keskiviikko 16. toukokuuta 2012

PTSD ja koulukiusaaminen


Psychology Today: Child Bullying's Consequence: Adult PTSD

Bully OnLine: Complex Post Traumatic Stress Disorder

Traumaperäisen stressihäiriön (Post-traumatic stress disorder, PTSD) aiheuttaa äkillinen järkyttävä tapahtuma, kuten liikenneonnettomuuden tai pahoinpitelyn kokeminen tai näkeminen. Kompleksinen traumaperäinen stressihäiriö (Complex post-traumatic stress disorder, C-PTSD) on epävirallinen nimitys pitkään jatkuneen traumatisoitumisen, kuten koulukiusaamisen, aiheuttamalle henkiselle vammalle. Aiempi blogiteksti Traumaseula vuotaa kuin seula käsitteli juuri tämän stressihäiriön tunnistamisen vaikeutta. Muita samaa teemaa käsitteleviä tekstejä ovat Skitsofrenia vai oireita traumasta ? ja 60%.

Epämiellyttävä totuus on, että lapsi voi aiheuttaa toiselle lapselle todella vakavia vammoja.

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Koulukiusaamista ei pidä hyväksyä mutta sen syitä kannattaa ymmärtää, ja useimmiten ymmärtäminen auttaa kestämään elämän vaikeitakin kokemuksia, joita jokainen meistä kohtaa. Eikä ole mitään objektiivista mittaria kokemuksien mittaamiseen.

Ooin systemaattisesti kiusattu kouluni alkumetreiltä ysiluokan syksyyn kolmessa eri peruskoulussa. Sitten ysiluokan keväälle tultaessa se loppui kuin seinään. Onko syynä sitten lapsien kasvaminen vai eriyttävä opetus siihen, että lukioon menevien ja ei lukioon menevien koululaisten välille muodostui kuin näkymätön seinä, en tiedä.

Ei tietenkään ollut kivaa tulla kiusatuksi. Suomalaisena minussakin asui vahva suomalainen, etenkin suomalaisen miehen selviytymisen eetos, jossa purraan hammasta ja heikkouden osoittaminen on – heikkouden osoitus. En sanallakaan vihjaissut vanhemmilleni juuri koskaan juuri mitään, koska en halunnut huolestuttaa heitä.

Jo aika nuorena ymmärsin, että kiusaaminen on heikkouden osoitus. Kiusaajat ovat laumasieluisia yksilöitä, joiden itsekunnoitus ja minäkuva on täysin riippuvainen siitä, mitä sarvikuonot heistä ajattelevat.

Minä olin varmaankin vaikea pala purtavaksi. Opin lukemaan jo kolmivuotiaana, tiesin monista asioista enemmän kuin opettajani, puhumattakaan luokkatovereistani. Enkä piilottanut sitä yhtään vakan alle. Puhuin myös kuin professori enkä pukeutunut Adidas Jaguareihin ja mikmäkin kivipestyihin, vaan pikemminkin Ahovalinnan collegeihin ja US Army –maastopukuun. Minua eivät kiusanneet vain koululaiset vaan myös opettajat. En kuitenkaan katso, että vanhempieni tehtävä olisi ollut pukea minut näihin oman aikani koulu-uniformuihin, maksoi mitä maksoi.

En näe ainuttakaan syytä olla katkera kenellekään. En kiusaajilleni, koululle tai vanhemmilleni. Moni kiusaaja, johon olen törmännyt koulun jälkeen, on pyytänyt minulta jälkikäteen ihan rehellisesti anteeksi. Ja yksi pyysi jo miltei heti peruskoulun loppumisen jälkeen.

Sanotaan, että sanat voivat satuttaa enemmän kuin nyrkit. Rohkenen olla hieman eri mieltä. Nyrkit voivat tappaa. Sanat voivat vain loukata. Mitä vahvempi identiteetti, sitä vähemmän ne loukkaavat.

Jossain ollaan edistyttykin: esimerkiksi homoseksuaalisuus ei ollut omassa koulutodellisuudessani mitenkään läsnä. Jos jollakin oli valtaväestöstä poikkeavia seksuaalisia taipumuksia, siitä oltiin siis hys hys. Omana kouluaikanani maahanmuuttajia oli myös paljon nykyistä vähemmän, ja koulujen monikulttuuristumisen voisi luulla johtaneen etnis-kulttuurisen toleranssin lisääntymiseen. No, en mä nyt tiedä. Ne kolme luokkatoveriani, jotka tai joiden vanhemmat olivat syntyneet muualla kuin Suomessa, olivat sosiaalisesti varsin suosittuja ja pidettyjä ihmisiä.

En tietenkään halua vähätellä henkisen väkivallan vaikutuksia. Pahin tietämäni esimerkki koulukiusaamisesta kohdistui pitkäaikaisimpaan koulukaveriini, jonka takin selkämykseen kiinnitettiin käytetty kortsu. Tämän ”vitsin” tarkoitus oli kai julistaa kaikelle kansalle, että tällä kaverilla ei ollut tärkeäksi ajateltua miehiseen kasvuun kuuluvaa pääomaa eli seksikokemuksia. Mitä tuskin oli juuri kellään kiusaajistakaan, olimmehan 15-vuotiaita.

Kasvatusvastuun jakaminen koko kylälle on liioittelua, mutta jo sattuneet tapaukset tulisi käsitellä koko koulun kesken. Koko koulun siksi, että molempien osapuolten ”taustayhteisöt” eli kaveripiirit tulee saada mukaan ja jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua kiusaamiseen sellaista nähdessään. Ennen kaikkea kuitenkin pitäisi tukea lasten vahvan ja myönteisen itsetunnon kehittymistä.

Toivon sydämestäni kaikkea hyvää kaikille kiusaajilleni. Minun elämäni on niin arvokas, että en halua pilata sitä katkeruudella jalkojen juuressa inisseitä hyttysiä kohtaan, joka ulottuu kymmenien vuosien päähän. Suomalaiseen kulttuuriin pesiytyneiden itsellisen selviytymisen suo, kuokka ja jussi-asenteessa ja marttyyriydessä olisi myös paljon poispestävää.

http://perukangas.blogspot.com/2010/11/laumasieluisuus-ja-huono-itsetunto-ovat.html

Puolustaja kirjoitti...

Olen muuten samaa mieltä Michael Perukankaan kanssa, mutta en tästä:

''Nyrkit voivat tappaa. Sanat vain loukata.''

Tuo ei ole totta. On monia tapauksia joissa kiusattu on tehnyt itsemurhan henkisen kiusaamisen takia. Eli tuossa mielessä, kyllä sanatkin voivat tappaa.

Hienoa että joku kiusattu on löytänyt noinkin hyvän elämän. Toivon kaikkea hyvää sinullekin!

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Sama kohta pisti myös minun silmääni. Puollustaja on oikeassa; sanatkin voivat tappaa.

Anonyymi kirjoitti...

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/koulusurmat-lauri-on-mahdollinen-joukkomurhaaja

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Näköjään Laurin tarinaa jaetaan ahkerasti Enkeli-Elisan FB-sivulla. Se on hyvä juttu.

Olen aiemmin vuodattanut muutaman ajatuksen Laurin tarinasta:
Valkoinen raivo
Valkoinen raivo II

Anonyymi kirjoitti...

http://takkirauta.blogspot.com/2012/05/kiittamattomyys-on-maailman-palkka.html

Nynny Nyhverö kirjoitti...

No good deed goes unpunished.

Uutisesta käy ilmi, että puolustaja teki virheen. Hän uhkaili. Ohjeita kiusatulle -sivulla sanotaan: Älä uhkaile. Uhkailusta sinä joudut vaikeuksiin. Kiusaamisesta on harvoin riittäviä todisteita, mutta uhkailun takia sinua kohdellaan rikollisena.

Ruma Elsa kirjoitti...

Jouduin jokunen vuosi sitten työni puolesta suomentamaan raiskausta ja PTSD:tä käsittelevän kirjan - sitä lukiessani totesin, että lähes kaikkiin lauseisiin olisi voinut "raiskauksen" tilalle vaihtaa "koulukiusaamisen". Koulukiusaaminen, myös sanallinen, voi vahingoittaa ihmistä loppuiäkseen ja aiheuttaa mm. tyypillisiä PTSD-oireita.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

R-E: Toivottavasti jatkat hyvää työtä lastensuojelulaitosten asukkaiden hyväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mulle just diagnosoitiin tuo traumaperäinen stressihäiriö. Toinen välivuosi peruskoulun jälkeen ainoastaan sen takia etten uskalla mennä kouluun kun kiusattiin niin pahasti peruskoulussa :/

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Väkivalta tekee pahaa jälkeä. Koeta nyt kumminkin nauttia välivuosien vapaudesta. Koulutuksen ehtii hankkia myöhemmin.