sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Koulukiusaamisen kriminalisointi etenee


Hyviä uutisia. Iltalehti: "Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) aloite kiusaamisen kriminalisoinnista sai lavealti tukea eduskunnan keskustelussa torstaina."

Laki olisi tervetullut parannus nykytilanteeseen. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa puuttumisen vain kouluväkivallan osatekoihin. Ongelmana on, että yksittäiset teot vaikuttavat yleensä mitättömän pieniltä, tai ne eivät ole rikoksia ollenkaan. Pitkään jatkuneena yksittäisistä teoista muodostuu uhrinsa murskaava kokonaisuus. Sitä ei nykylainsäädäntö ota huomioon. Jos lakialoite etenee laiksi asti, yksi perustavanlaatuinen ongelma jää: alaikäiset eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan.

Tahtoa kiusaamisen kriminalisointiin löytyy, ainakin Iltalehden lukijoiden keskuudessa. Iltalehden kyselyssä 98 % vastaajista kannattaa kriminalisointia.

* * * * *

Nynny on taas väsähtänyt. Väsähtämisen syynä on yleensä synkempi masennuskausi, vastoinkäymiset, pettymykset ja turhautuminen. Masennus on tavanomaisella tasolla, eikä vastoinkäymisiä ole ollut tavanomaista enempää. Turhautunut olen kuten ennenkin. Nyt sopassa on mukana ylimääräinen rasitus. Rakennushommat on pakko tehdä valmiiksi, kun niihin on kerran ryhtynyt.

3 kommenttia:

Sika Mieheksi kirjoitti...

Probleemi tuossa lainsäädännössä on juuri tuo. Miten kriminalisoida jotain, jonka tekee alle 15 vuotiaat. Kiusaaminen kun kuitenkin aloitetaan jo usein ekalta luokalta, jopa tarhasta. On jotenkin tekopyhää yhtäkkiä sitten tarttua toimeen oikein valtiovallan toimesta kun maaginen 15-vuotta läsähtää tauluun.

Ongelman ytimenä on ennemminkin se, että opettajilla ei ole hajuakaan mitä koulussa tapahtuu tai heitä ei kiinnosta, tai heillä ei yksinkertaisesti ole eväitä, koulutusta tai keinoja puuttua koulukiusaamiseen tehokkaasti. Itse olen nähnyt enemmän kuin kerran, että kuinka kiusattu ja siitä oireileva lapsi leimataan "hankalaksi lapseksi" jopa opettajien toimesta.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi iso ongelmat ovat päiväkotien ryhmäkoot, jotka ruokkivat viidakon lakeja lasten mielissä ja toiminnassa. Vastikään luin, että kahdella kolmasosalla tarhalapsista on stressitasot koholla olosuhteista johtuen. Jos erityislastenkin erityispienissä ryhmissä on enemmän porukkaa kuin asiantuntijat suosittelevat normaalilapsille, mitä voi odottaa lopputulokselta? Omaa puolta kyllä opitaan pitämään - no ehkä tulevaisuuden taloussotureilta ei muuta odotetakaan. Omatuntoa tai empatiakykyä ei tarvita, vaan pelkkä hyvä itsetunto riittää.

Rita A kirjoitti...

Tervehdys

Onneksi ihmiset ovat tänä vuonna joukoin aktivoituneet vastustamaan kiusaamista ja keksimään keinoja ennaltaehkäistä sitä. Kauan ovat eri-ikäiset kiusatut joutuneet sinnittelemään ja kantamaan raskaat seuraukset.

Minulla on Facebookissa ideointi- ja keskustelusivusto nimeltä Vapaaksi kiusaamisesta, jota olen pyörittänyt maaliskuusta alkaen. Tervetuloa mukaan:

https://www.facebook.com/groups/346593098726499/

Rita Ahonen