torstai 16. kesäkuuta 2011

Työpaikkojen häijyt naiset

Suomi on taas saavuttanut kyseenalaisen voiton. Ykkössija tuli työpaikkakiusaamisesta. Sitä on täällä enemmän kuin muualla Euroopassa. Yle uutisoi Lapin yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta :

Tutkimusten mukaan suomalaisilla työpaikoilla kiusataan jopa kaksi kertaa enemmän kuin mitä muualla Euroopassa.

Kiusaaminen on tyypillistä etenkin kunnan ja valtion naisvaltaisilla aloilla, kuten terveydenhuollossa, sosiaalialalla ja opetustoimessa.

- Vaikka työpaikoilla on luotu hyvän kohtelun pelisäännöt työpaikkakiusaamisen ehkäisemiseksi, tilanne ei ole juurikaan kohentunut, Pehrman kertoo.

Yle uutisoi jo kolme vuotta sitten samasta aiheesta. Silloin käsittelyssä olivat työolotutkimusten tulokset ja Tilastokeskuksen selvitys :

Karkeasti ottaen suomalaiset tulevat kaksi kertaa enemmän työpaikkakiusaamisen kohteiksi kuin muissa Euroopan maissa. EU 27 -tilaston mukaan Suomen jälkeen eniten työpaikkakiusaamista on Hollannissa, Irlannissa, Belgiassa ja Ranskassa. Työpaikkakiusaamisen lukemat muissa Pohjoismaissa ovat selvästi Suomea pienemmät, esimerkiksi Ruotsissa vain neljännes Suomen luvuista.

Kiusaaminen on tyypillistä kunnan ja valtion naisvaltaisilla aloilla, kuten terveydenhoidossa, sosiaalialalla ja opetustoimessa. Näillä aloilla kiusataan myös tasapuolisesti miehiä.

Myös Laasanen on kirjoittanut aiheesta. Hän yhdistää työpaikkakiusaamisen kieroutuneeseen sisarkuntaan, jossa nainen on naiselle susi.

Omaa riskiä joutua kiusatuksi työpaikalla voi vähentää hyvin yksinkertaisella tavalla : Ei kannata mennä töihin kuntien ja valtion naisvaltaisille aloille. Edes kieroutuneen sisarkunnan asiakkaat eivät välty huonolta kohtelulta.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän tuo "naisten" harrastama kiusaaminen on ihan omaa luokkaansa. Supistaan kuin hiirulaiset selän takana ja eristetään joukoista kuin pikkulikat hiekkalaatikolla.

Ei uskalleta sanoa päin naamaa jos jotain perkeleen asiaa on!

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Eräs naispuolinen opiskelutoverini joutui naisten kiusaamaksi jo työharjoittelussa. Se oli ison firman kirjanpito-osastolla. Kiusaaminen on väärä sana kuvaamaan sitä kyykytystä ja kyräilyä. En muista juttua tarkemmin, mutta sen muistan, kuinka opettajat kuuntelivat epäuskoisina tapahtunutta.

Anonyymi kirjoitti...

Olin itse nelisen vuotta "väliaikaistyössä" erittäin naisvaltaisella alalla. Yksikössä oli 3 miestä ja 54 naista. Ennen tuota minulla oli melko neutraali kuva sukupuolen vaikutuksesta ilmapiiriin, vaan ei ole enää.

Etenin itse työssäni rivityöntekijästä alempiin johtotehtäviin parissa vuodessa. Tämä aiheutti aivan uskomatonta selkäänpuukotusta ja narinaa riveissä, joissa moni työntekijä oli ollut töissä kymmenenkin vuotta etenemättä mihinkään. Sain kuulla selän takana kaiken mahdollisen aina salajuonesta yksikön naispuoleisen johtajan ihastukseen. Itse en pystynyt kyllä näkemään ~ 45-vuotiasta naista ihastuksen kohteena ollessani 24-vuotias!

Eniten minua huvitti se, kuinka kaikki faktat menivät ohi tältä kanalaumalta. En edennyt istumalla kahvihuoneessa kertomalla miten näin yhden toisen työntekijän jonkun äijän kanssa kaupungilla, vaan tekemällä aloitteita, korjaamalla selkeitä puutteita ja keksimällä asioita, joilla saimme pienillä korjauksilla toimintamme miellyttämään myös asiakasta sen lisäksi, että työntekijöillä oli parempi olla.

Kaikki tämä väännettiin kuitenkin aina pätemiseksi, pomon mielistelyksi tai muuten vaan vietiin aivan käsittämättömiin juttuihin.

Ollessani johtamassa kaikki työntekijöiden toimintaan puuttuminen oli aina selkeä "miehet vastaan naiset"-asettelu. Kun työntekijä jätti tulematta asiakkaan luokse, olin mulkku sovinisti kun puhuttelin työntekijää.

Suurimman virheen tein, kun aloin seurustella toisella osastolla olleen naisen kanssa. En puhunut aiheesta töissä mitään, koska en pitänyt yksityisasioitani muiden ongelmana. Joku oman osaston työntekijöistä kuitenkin näki meidät jossain ja taas olivat jutut valloillaan.

Loppujen lopuksi pomoni vaihtui ja uusi sattui olemaan erään rivityöntekijän tuttu. Pomo oli ilmeisesti briiffattu kulissien takana kuinka joku saatanan mies sotkee vaan asioita eikä anna ihmisten tehdä työtään. Muuten hyvä, mutta koko toimenkuvani oli valvoa, että työntekijät tekevät työtään, tehdä yllätyskäyntejä asiakkaiden luona sekä haastatella ja opettaa uusia työntekijöitä.

Uusi pomo otti lopulta kannan, että en voinut enää tehdä oma päätöksiäni kysymättä häneltä. Olin enää kuin kumileimasin, jonka mielipiteillä, asiantuntemuksella ja kokemuksella ei ollut enää mitään merkitystä. Uusi pomo oli osa "porukkaa", jonka ulkopuolella minä taas miehenä olin.

Löin lopulta hanskat tiskiin ja vaihdoin alaa. Vuosi myöhemmin osasto lakkautettiin kun asiakkaat olivat kaikonneet harvinaisen epätoimivan palvelun myötä. Viimeinen kerta kun menen naisvaltaiselle alalle.

Anonyymi kirjoitti...

Salkkarien Isabella on tästä hyvä esimerkki, vaikka fiktiivinen sarja onkin. Hän vihaa yli kaiken kaikkia nuoria tyttöjä ja nuoria naisia siinä sarjassa.
Ja valitettavasti oikeassa elämässä tiedän monta samantapaista naista mun kotipaikkakunnalta, jotka esim. laittaa aina nuorten tyttöjen syyksi virheet, vaikka itse olisivat ne tehneet.
Ja tällälailla käyttäytyviä keski-ikäisiä naisia tuntuu olevan pilvin pimein tällä hetkellä ja mielestäni tällainen ikäsyrjintä on mennyt viime vuosina huonompaan suuntaan tai ainakin kommentit on kärkkäämpiä nykyään.

Anonyymi kirjoitti...

Toki nää 15-19 vuotiaat pikkutytötkin osaa olla myös erittäin pahoja suustansa, kuten eilen BB-talosta poistettu Marianne. Samoin viime keväänä missikisojen ensimmäinen perintöprinsessa Maija Kerisalmi haukkuu tässä:

http://www.iltasanomat.fi/miss-suomi/art-1288563518374.html

Mitenköhän nää teinitytöt joutuu vihakommenteistaan tai väkivallankäytöstään vastuuseen. Ei mitenkään.

Samoin näitten "pikkutyttöjen" demi-lehden keskustelupalstoilla on suoranaisia vihakeskusteluita semmoisia poikia ja miehiä kohtaan, jotka eivät IHAN täysin sataprosenttisesti heitä miellytä joko ulkonäön tai ihmisryhmän tai elämäntilanteen suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

En halunnut tuolla edellisellä viestillä ollenkaan leimata kaikkia nuoria tyttöjä ja mukaviakin tyttöjä varmasti löytyy, mutta silti mietityttää, mistä noi tytöt ja nuoret naiset,kuten kokoomusnuorten puheenjohtaja, jotka laukovat loukkaavia kommentteja tiettyjä ihmisiä tai ihmisryhmiä kohtaan ovat oppineet tuollaisen mallin.Ja mikä heidät saa käyttäytymään tuolla tavalla.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Niin, mikä saa heidät käyttäytymään noin ? Itse veikkaan perinteisten arvojen murtumista. Sellainen käytös, mikä ennen olisi johtanut häpeään, on nykyään jopa suotavaa. Ruukinmatruuna muistaakseni joskus kirjoitti, että enää ei ole kysymys siitä, mistä naiset ovat vapautuneet, vaan siitä mihin he ovat vapautuneet.

Anonyymi kirjoitti...

Listaan voisi vielä lisätä Lenita Airiston, joka on aina kans haukkumassa yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevia ihmisiä.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Muistaakseni Lenita haukkui taannoin suomalaisia poikia. Aiheena taisi olla asevelvollisuus. Koetin etsiä mutta en löytänyt netistä juttua siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Ja tosiaan tän Maijan vihakommentit sai vielä netin keskustelupalstoilla helvetisti kannatusta varsinkin viime keväänä. Ja yhdessä blogissa joku provosoi Maijaa jopa antamaan lisää hirttoköysituomioita mm. syrjäytyneille ja vammaisille. Kyllä vituttaa tuollaiset ihmiset yli kaiken, jotka saa kicksejä väkivallan uhrien ja erilaisiin ihmisiin kohdistuvasta vihasta ja silmittömästä sadismista.