torstai 19. huhtikuuta 2012

Enkeli-Elisa Akuutissa


Akuutti: Enkeli-Elisan tarina. Ohjelma on tuttuun tapaan katsottavissa Yle Areenasta rajatun ajan. Juttu alkaa kohdasta 0.10.55.

Minttu Vettenterä puhuu haastattelussa asiaa:

Vähätelläänkö koulukiusaamista ? Monet asiat, joita koulussa tapahtuu kiusaamisen nimikkeen alla, olisivat aikuisen maailmassa rikoksia. Pitäisikö meidän puhua kouluväkivallasta ja käsitellä niitä asioita sen mukaan ?

Sitten vain todetaan, että se oli vaan läppä. Jos se tuntuu herkemmästä ihmisestä pahalta, niin silloin se pitäisi käsitellä kiusaamisena sen sijaan, että sanotaan vain, ettei pidä olla niin herkkänahkainen.

Jos toteamme, että ’voi, voi kuule, koita nyt pärjätä, älä välitä siitä’, niin silloin nähdäkseni aikuinen pettää lapsen. Voi ajatella, tuleeko lapsi kertomaan toista kertaa.

On ilahduttavaa, että Minttu Vettenterä on hyvin perillä asioista. Hän on nimittäin Ei Kiusata –yhdistyksen puheenjohtaja. Uskon vahvasti, että tämä yhdistys tekee muutoksen.

* * * * *

Monet uskovat harhakuvitelmaan, että kiusaajat automaattisesti tajuaisivat tekonsa aikuisiksi kasvettuaan. Elisan isälle tajuaminen ja katumus tulivat vasta pahimman mahdollisen tapahtuman, oman lapsen kuoleman, jälkeen: ”Mä en oikeestaan ajatellu omaa kouluaikaa ennen ku Elisa kuoli. Elisan päiväkirjat sai mut näkemään mitä Elisa oli joutunu kestämään. Niitten juttujen kans mä tajusin, et mä ite oon ollut niissä samoissa jutuissa, mut toisella puolella vaan.”

Ja miksi he sitä tajuaisivat ? Sehän oli vain hauskanpitoa, leikkiä, hyvää läppää, ikään ja ryhmään kuuluvaa sähläämistä. Mitä nyt pienestä pilailusta voisi seurata ? Lisäksi ihmisen mieli on siitä erikoinen kapistus, että se pyrkii selittelemään asioita omaksi parhaakseen. Aika kultaa muistot. [Urbaanin Sanakirjan mukaan ”Aika kultaa muistot” on vanha viisaus, joka kertoo siitä, että ajan kuluessa ikävät asia unohtuvat helpommin kuin hauskat asiat.]

OIKEUTTA KOULUKIUSATUILLE !

Ei kommentteja: