tiistai 14. syyskuuta 2021

Koskelan murha ja Sysmän hirttotapaus - Käräjätuomiot

 

Kolme roadmania tuomittiin lyhyisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Koskelan murhasta ja muutamasta muusta samaan uhriin kohdistuneesta rikoksesta. Vaikka tuomiot ovat nimellisesti pitkiä, 10, 9 ja 8 vuotta, alaikäiset ensikertalaiset istuvat vain kolmasosan tuomiosta, jos syitä pidempään istumiseen ei ole.

Seuraavat tiedot on yhdistelty Ilta-Sanomien uutisesta, Murha.infosta ja Ylilaudalta. Kuva on Ylilaudalta.



Poika A

Tuomio 10v 1kk, josta istuu n. 3v 4kk

”Pojista vanhin oli tekoaikaan 4.12.2020 runsasta kuukautta vaille 17-vuotias. Hän oli tuntenut uhrin vasta vähän aikaa ja kaksi muuta tekijää runsaan vuoden ajan.

Poika A oli jo etukäteen viestitellyt haluavansa ”piestä” uhrin. Hän muun muassa löi nyrkillä, potki ja talloi uhria, yritti murtaa tämän käden. Hän hakkasi uhria metalliputkella ja pudottautui kahdesti maassa maanneen uhrin ylävartalon päälle polvilleen. Tämä aiheutti kylkiluiden murtumat, jotka olivat osaltaan syynä kuolemaan.

Mielentilalausunnon mukaan poika A:n käsitys itsestään ja ympäristöstään on realistinen. Kognitiivinen suoriutuminen on iän mukaista. Hänellä on kyky ymmärtää syy-seuraussuhteita, realiteetteja sekä tekojensa tosiasiallista luonnetta ja oikeudenvastaisuutta ja seurauksia päihteettömänä ollessaan.

Poika A:lla on mielentilalausunnon mukaan alttiutta tulla johdatelluksi. Päihtymystilalla ja sen myötä todennäköisesti heikentyneellä impulssikontrollilla on voinut osaltaan olla merkitystä tekoihin syyllistymisessä.

Poika A kohdisti uhriin kaikkein kovinta väkivaltaa. Hänellä olisi ollut useita kertoja mahdollisuus luopua väkivallasta ja toimia toisin.

Oikeus katsoi sopivaksi rangaistukseksi murhasta kymmenen vuotta vankeutta. Lievemmistä rikoksista tuli kuukausi lisää.”

Poika B

Tuomio 8v 2kk, josta istuu n. 2v 8kk

”Uhri ja kaksi muuta tekijää eli pojat B ja C tunsivat toisensa päiväkodista lähtien. Poika B täytti 17 vuotta teon jälkeen tammikuussa.

Poika B oli jo etukäteen tuonut viesteissä esille halunsa kohdistaa uhriin ”UFC-juttuja”. Tämä viittasi Ultimate Fighting Championships -vapaaotteluihin.

Poika B poistui sairaala-alueelta kesken väkivallan kahdeksi tunniksi, mutta löi heti palattuaan uhria kahdesti nyrkillä kasvoihin. Hän osallistui liikuntakyvyttömäksi ja puhumattomaksi muuttuneen uhrin kantamiseen. Poika B kuvasi uhrin nöyryyttämistä ja osallistui siihen itse. Hän heitteli uhria oluttölkeillä ja jätti tämän muiden kanssa talviyöhön makaamaan märissä ja vähissä vaatteissa alaruumis paljaana.

Mielentilatutkimuksen mukaan päihtymyksellä on tekojen hetkillä voinut olla poika B:n impulssikontrollia löyhentävää vaikutusta. Taustalla on voinut vaikuttaa tilanteessa virinnyt kykenemättömyys kunnioittaa toisen rajoja joukossa tapahtuneen taantumisen seurauksena. Kuitenkaan hänen kykynsä ymmärtää teon luonne, oikeudenvastaisuus ja seuraukset tai kykynsä säädellä käyttäytymistään eivät ole olleet heikentyneet.

Poika B ei ollut koko aikaa paikalla ja hän kohdisti uhriin merkittävästi vähemmän väkivaltaa kuin pojat A ja C. Hänelle käräjäoikeus mittasi murhasta kahdeksan vuotta. Muista rikoksista tuli kaksi kuukautta lisää.”

Poika C

Tuomio 9v 2kk, josta istuu n. 3v

”Pojista nuorin täytti tekopäivänä 16 vuotta. Kaveriporukka oli kokoontunut Koskelaan juhlistamaan hänen syntymäpäiväänsä. Myös hän tunsi uhrin päiväkodista asti.

Poika C muun muassa potki maassa makaavaa uhria päähän ja kylkeen sekä löi nyrkillä ja kepillä. Hän otti maassa ollutta uhria hiuksista kiinni, nosti pään ilmaan ja kun uhri sanoi ”älä”, iski pään maahan. Hän heitteli uhria oluttölkeillä ja rääkkäsi tätä papateilla.

Poika C palasi yöllä tapahtumapaikalle ja havaitsi uhrin silmien olevan auki räpyttelemättä. Silti hän poistui taas paikalta ja lähetti poika B:lle ääniviestin, jossa totesi uhrin kuolevan.

Mielentilalausunnon mukaan poika C:llä on ollut normaalit ikätasoiset edellytykset ymmärtää tekonsa tosiasiallinen ja oikeudenvastainen luonne ja hallita käyttäytymistään. Toisaalta kyky ajatella tekojen seurauksia ja säädellä käyttäytymistä on voinut tekohetkellä olla heikentynyt päihtymystilan ja ryhmäpaineen takia tunnekuorman kasvaessa.

Poika C suunnitteli tekoa ja oli läsnä siinä missä poika A, mutta hänen itsensä käyttämä väkivalta ei ollut niin voimakasta ja runsasta. Käräjäoikeus mittasi hänelle murhasta yhdeksän vuotta ja muista rikoksista kaksi kuukautta lisää.”

Käpylän koulun henkilökunta, lastensuojelu ja viranomaiset eivät ole tutkinnan kohteena, vaan eipä se taida ketään yllättää.

Netistä löytyneiden tietojen perusteella uhri otettiin lastensuojelulaitokseen, koska hän ei suostunut menemään kouluun. Blogin ohjesivulla on osio lastensuojelun kanssa toimimiseen. Varoitukset koskevat myös koulukieltäytymistä ja sen seurauksia.

* * * * *

Sysmän yhtenäiskoulu joutui kohun keskelle tammikuussa 2019. Ylen MOT teki jutun kouluista, joissa on THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan erityisen paljon väkivaltaa. Koulun rehtori kohahdutti lausunnollaan seksuaalisuuttaan korostavista tai hutsahtavasti pukeutuvista oppilaista, jotka suorastaan kerjäävät uhriksi joutumista.

Eipä kestänyt kauaakaan, kun Sysmässä tapahtui taas. Isokokoinen teinipoika rusikoi koulutovereita tapon yrityksen, viiden pahoinpitelyn ja yhden törkeän pahoinpitelyn arvoisesti. Ilta-Sanomat: 15-vuotias poika loi kouluun pelon ilmapiirin, jossa hän pystyi piinaamaan nuorempia oppilaita – näin kaikki tapahtui:

”Teoista vakavin, eli tapon yritys, tapahtui kouluajan ulkopuolella elokuussa 2019. Tuomittu kuristi uhri A:ta hirttoköydellä, roikkumalla köyden toisessa päässä koko painollaan. Uhrin jalat nousivat hetkeksi ilmaan ja hän oli jopa hengenvaarassa. Samana kesänä vapaa-ajalla 15-vuotias löi poikaa useasti nyrkillä ja poltti häntä tupakalla.

Uhri B:tä ja uhri C:tä teinipoika retuutti ja pahoinpiteli toistuvasti koulupäivien aikana koulun alueella syyslukukaudella. Hän muun muassa kuristi, potki ja löi sekä vaikeutti uhrien hengitystä pitämällä pipoa tai huivia heidän kasvoillaan. Uhri C:tä hän lisäksi paiskoi päin seiniä ja nosti kaulaotteella seinää vasten. Hän yritti myös työntää tämän pään wc-pönttöön.”

Tekijä tuomittiin käräjillä 2v 7kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja 22 300 euron korvauksiin uhreille ja valtiolle. Tekijä on valittanut hoviin. Koulun henkilökunta ja viranomaiset eivät ole tutkinnan kohteena, vaan eipä se taida ketään yllättää.

Lisää Sysmän tilanteesta kirjoittaa Yle artikkelissaan Lapset jäivät riitelevien poliitikkojen jalkoihin: kiusaaminen on jatkunut Sysmässä jo vuosia, koska kukaan ei valvo koulun aikuisia.

* * * * *

Kunpa joku olisi kertonut näille uhriksi joutuneille lapsille, että missä menee siedettävän käytöksen raja. Rajan pitää olla matalalla. Lapsen ei tarvitse vastaanottaa yhtään tönäisyä, eikä kuulla herjaavaa sanaa koulu”tovereilta”. Joku voisi sanoa, että tuolla tavalla kasvatetaan lapsia ja siten myös aikuisia, jotka eivät kestä pienintäkään pettymystä ja vastoinkäymistä. Sanon, että asia on päinvastoin. Lapsista, jotka välttyvät väkivallalta, kasvaa normaaleja aikuisia. Väkivaltaa sietämään kasvaneista lapsista kasvaa tunne-elämältään ja mielenterveydeltään rikottuja aikuisia, tai hirtettyjä tai kuolleita lapsia, kuten Sysmässä ja Koskelassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Alaikäiset rikoksiin syyllistyneet eivät suomessa oikeasti istu vankilassa samaan tapaan kuin muut rikolliset. Vaikka tuomiota kutsutaan laki jargonissa "vankeudeksi" käytännössä olosuhteet alaikäisten "vankeudessa" vastaavat koulukotia. Tosin sillä erolla, että vankilan koulukodissa toimintoihin ei ole pakko osallistua eli ei ole pakko opiskella tai ei ole pakko osallistua terapiaan tai muihin toimintoihin toisin kuin sosiaalitoimen tai yksityisen sektorin pyörittämissä koulukodeissa. Tästä syystä monet nuorisorikolliset pitävät vankilan koulukotia mukavampana paikkana kuin oikeita koulukoteja.

Tässä kerrotaan esimerkiksi vantaan vankilan nuorten osastosta:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/alaikaisille-vangeille-perustetaan-oma-osasto-vantaan-vankilaan-jotta-he-eivat-palaisi-sinne-uudelleen-nuoret-kertovat-vankilan-olevan-miellyttavampi-kuin-koulukoti/8015192