuinen kohtaa aivan toisenlaiset viholliset ja asettuu viranomaisia vastaan aivan yksin. Hyvät kiusattujen vanhemmat, kysyn teiltä: Olisiko tässä koulukapinan paikka ?

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kuinka monen kiusatun vanhemmat edes tietävät kiusaamisesta? En minä ainakaan koskaan maininnut kotosalla siitä miten asiat koulussa sujuvat.

Toisaalta kiusaaminen oli kai aika lievää, kun olen järjissäni ja työkykyinen.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Neljäsosa ? Tutkimuksen mukaan vain noin neljäsosa toistuvan koulukiusaamisen osapuolista ilmoitti, että koulun aikuiset ovat puuttuneet kiusaamiseen. En nyt muista kuulleeni lukuja kuinka yleisesti koulun aikuiset tai lasten vanhemmat sitten tietävät koulun tapahtumista. Voi olla että tapahtumista tiedetään enemmän kuin neljäsosan verran, mutta niihin ei puututa.

Sanat ”kiusaaminen” ja ”lievää” ovat samassa lauseessa. Tuon olen kuullut ennenkin, monta kertaa, itseni sanomana.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, mikä on lievää? Sekö, ettei tule mustelmia? Merkitsevä katse, naureskelu, ryhmästä poissulkemiinen eli henkinen kiusaaminen?

Cicatrix kirjoitti...

Jotenkin en vaan itse osaa hyväksyä sitä että mulla olisi traumoja, vaikka oonkin sitä usein miettinyt. Kai se on aika yleistä että traumatisoituneet yrittää vähätellä kokemaansa. Ei tosiaan ole pahemmin traumoihin keskitytty hoidossa, kerran osastolla tehtiin traumaperäisen stressihäiriö -testi ja kun ei sen mukaan ollut traumoja niin ohitettiin sillä.

Anonyymi kirjoitti...

Traumaperäisen stressihäiriön kartoitus sisältyy SCID I -lomakkeeseen. Traumaa on kahden tyyppistä: älkillisen tapahtuman synnyttämää (onnettomuus) tai pitkäkestoisen altistumisen aiheuttamaa (esim.koulukiusaaminen). SCID I -lomakkeessa kartoitetaan vain I-tyyppi, joten jollei hoitava lääkäri ole tietoinen tai välitä siitä, että SCID I on puutteellinen tai siitä, että koulukiusaaminen on traumatisoivaa, jää stressihäiriö diagnosoimatta ja tilalle nostetaan esim. vaikkapa skitsofrenia. Näin kävi meidän kohdalla ja tätähän ei saa oikaistua millään.

PAULA

Anonyymi kirjoitti...

Jopa kaksi kolmasosaa skitsofrenioista on muuten traumaperäisiä.