maanantai 27. marraskuuta 2017

Kouluturvaa-lehden puhelinmyynnistä satoja valituksia


Ylioppilaslehti tutki Koulurauhaa-lehden toimia jokunen vuosi sitten ja Vantaan Sanomat jatkoi selvittelyjä viime vuonna.

Nyt kouluväkivallan vastaista työtä tahraa lähes samanlaisella liikeidealla toimiva Kouluturvaa-lehti.

Savon Sanomat: Koulukiusatut syöttinä: Muistisairaillekin markkinoitu lehti tullut tilaamatta laskun kera:

”– Kuluttajaneuvontaan on tullut Kouluturvaa-lehdestä yli 400 valitusta kesäkuusta 2013 alkaen, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Serina Kavonius.

– Lehteä on toimitettu ihmisille tilaamatta eikä puhelunauhoja ei ole luovutettu tarkistettavaksi, Kavonius luettelee valituksia.

– Markkinointia on myös kohdennettu vanhuksiin, jotka eivät ole välttämättä oikeustoimikelpoisia, muistisairaita ja palvelutaloissa asuvia.”

Turun Sanomat: Kuluttaja-asiamiehelle runsaasti kyselyjä Kouluturvaa-lehden puhelinmyynnistä:

”Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV)kertoo, että kuluttaja-asiamiehen ja kuluttajaneuvonnan saamien satojen ilmoitusten mukaan Suomen KT Kustannus on markkinoinut puhelimessa harhaanjohtavasti Kouluturvaa-lehteä ja lähettänyt lehteä kuluttajille, jotka eivät ole mielestään sellaista sopimusta tehneet.

Yritys ei ole sitoutunut kuluttaja-asiamiehen vaatimuksista huolimatta korjaamaan markkinointiaan.

Suomen KT Kustannus on lähettänyt Kouluturvaa-lehteä kuluttajille ilman tilausta. Osa kuluttajista on puolestaan ollut siinä käsityksessä, että on tilannut vain yhden lehden tai ilmaisen näytenumeron, mutta onkin saanut laskun pidemmästä tilausjaksosta. KKV kertoo tiedotteessa, että kuluttajien yhteydenottojen mukaan vaikuttaa myös siltä, että puhelinmyyjät ovat painostaneet iäkkäitä henkilöitä tilaamaan lehden, vaikka nämä eivät ole ymmärtäneet, mitä ovat tilaamassa.

Yritys on vedonnut siihen, että puhelinkeskustelusta tallennetulla nauhoitteella kuluttaja ilmoittaa tilaavansa lehden. Ilmoitusten perusteella kaikille kuluttajille ei kuitenkaan ole annettu mahdollisuutta kuunnella nauhoitetta. Yritykseen on myös ollut vaikea saada yhteyttä.

Kuluttaja-asiamiehellä ei ole toimivaltuuksia suoraan kieltää yritysten toimintaa, vaan lainvastainen toiminta pitää yrittää saada ensin loppumaan neuvottelemalla. Kuluttaja-asiamies on jo maaliskuussa ja kesäkuussa 2017 edellyttänyt Suomen KT Kustannusta korjaamaan markkinointiaan. Yritys ei kuitenkaan ole muuttanut toimintaansa, vaan sitä koskevien ilmoitusten määrä on kasvanut entisestään. Kuluttaja-asiamies jatkaa asian käsittelyä yrityksen kanssa.

Kuluttajien, jotka eivät ole mielestään tehneet KT Kustannuksen lähettämän laskun mukaista tilausta, on syytä reklamoida Suomen KT Kustannukselle ja jättää kiistanalainen lasku maksamatta.”

Sen sijaan, että Kouluturvaa-lehti korvaisi aiheuttamansa vahingot, pyytäisi anteeksi vääryyttä kokeneilta asiakkailta ja korjaisi markkinoinnin epäkohdat, he vain puolustelevat toimintaansa.

Jokainen kohu vie uskottavuutta kouluväkivallan vastaisesta työstä.

Kouluväkivallan vastustaminen houkuttelee monenlaista hyödyntavoittelijaa apajille. Vastustelua kaiketi pidetään niin helppona ja nopeana keinona pönkittää hyväntekijä-imagoaan, että vastusteluksi riittää pari latteaa sanaa ja vähän myötätuntoa päälle. Esimerkiksi voi ottaa julkkikset, joita ei kiusattu koulussa, ja heidän ulostulonsa liittyen asiaan, josta he eivät tiedä oikeastaan mitään. Ihmiset eivät kuitenkaan tajua, kuinka vihaisia yksilöitä kouluväkivallan uhrien joukosta löytyy. En pidä ollenkaan mahdottomana, että joku yksinäinen susi raivostuisi kärsimystensä hyödyntämisestä niin paljon, että kävisi hiljentämässä hyödyntavoittelijan lopullisesti.

Ei kommentteja: