sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Harvinaista rohkeutta II


Helsingin Sanomat:

13-vuotias kotkalainen Wenla Hohenthal on poikkeuksellisella tavalla puuttunut havaitsemaansa koulukiusaamiseen. Seitsemäsluokkalainen Hohenthal on puhunut kiusaamisesta koulun henkilökunnalle ja ollut monin tavoin kiusattujen tukena.

Koska kiusaaminen ei kuitenkaan loppunut, hän lähetti pääsiäisen alla vetoomuksen lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aulalle.

Seiskaluokkalainen tyttö osoittaa poikkeuksellista rohkeutta. Hän on sivustaseuraaja, joka ei suostu seuraamaan sivusta, vaan taistelee muiden hyvinvoinnin puolesta. En nähnyt vastaavaa tapahtuvan omina kouluaikoinani. Silloin valveutuneiden tyttöjen suurin saavutus taisi olla limudiskon järjestäminen.

Toivottavasti Wenlan harvinaisen rohkea teko ei käänny häntä itseään vastaan. Lapset osaavat olla julmia.

Wenla Hohenthalin mukaan yläkoululaisiin kohdistuvaa kiusaamista on ollut monenlaista: välttelyä käytävällä, silmien muljauttelua kiusatun tullessa vastaan, haukkumista, tönimistä ja jopa kepillä hakkaamista ja jääpaakuilla heittelemistä.

Silmien muljauttelua, haukkumista, tönimistä, heittelemistä, sitä se oli minunkin kouluaikoina. Rehtorin mukaan koulussa tehdään valtavasti työtä kouluväkivallan lopettamiseksi. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka koulu aikoo estää silmien muljauttelun. Aurinkolaseilla, silmälapuilla, laittamalla säkki päähän ? Tekevät aikuiset mitä tahansa, silmiä muljautellaan koulun käytävillä niinkuin ennenkin, mutta enemmän piilossa aikuisilta.

Kiusaamisen määrästä Suomen kouluissa on ristiriitaisia tietoja.

"Oppilaiden raporttien perusteella kiusaaminen on vähentynyt joka vuosi vuodesta 2009", sanoo Kiva koulu -ohjelman kehittänyt psykologian professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta.

Tieto perustuu tuhannessa koulussa tehtyyn vuosittaiseen kyselyyn.

Maria-Kaisa Aula puolestaan muistuttaa kouluterveystutkimusten kertovan, että oppilaiden kokema kiusaaminen on viime vuosina pysynyt ennallaan. Viikoittain kiusatuksi itsensä kokee 8–12 prosenttia koululaisista.

Hesarin jutun loppuosa paljastaa surkuhupaisan ilmiön. KiVa Koulun kehittäjät väittävät, että kouluväkivalta on vähentynyt, vaikka muiden tekemät selvitykset kertovat jotain ihan muuta. Miksi surkean tehottomaksi paljastunut KiVa Koulu täytyy esittää suurena menestystarinana ?

Ja keisari asteli juhlakulkueessa kauniin kunniateltan alla, ja kaikki ihmiset kaduilla ja ikkunoissa sanoivat: Herranen aika kuinka koreat keisarin uudet vaatteet ovat !

Vaikka KiVa Koulu ei tee sitä mitä sen pitäisi tehdä, on KiVassa useita hyviä puolia. Esimerkiksi Vanhempien opas on ainakin osittain jopa erinomaista luettavaa.

* * * * *

Jos omien kokemusten jakaminen kiinnostaa, niin siihen on nyt muutama uusi mahdollisuus:

Koulumuistojen keruuhanke

Taisteluarvet -kirjaprojekti

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rohkea tyttö!!!!!

Samalla haluan sanoa kiitokset tästä blogista, eksyin tänne ja jäin lukemaan. Raivostuttaa ajatellakin mitä sinä tai kukaan meistä koulukiusatuista on joutunut kärsimään. Oma kouluhelvettini kesti 7- ja 8-luokan ja vieläkin näin 38-vuotiaana muistan kuin eilisen päivän millaista sinne kärsimykseen oli mennä. Usein teeskentelin sairasta ettei tarvinnut mennä kouluun, äidille ja isälle en kehdannut kertoa. Sitten perheeni muutti ja samalla vaihtui koulu mutta kas kummaa siellä minua kohdeltiin kuin "normaalia". Ehkä vika ei alunperinkään ollut minussa???!!!

Omat lapset eivät ole vielä koulussa mutta tulen todellakin puolustamaan heitä kuin tiikeriemo jos tarvis. Tuolla ohjeissa sanot, että lasta ei kannata opettaa lyömään takaisin, eikä edes verbaalisesti puolustaa itseään. Minä taas toivon, että olisin aikanaan puolustanut itseäni, edes sanallisesti, ja sitä opetan lapsillekin.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Minäkin toivon että olisin aikoinaan puolustautunut. Edes sanallisesti, jos olisin vain pystynyt, ja jos puolustautuminen olisi ollut sallittua. Kun lapsi näyttää, ettei hän ole puolustuskyvytön, hänet toivottavasti jätetään rauhaan. Taustaa ohjesivun yliviivatusta ohjeesta löytyy täältä ja täältä.

Nynny kiittää kiitoksista. Jos pidät tämän blogin kirjoituksia mielenkiintoisina, niin kerro niistä muillekin, jotta myös heillä on mahdollisuus lukea näitä juttuja. Pidä huolta lapsistasi.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Oma kontribuutioni:
Kiusaamisen näkee vain pelisilmällä